Ugrás a fő tartalomra

Mire számítson az, akinek megrongálódott és le is járt a személyi igazolványa?

Az idevágó parlamenti rendelet (Положення про паспорт громадянина України ) 8. pontja értelmében a hagyományos, 1994-es típusú, könyvecske alapú személyi igazolvány korlátlan időre szól, vagyis elvben nem járhat le. Viszont az igazolványba 25 és 45 éves korban kötelező új fényképet ragasztani. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, az igazolványa érvénytelenné válik attól a naptól, hogy betöltötte a 25. vagy 45. életévét.

Az új fénykép beragasztásához a könyvecske alapú személyi igazolványba az igazolvány mellett két 35 x 45 mm-es fotót kell benyújtani a kérelmező bejelentett lakóhelye szerint illetékes migrációs osztálynak. Az új fotó beragasztása öt napot vesz igénybe.

Az új fénykép beragasztásakor a polgárnak legkésőbb egy hónappal a 25. vagy 45. életév elérése után be kell nyújtania az új fotókat és az igazolványát a hivatalnak. Ellenkező esetben a migrációs szolgálatnak jogában áll bírságot kiszabni rá az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv 197. cikkelye alapján, amikor majd jelentkezik a fényképcsere végett. A bírság mértéke a nem adózó minimális jövedelem kb. 1-3-szorosa (17–51 hrivnya).

Fontos: A törvények ugyan nem rendelkeznek egyértelműen a könyvecske alapú személyi igazolványok ID-kártyára cserélésének végső határidejéről, azonban fel kell készülni rá, hogy amennyiben bármilyen okból szükségessé válik a könyvecske alapú igazolvány cseréje, a polgár automatikusan kártyaalapú igazolványt kap. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha elmulasztotta az új fénykép beragasztásának határidejét.

A személyi igazolvány cseréjéhez a fotók mellett a Belügyminisztérium által jóváhagyott, kitöltött formanyomtatványt és a régi, használhatatlanná vált személyi igazolványt is mellékelni kell. Az új igazolvány kiadásáért meg kell fizetni a kiszabott állami illetéket. A kártyaalapú igazolvány elkészítéséért 20 munkanapon belül 363 hrivnya illeték fizetendő (10 munkanapon belüli ügyintézésért 489 hr.).

Az új típusú, ID-kártya-alapú személyi igazolványok érvényességi idejét a Miniszteri Kabinet határozza meg. Jelenleg a 14–18 évesek esetében négy év az okmány érvényességi ideje, a 18 éven felülieknél pedig 10 év - tudatta a Kárpátalja hetilap.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü