Ugrás a fő tartalomra

Példamutatónak nevezte a Beregszászi járást az ukrán nyelvi ombudsman


„Ukrán oktatás 30 korlátok nélkül: minőségi és siker vektorok” címmel tartottak összukrajnai fórumot augusztus 18–19-én. A Kárpátalján tartott szeminárium témája az őshonos népek és a nemzeti kisebbségek oktatása köré csoportosult. A konferencián többek között oktatásügyi vezetők, helyi oktatásért felelős képviselők, középiskolai igazgatók, kisebbségi képviselők vettek részt.

Az esemény második napján, Ungváron Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos tartott beszámolót. Ezt követően Csernicskó Istvánnal, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorával, valamint Babják Edittel, a Beregszászi Városi Oktatási és Művelődési Osztály vezetőjével beszélgetett.

"A Kreminnyel való találkozás során elsősorban saját munkájáról esett szó kicsit közvetlenebbül. A szűk kör miatt kinyilváníthatta személyes véleményét is. Mint elmondta, nyelvi ombudsmanként az ő feladata a törvény betartatása. Úgy véli, hogy a nyelvkérdés terén felmerült problémák többsége a meg nem értés miatt alakult ki. Elmondása szerint tisztában van vele, hogy számos probléma merült fel az utóbbi időben, ám ennek többsége félreértésen alapult, és amiatt lehetett, hogy sokan nem ismerik a törvény részleteit. Arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt bárki véleményt mond, tájékozódjon, és ne tegyen alaptalan kijelentéseket" – foglalta össze észrevételeit Babják Edit.

Az osztályvezető elmondása szerint a kistérség kapcsán Kreminy pozitívan nyilatkozott. Ugyanakkor a nyelvi ombudsman azt is megjegyezte, hogy a tanintézmények most nagyobb autonómiát kaptak belső működésük kidolgozására. Ennek kapcsán és a félreértések elkerülése végett azt tanácsolta, hogy a tantestület közösen határozza meg, hogy az államnyelv mellett a magyart mint kommunikációs nyelvet milyen rendezvényeken és hol használják. Így ebből a későbbiekben nem lehet probléma.

"Mint ismeretes, 2021 júliusától lépett hatályba az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvény több rendelkezése, mely szigorúan érinti a kultúrát, turizmust, könyvkiadást, szórakoztatóipart és az állami hivatalok betöltését" – mondta el Babják Edit.

Majd hozzátette: az említett törvényi rendelkezés az iskolákra is kihat. A jogszabály értelmében 2021. július 1-jétől kötelező nyelvvizsgát kell tenni ukránból mindazoknak, akik állami szférában dolgoznak, vagy állami munkahelyre pályáznak, beleértve az iskolaigazgatókat is. Nekik bizonyítaniuk kell, hogy tudják az államnyelvet. Erre kidolgoztak egy vizsgarendszert, mely két részből – teszt és szóbeli vizsga – áll. A tesztet a regisztrációt követően online lehet elvégezni, a szóbeli beszélgetésre személyesen kerül sor a kijelölt vizsgapontokon. Kárpátalján jelenleg ilyen nincs, és Ivano Frankivszkba kell utaznia annak, aki vizsgázni szeretne.

"A vonatkozó rendelet minket is érint. A kistérségben 25 tanintézmény működik. Ezek közül nyolc iskolának megbízott igazgatója van. Az igazgatói állások betöltésére kiírt pályázatnál kell figyelembe vennünk a fent említett nyelvvizsgát. Ugyanis csak olyan személy tölthet be igazgatói posztot, aki rendelkezik egyebek mellett ezzel a nyelvvizsgabizonyítvánnyal is. A leszerződött igazgatók esetében pedig a szerződésük hosszabbításánál vagy megújításánál játszik majd fontos szerepet a dokumentum" – ismertette a helyzetet az osztályvezető.

"A beszélgetés végén felhívtam az államnyelvvédelmi biztos figyelmét arra, hogy vidékünk egy speciális kistérség, speciális hely minden szempontból. Talán ezt megértette, mivel minden probléma ellenére megdicsért bennünket. Véleménye szerint példamutató és európai, hogy a Beregszászi járásban gyakorlatilag nagyobb nyelvi konfliktus nem volt, de ha történt is bármi, az valamely külső személy miatt történt. Mindent lehet orvosolni. Beszélgetésünk során semmilyen döntés nem született. Viszont a személyes találkozó révén közelebb kerültünk ahhoz, hogy jobban megértsük egymást" – nyilatkozta a Kárpátalja ma hírportálnak Babják Edit.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü