Ugrás a fő tartalomra

"Miért lenne fontosabb egy kisvárdai gyereknek, hogy egy világnyelv helyett ukránul tanuljon?"

Hivatalosan is bevezették az ukrán nyelv oktatását egy kisvárdai általános iskolában .Az újítást Kisvárdán a Somogyi Rezső Általános Iskolában vezették be, közölte Magyarország Országos Ukrán Önkormányzata.

A tantervet az intézmény számára az önkormányzat oktatási bizottságának két tagja, annak elnöke, Judit Szofilkanics és Viktória Stefuca dolgozta ki, akik szakértői az ukrán nyelv oktatásának.

„Most ismét elkezdődött Kisvárdán az oktatás, amelyet a magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat üdvözöl, a jövőben is elősegíti az ukrán nyelv oktatását más magyarországi iskolákban, és ezt maximálisan támogatni fogja – mind az Országos Ukrán Önkormányzat Oktatási Bizottsága, mind az egész Országos Ukrán Önkormányzat részéről” – áll az üzenetben.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon bevezetik az ukrán nyelv oktatását. A szervezet állítása szerint 1993-ban Judit Szofilkanics vezetésével kezdődött meg az ukrán nyelv oktatása Baktalórántháza gimnáziumában, amely 16 éven keresztül folyt. Ez idő alatt mintegy kétezer végzőst bocsátottak ki, akiknek lehetőségük nyílt Nyíregyházi Főiskola Ukrán Nyelv Tanszékén folytatni tanulmányaikat.

A magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség hivatalos szerve. Az intézmény fő küldetése, hogy Magyarország széles jogokat biztosítson a nemzeti kisebbség és az ukrán közösség számára.

A Jobbik kisvárdai jelölte kifakadt a hír hallatán. 

"Két évvel ezelőtt Ukrajnában gyakorlatilag betiltották a magyar nyelvű oktatást az ott élő Magyar gyerekeknek, és a fidesz (akik állítólag olyan nemzetiek, hogy a fal adja a másikat) a szokásos langyos tiltakozásán kívül semmit nem tett! Itthon persze tépték a szájukat, ahogy szokták, de a nemzetközi színtéren lapítottak (ahogy azt szintén szokták). Pár hónapja felröppent a hír, hogy az egyik kisvárdai iskolából két tannyelvű oktatási intézményt kreálnak (az ukrán lesz a másik), mivel egyrészt már annyi színtiszta ukrán és ruszin családnak adtak magyar állampolgárságot amennyinek csak bírtak, másrészt a foci-akadémia növendékeinek többsége is jobban beszéli az ukrán nyelvet mint a magyart! Sokan reménykedtünk benne, hogy ezt talán mégsem lépik meg, de ma szembejött velem a hír, miszerint: "Hivatalosan is bevezették az ukrán nyelv oktatását egy kisvárdai iskolában" (forrás: beregihírek.hu) Tetszenek érteni? Nem angolt, nem németet, nem franciát hanem ukránt! A Magyar gyerekek érdekében? - kezdte viszonylag dühös hangvételű posztját Tóth Viktor, a Jobbik-Momentum-LMP kisvárdai jelöltje.

"Mert ugyan miért lenne fontosabb egy kisvárdai gyereknek, hogy egy világnyelv helyett ukránul tanuljon? Vagy ez talán csak az első lépés és valóban két tannyelvű iskolát csinálnak belőle? Aztán ha azt akarod, hogy a gyereked egy európai nyelven tanuljon és boldoguljon a világban akkor majd elviszed másik iskolába? Mindezt támogatja a fidesz országosan és persze helyben is mindegyikük, miközben Ukrajnában mindenkit üldöznek aki kiáll a Magyar nyelv használata mellett és ez a fideszt nem érdekli!Az Országos Ukrán önkormányzat persze örvendezik, mivel nekik deklarált céljuk, (ahogy írják) "hogy Magyarország széles jogokat biztosítson az ukrán közösség számára" - tette hozzá Tóth Viktor. 

"Na én meg azt szeretném, ha Magyarország végre széles jogokat biztosítana a Magyar emberek számára! ennek viszont feltétele, hogy ez a mocskos, kétszínű banda, vagyis a fidesz végre eltűnjön a hatalom közeléből, a főkolomposok lehetőleg börtönbe, hogy letöltsék jól megérdemelt büntetésüket, mindazért, amit ellenünk, Magyar emberek ellen elkövettek!" - írta a jelölt.

(Bereghírek/Ez a lényeg)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO