Ugrás a fő tartalomra

Kifakadt az infektológus: "Hány embernek kell még meghalnia Kárpátalján?!"

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján. Az elmúlt hét során 265 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A hírt Viktoria Timcsik megyei epidemiológus közölte egy szeptember 22-i sajtótájékoztatón.

„Úgy látjuk, hogy a helyzet romlik. Jelentősen megemelkedett az egészségügyi ellátást igénylő páciensek száma. Növekedik ezenkívül a tesztelések és az új fertőzöttek száma is. Fontos megjegyezni továbbá, hogy egyre több esetet veszünk nyilvántartásba a gyerekek körében. A nem túl jó helyzet ellenére továbbra is folytatjuk az oltási kampányt, bár az előrejelzések nem igazán kedvezőek. Jelenleg a kárpátaljai lakosság mindössze 13%-a kapta meg az oltás első dózisát, s 8,3% teljesen immunizált. Megyénkben három oltóanyag érhető el: Pfizer, CoronaVac, AstraZeneca. A Moderna országszerte elfogyott” – közölte.

Szeptember 23-tól Ukrajna összes megyéje sárga zónába kerül, mely a következő korlátozásokat vonja maga után: kötelező maszkviselés, tömegrendezvények lebonyolításának betiltása, a zárt rendezvénytermeknek csupán egyharmada lehet foglalt, a közétkeztetési helyeken az asztaloknál csupán négy személy ülhet, az asztalok között meg kell legyen a minimum másfél méteres távolság, az edzőtermekben 10 négyzetméteren egy személy tartózkodhat.

A korlátozások nem vonatkoznak azokra az esetekre, ahol a résztvevők, valamint a személyzet legalább 80%-a rendelkezik oltással, vagy az elmúlt 72 órában elvégzett negatív PCR- vagy gyorsteszttel.

Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház vezetője

„A helyzet meglehetősen feszült. A megyei infektológiai kórház jelenleg 55%-ban van megtelve, a betegek száma naponta emelkedik. Az intenzív osztályok foglaltak, minden egyes nap meghal valaki a megyében. Nem tudom, hány embernek kell még meghalnia, hogy a kárpátaljai lakosok végre megértsék, hogy fel kell venniük az oltást, különösen az idősebb generációnak. Régiónkban leginkább a fiatalok oltakoznak, az idősebbek figyelmen kívül hagyják. A legtöbb betegnél kimutattuk a Delta-variánst. A fertőzés rohamos tempóban terjed szét a szervezetben, a lázon, köhögésen és torokfájáson kívül emésztőrendszeri megbetegedéseket és halláskárosulást is okoz” – közölte Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház vezetője.

Vaszil Szkrip, a megyei tüdőgondozó központ igazgatója elmondta, hogy intézményük jelenleg 100 beteget tud ellátni. A jelenleg náluk tartózkodó személyek súlyos állapotban vannak.

„Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy elkapják-e a betegséget az oltással rendelkező személyek. Igen, az elmúlt hónapban három ilyen páciensünk is volt, kettő már meggyógyult. Egyiküknél sem volt súlyos lefolyású a betegség. A pandémia ideje alatt 100 beteg vesztette nálunk életét, közülük egyikük sem volt immunizált. Az oltás azért szükséges, hogy megvédjük magunkat a fertőzés súlyos lefolyásától, s esetlegesen a haláltól is” – jelentette ki.

(Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO