Ugrás a fő tartalomra

Elemzés: drága őszre még drágább tél jöhet Ukrajnában

Az idei ősz Ukrajnában az élelmiszerárak várható emelkedésének jegyében köszöntött be. Az infláció és a külföldi kereslet alakulása egyaránt a drágulás irányába hathat.

A drágulásról szóló, időnként valószerűtlennek tűnő hírek sorát a gyümölcsök nyitották. Ukrajnában, amelynek néhány régiója hovatovább almaexportőrnek számít, ezúttal az a hír járja, hogy a talán legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcsünk egyetlen kilójának ára a kereslet csúcsán, azaz a tél vége felé elérheti a 70 hrivnyát.

Az idei termés összességében jónak mondható, a tavalyinál mindenképpen jobbnak, mutat rá összeállításában az UNIAN hírügynökség. Almából van elég, s nem is várható, hogy a hidegek beálltáig meghaladná egy kg ára – fajtától függően – a 20–35 hrivnyát. Később viszont, ahogyan fogynak a raktárkészletek, elképzelhető, hogy emelkedni fog a gyümölcs ára. Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy idén Európában, ezen belül az egyik legnagyobb ukrajnai almaszállítónál, Lengyelországban is jónak ígérkezik az almatermés. Ha pedig az ottani bőséges termés elárasztja az ukrajnai piacot, az elejét veheti az alma aránytalan drágulásának boltjainkban.

Biztosan drágulni fognak az ősz folyamán a disznóhús, a szalonna, a tojás és a tejtermékek. Ezeknek az élelmiszereknek mindig felmegy az ára a tél közeledtével, amit ezúttal az infláció is ösztönözhet – hacsak a kormány úgy nem dönt, hogy él az árszabályozás eszközével, bár erre jelen helyzet szerint alig van esély.

Drágulniuk kell a gabonaféléknek is. Az árnövekedés egyik oka a gabonák iránt külföldön mutatkozó jelentős kereslet. A jó búzatermés ellenére így senki nem számít rá, hogy csökkenni fog a kenyér ára.

Az áremelkedés a leggyakrabban vásárolt zöldségeket is utoléri. Országos szinten máris jelentették a cékla, a sárgarépa, a hagyma, a káposzta drágulását, írja a vesti.ua, holott ezeket most még akár idényzöldségeknek is tekinthetjük. A hűvösebb éjszakák beköszöntével máris drágult az uborka, a paradicsom. Hogy az országos árak mennyire fognak „begyűrűzni” Kárpátaljára, az nagyban függ attól, hogy milyen ütemben fogynak el a helyi termelők készletei. Egyébként az áremelkedés nem lesz különösebben jelentős, elsősorban a kisjövedelműeket érintheti érzékenyen.

A várható, az átlagosnál állítólag gyengébb cukorrépatermés hírére a cukor és a cukortartalmú termékek árának emelkedését jósolják a szakértők, holott a cukor már így is jóval drágább a megszokottnál. Változást, azaz árcsökkenést legfeljebb az új termés betakarításától remélhetünk, annak hatása azonban valószínűleg csak az év vége felé jelentkezik.

Jó hír viszont, hogy jelentősnek mondják a burgonyatermést. A bőséges kínálattól a szakértők azt remélik, hogy viszonylag alacsonyan tartja az árakat. Ez ellen hathat viszont, ha külföldön nő a pityóka iránti kereslet. Arra ösztönözheti ugyanis a hazai termelőket, hogy inkább a határainkon túl, magasabb áron adjanak túl a portékájukon. A kivitel hatására azután az itthoni árak is emelkedhetnek.

Az étolaj árának csökkenését várják a napraforgó betakarításától. A főzéshez használt olaj az elmúlt hónapokban egyébként is olyan drága volt, hogy innen már csak lefelé vezethet az út, állítják a hozzáértők.

Az év utolsó heteiben, amikor az ország a karácsonyra és az új esztendő köszöntésére készül, Ukrajnában terméstől, gazdasági és pénzügyi helyzettől függetlenül hagyományosan emelkednek az élelmiszerárak. Ez a tendencia néhány élelmiszer-féleség esetében jövőre is folytatódhat, akár tavaszig kitarthat.

Fokozatosan, kb. havi 1,5%-kal fog drágulni a kenyér. Többe kerül majd a tojás, és adott esetben a cukor ára is nőhet.

Az alapvető zöldségek további drágulásához nem férhet kétség. A viszonylag alacsony őszi árak után az év végéig akár 5-6%-os növekedés is előfordulhat.

A dollár árfolyamának ingadozását szintén érdemes figyelembe venni. Ha ugyanis gyengül a hrivnya, drágulhat a hal, a tea, a kávé és néhány egyéb importból származó termék - olvasható a Kárpátalja hetilapban megjelent elemzésben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: