Ugrás a fő tartalomra

Elemzés: drága őszre még drágább tél jöhet Ukrajnában

Az idei ősz Ukrajnában az élelmiszerárak várható emelkedésének jegyében köszöntött be. Az infláció és a külföldi kereslet alakulása egyaránt a drágulás irányába hathat.

A drágulásról szóló, időnként valószerűtlennek tűnő hírek sorát a gyümölcsök nyitották. Ukrajnában, amelynek néhány régiója hovatovább almaexportőrnek számít, ezúttal az a hír járja, hogy a talán legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsünk egyetlen kilójának ára a kereslet csúcsán, azaz a tél vége felé elérheti a 70 hrivnyát.

Az idei termés összességében jónak mondható, a tavalyinál mindenképpen jobbnak, mutat rá összeállításában az UNIAN hírügynökség. Almából van elég, s nem is várható, hogy a hidegek beálltáig meghaladná egy kg ára – fajtától függően – a 20–35 hrivnyát. Később viszont, ahogyan fogynak a raktárkészletek, elképzelhető, hogy emelkedni fog a gyümölcs ára. Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy idén Európában, ezen belül az egyik legnagyobb ukrajnai almaszállítónál, Lengyelországban is jónak ígérkezik az almatermés. Ha pedig az ottani bőséges termés elárasztja az ukrajnai piacot, az elejét veheti az alma aránytalan drágulásának boltjainkban.

Biztosan drágulni fognak az ősz folyamán a disznóhús, a szalonna, a tojás és a tejtermékek. Ezeknek az élelmiszereknek mindig felmegy az ára a tél közeledtével, amit ezúttal az infláció is ösztönözhet – hacsak a kormány úgy nem dönt, hogy él az árszabályozás eszközével, bár erre jelen helyzet szerint alig van esély.

Drágulniuk kell a gabonaféléknek is. Az árnövekedés egyik oka a gabonák iránt külföldön mutatkozó jelentős kereslet. A jó búzatermés ellenére így senki nem számít rá, hogy csökkenni fog a kenyér ára.

Az áremelkedés a leggyakrabban vásárolt zöldségeket is utoléri. Országos szinten máris jelentették a cékla, a sárgarépa, a hagyma, a káposzta drágulását, írja a vesti.ua, holott ezeket most még akár idényzöldségeknek is tekinthetjük. A hűvösebb éjszakák beköszöntével máris drágult az uborka, a paradicsom. Hogy az országos árak mennyire fognak „begyűrűzni” Kárpátaljára, az nagyban függ attól, hogy milyen ütemben fogynak el a helyi termelők készletei. Egyébként az áremelkedés nem lesz különösebben jelentős, elsősorban a kisjövedelműeket érintheti érzékenyen.

A várható, az átlagosnál állítólag gyengébb cukorrépatermés hírére a cukor és a cukortartalmú termékek árának emelkedését jósolják a szakértők, holott a cukor már így is jóval drágább a megszokottnál. Változást, azaz árcsökkenést legfeljebb az új termés betakarításától remélhetünk, annak hatása azonban valószínűleg csak az év vége felé jelentkezik.

Jó hír viszont, hogy jelentősnek mondják a burgonyatermést. A bőséges kínálattól a szakértők azt remélik, hogy viszonylag alacsonyan tartja az árakat. Ez ellen hathat viszont, ha külföldön nő a pityóka iránti kereslet. Arra ösztönözheti ugyanis a hazai termelőket, hogy inkább a határainkon túl, magasabb áron adjanak túl a portékájukon. A kivitel hatására azután az itthoni árak is emelkedhetnek.

Az étolaj árának csökkenését várják a napraforgó betakarításától. A főzéshez használt olaj az elmúlt hónapokban egyébként is olyan drága volt, hogy innen már csak lefelé vezethet az út, állítják a hozzáértők.

Az év utolsó heteiben, amikor az ország a karácsonyra és az új esztendő köszöntésére készül, Ukrajnában terméstől, gazdasági és pénzügyi helyzettől függetlenül hagyományosan emelkednek az élelmiszerárak. Ez a tendencia néhány élelmiszer-féleség esetében jövőre is folytatódhat, akár tavaszig kitarthat.

Fokozatosan, kb. havi 1,5%-kal fog drágulni a kenyér. Többe kerül majd a tojás, és adott esetben a cukor ára is nőhet.

Az alapvető zöldségek további drágulásához nem férhet kétség. A viszonylag alacsony őszi árak után az év végéig akár 5-6%-os növekedés is előfordulhat.

A dollár árfolyamának ingadozását szintén érdemes figyelembe venni. Ha ugyanis gyengül a hrivnya, drágulhat a hal, a tea, a kávé és néhány egyéb importból származó termék - olvasható a Kárpátalja hetilapban megjelent elemzésben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO