Ugrás a fő tartalomra

"Miért lenne fontosabb egy kisvárdai gyereknek, hogy egy világnyelv helyett ukránul tanuljon?"

Hivatalosan is bevezették az ukrán nyelv oktatását egy kisvárdai általános iskolában .Az újítást Kisvárdán a Somogyi Rezső Általános Iskolában vezették be, közölte Magyarország Országos Ukrán Önkormányzata.

A tantervet az intézmény számára az önkormányzat oktatási bizottságának két tagja, annak elnöke, Judit Szofilkanics és Viktória Stefuca dolgozta ki, akik szakértői az ukrán nyelv oktatásának.

„Most ismét elkezdődött Kisvárdán az oktatás, amelyet a magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat üdvözöl, a jövőben is elősegíti az ukrán nyelv oktatását más magyarországi iskolákban, és ezt maximálisan támogatni fogja – mind az Országos Ukrán Önkormányzat Oktatási Bizottsága, mind az egész Országos Ukrán Önkormányzat részéről” – áll az üzenetben.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon bevezetik az ukrán nyelv oktatását. A szervezet állítása szerint 1993-ban Judit Szofilkanics vezetésével kezdődött meg az ukrán nyelv oktatása Baktalórántháza gimnáziumában, amely 16 éven keresztül folyt. Ez idő alatt mintegy kétezer végzőst bocsátottak ki, akiknek lehetőségük nyílt Nyíregyházi Főiskola Ukrán Nyelv Tanszékén folytatni tanulmányaikat.

A magyarországi Országos Ukrán Önkormányzat a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség hivatalos szerve. Az intézmény fő küldetése, hogy Magyarország széles jogokat biztosítson a nemzeti kisebbség és az ukrán közösség számára.

A Jobbik kisvárdai jelölte kifakadt a hír hallatán. 

"Két évvel ezelőtt Ukrajnában gyakorlatilag betiltották a magyar nyelvű oktatást az ott élő Magyar gyerekeknek, és a fidesz (akik állítólag olyan nemzetiek, hogy a fal adja a másikat) a szokásos langyos tiltakozásán kívül semmit nem tett! Itthon persze tépték a szájukat, ahogy szokták, de a nemzetközi színtéren lapítottak (ahogy azt szintén szokták). Pár hónapja felröppent a hír, hogy az egyik kisvárdai iskolából két tannyelvű oktatási intézményt kreálnak (az ukrán lesz a másik), mivel egyrészt már annyi színtiszta ukrán és ruszin családnak adtak magyar állampolgárságot amennyinek csak bírtak, másrészt a foci-akadémia növendékeinek többsége is jobban beszéli az ukrán nyelvet mint a magyart! Sokan reménykedtünk benne, hogy ezt talán mégsem lépik meg, de ma szembejött velem a hír, miszerint: "Hivatalosan is bevezették az ukrán nyelv oktatását egy kisvárdai iskolában" (forrás: beregihírek.hu) Tetszenek érteni? Nem angolt, nem németet, nem franciát hanem ukránt! A Magyar gyerekek érdekében? - kezdte viszonylag dühös hangvételű posztját Tóth Viktor, a Jobbik-Momentum-LMP kisvárdai jelöltje.

"Mert ugyan miért lenne fontosabb egy kisvárdai gyereknek, hogy egy világnyelv helyett ukránul tanuljon? Vagy ez talán csak az első lépés és valóban két tannyelvű iskolát csinálnak belőle? Aztán ha azt akarod, hogy a gyereked egy európai nyelven tanuljon és boldoguljon a világban akkor majd elviszed másik iskolába? Mindezt támogatja a fidesz országosan és persze helyben is mindegyikük, miközben Ukrajnában mindenkit üldöznek aki kiáll a Magyar nyelv használata mellett és ez a fideszt nem érdekli!Az Országos Ukrán önkormányzat persze örvendezik, mivel nekik deklarált céljuk, (ahogy írják) "hogy Magyarország széles jogokat biztosítson az ukrán közösség számára" - tette hozzá Tóth Viktor. 

"Na én meg azt szeretném, ha Magyarország végre széles jogokat biztosítana a Magyar emberek számára! ennek viszont feltétele, hogy ez a mocskos, kétszínű banda, vagyis a fidesz végre eltűnjön a hatalom közeléből, a főkolomposok lehetőleg börtönbe, hogy letöltsék jól megérdemelt büntetésüket, mindazért, amit ellenünk, Magyar emberek ellen elkövettek!" - írta a jelölt.

(Bereghírek/Ez a lényeg)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az ukrán sorkatona részletesen elmesélte, hogyan végzett az áldozataival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: elvárja a rendfenntartóktól, hogy teljeskörűen tájékoztassák a közvéleményt a csütörtöki dnyiprói tragédiáról, amelynek során egy sorkatona agyonlőtte öt társát. Az államfő személyi felelősségre vonásokat is sürgetett. "Mindent a lehető legrészletesebben kell elemezni: a gyilkos indítékait, azt, hogyan vált ez lehetségessé. Ennek következményeképpen a személyeket érintő szükséges döntéseket a közeljövőben meg kell hozni" - írta az államfő a Telegram üzenetküldő portálon. Hozzátette, hogy az áldozatok hozzátartozóinak minden segítséget haladéktalanul meg kell adni. Csütörtök hajnalban egy sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban, a Pivdenmas gépgyártó üzem területén agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített. A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő, húszéves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben lőtt rá katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült. Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) közlése sz

Omeljan: a magyar kormány hibája miatt mennek el Ukrajnából a kárpátaljai magyarok

Az ukrán-magyar kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években. Magyarország a nyelvtörvény miatt bírálja Ukrajnát, amely szerinte felelős a kárpátaljai magyarok helyzetének romlásáért.  Volodimir Omeljan ukrán politikus, korábbi infrastrukturális miniszter a 24.hu-nak adott interjújában egyetértett abban, hogy jelentősen megromlottak az ukrán–magyar kapcsolatok az utóbbi időkben. Míg Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt bírálja a szomszédos országot, addig szerinte stratégiai hiba volt, hogy úgy adta meg Magyarország a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, hogy nem egyeztetett előtte az ukrán kormánnyal. „Úgy vélem, elég jól látom a porblémákat, és azt kell mondanom, a legtöbbje mesterségesen gerjesztett. A magyar kormány elkövetett egy stratégiai hibát – megadta a magyar állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak anélkül, hogy egyeztetett volna az ukrán kormánnyal, és egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával közösen azonosítottuk volna a problémákat és a lehetőség

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Rohamosan romlik a járványhelyzet Kárpátalján, veszélyben a jelenléti oktatás

A távoktatás mihamarabbi bevezetését tanácsolja a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal a gyerekek koronavírus-fertőzöttségének rohamos növekedése miatt. Az erről szóló döntést a technogén és ökológiai, valamint rendkívüli helyzetek kérdéseivel foglalkozó megyei bizottság hozta meg hétfőn, január 24-én. Viktor Mikita kormányzó kiemelte, Kárpátalján az elmúlt héten 87 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, továbbá megnégyszereződött a koronavírussal fertőzött kiskorúak száma. A koronavírussal fertőzött gyerekek kezelésére kiutalt ágyak kihasználtsága elérte az 55 százalékot - írta a Kárpáti Igaz Szó. A közelmúltban távoktatásra tért át a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Líceum, a Beregszászi Platán Líceum, az ungvári iskolák, valamint a Técsői, a Péterfalvi és a Nagylucskai kistérség minden oktatási intézménye. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: