Ugrás a fő tartalomra

Több kárpátaljai iskolában is távoktatásra térhetnek át

Sárga karanténzónába léphet szeptember 13-tól Ukrajna. Az egészségügyi minisztérium fokozott karanténkorlátozások bevezetését kéri az ukrán minisztertanácstól.

Anatolij Psenicsnij a megyei egészségügyi főosztály vezetője szerint, amennyiben az ország a sárga zónába lép, csak azok az oktatási intézmények dolgozhatnak amelyekben az alkalmazottak legalább 80%-a be van oltva. Amennyiben az oltottak aránya nem éri el a meghatározott küszöböt az iskolákban, távoktatásra kell áttérniük.

Kárpátalján jelenleg a Rahói és a Técsői járásokban, valamint Huszton a legalacsonyabb az oltottsági arány - tudatta a Kárpátalja ma.

Marjana Maruszinec, a megyei közigazgatás oktatási osztályának vezetője elmondta, hogy vannak olyan oktatási intézmények Kárpátalján, ahol nulla százalékos a beoltottak száma.

Közben az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyta az iskolákra vonatkozó, a karantén idejére érvényes szabályokat. Betartásukért a felelősséget az intézményvezetők viselik - írta a Kárpát.in.ua.

Az oktatási folyamat szervezésére vonatkozó követelmények az alábbi szabályokat tartalmazzák:

  • az oktatási intézmény látogatására előre ki kell dolgozni a menetrendet és útvonalat;
  • a kívülállók, köztük a szülők számára az oktatási intézménybe való belépés és tartózkodás csak egyéni védőeszközben engedélyezett, a testhőmérséklet ellenőrzése és az intézmény vezetőségével való egyeztetést követően;
  • az oktatási intézmény helyiségeibe csak egyéni védőeszközben szabad belépni, kivételt az 1-4. osztályos tanulók képeznek;
  • a tanároknak ajánlott védőpajzsokat használni védőfelszerelésként;
  • az oktatási intézmény minden rendezvényén helyet kell biztosítani a kéz fertőtlenítőszerrel való kezeléséhez;
  • ha egy tanuló elkapja a koronavírus fertőzést, az egész osztálynak karanténba kell vonulnia;
  • a tanórákat követően az osztálytermet minimum 10 percig szellőztetni kell;
  • ha a tanulónál a megfázás tünetei tapasztalhatóak, védőmaszkot kell viselnie, el kell különíteni, ezt követően a szülők orvoshoz fordulnak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü