Ugrás a fő tartalomra

Emelik a diákok ösztöndíját Ukrajnában

A szakképzési intézményekben a diákok ösztöndíjait 2,5-szeresére, az egyetemi hallgatók juttatásait pedig 1,5-szeresére fogjuk emelni – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök. Hozzátette, az ösztöndíjak legutóbbi emelésére 2017 novemberében került sor.

A következő emelésre 2022 januárjában kerül sor. Az erről szóló határozatot a Miniszteri Kabinet fogadta el szeptember elsején, írja az Osvita.ua.

„Ez egy fontos lépés a diákok irányába, ami tovább motiválja őket a tanulásra, illetve arra, hogy magas tudományos és oktatási eredményeket érjenek el. Emellett az elnöki ösztöndíjakat is növelik a Petro Jacik nemzetközi ukrán nyelvi verseny és a Tarasz Sevcsenko nemzetközi nyelvi és irodalmi verseny győztesei számára ” – mondta Szerhij Skarlet oktatási miniszter.

Jelenleg a felsőoktatási és felsőoktatási szakképzési intézményekben a nappali tagozatos hallgatók 35-40%-a részesül akadémiai ösztöndíjban, államilag támogatott helyeken - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Az oktatási minisztérium megjegyzi, hogy a szakiskolák diákjai számára a minimális átlagos ösztöndíj mértéke havi 490-ről 1250 hrivnyára nő.

A felsőoktatási szakképzési intézetek ifjú szakember képzésen vagy az alapképzésén tanuló diákok (azokat kivéve akik olyan szakon tanulnak, ahol alapból magasabb az akadémiai ösztöndíj), havi 980 hrivnya helyett 1510 hrivnyát fognak kapni. Akiknek pedig alapból magasabb ösztöndíjakat ítélnek meg, azoknak havi 1250 -ről 1930 hrivnyára emelik az összeget.

Az egyetemeken, főiskolákon, illetve a kutatóintézetekben lévő diákok számára, akik oktatási vagy oktatási-szakmai végzettséget szereznek, a havi 1300 helyett 2000 hrivnyát fognak kapni. Ahol emelt akadémiai ösztöndíjak vannak, ott havi 1660-ról 2550 hrivnyára nő a kifizetés mértéke.

A Goloskarpat beszámolója szerint a jobb tanulmányi eredmények elérése érdekében egymilliárd hrivnyát különítenek el a Képes Iskola program végrehajtására. A program rendelkezik az iskolák teljeskörű felújításáról, valamint az oktatási intézmények étkezdéinek anyagi és technikai felszereltségének fejlesztéséről.

Ezenkívül a helyi költségvetések 150 millió hrivnya támogatást kapnak a modern szakoktatás tanulmányi és gyakorlati központjainak létrehozására.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü