Ugrás a fő tartalomra

Tovább küzdenek a kárpátaljai magyarság nemrég még meglévő jogaiért

Ünnepélyesen megnyitották a 2021-2022-es tanévet Kárpátalja mintegy száz magyar tannyelvű iskolájának pedagógusai a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében szombaton Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Köszöntő beszédében Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az anyanyelvi oktatást ellehetetlenítő, jogszűkítő ukrán törvényekkel kapcsolatban arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország Kormánya "a jószomszédság és a kölcsönös tisztelet jegyében, de a magyarság nemzeti érdekei mellett határozottan kiállva, a rendelkezésére álló diplomáciai eszközökkel is megpróbál mindent, amit meg lehet tenni a helyzet javítása és helyrehozása érdekében".

A jelenlegi körülmények között a magyar kormány kézzelfogható segítséget nyújt a családoknak, a diákoknak, az egyházi és a civil szervezeteknek, az oktatási és kulturális intézményeknek nyújtott közvetlen támogatásokkal, az óvodák, iskolák és a templomok felújításával - húzta alá az Emmi államtitkára.

Végezetül Lőrinczi Zoltán arra kérte a kárpátaljai pedagógusokat, hogy munkájukkal továbbra is járuljanak hozzá a magyarság fennmaradásához és összefogásához.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kifejtette, hogy a 2017 óta elfogadott törvények olyan mértékben szűkítették a nemzeti kisebbségek jogait, amire nem volt példa a korábbi évszázadokban. Az ukrán oktatási tárca a helyzet javítására irányuló javaslataikat sorra elutasította azzal az indokkal, hogy azok nincsenek összhangban az oktatást szabályozó törvényekkel.

Az MTI tudósítójának Orosz Ildikó elmondta, hogy a szórványvidéken nőtt az érdeklődés a magyar iskolák iránt, több olyan településen is indul első osztály, ahol még 1944-ben megszűnt a magyar nyelvű oktatás.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki az Ukrajnából való kitiltása miatt nem lehetett jelen a tanévnyitón, videóüzenetében leszögezte, hogy "a jogszűkítő törvények ellenére Kárpátalján van jövője a magyar nyelvű oktatásnak". Az államtitkár elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével 101 kárpátaljai magyar iskola részére sporteszközöket biztosít az államtitkárság több mint 11 millió forint értékben az ősz folyamán.

Az Ukrajnából ugyancsak kitiltott Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos levélben köszöntötte az egybegyűlteket.

Köszöntőjében Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke aláhúzta, hogy a KMKSZ a pedagógusszövetséggel és a II. Rákóczi Ferenc főiskolával együttműködve, "a magyar nemzeti kormány támogatásával küzd a korábban kivívott, nemrég még meglévő jogaiért", az évek munkájával kiépített magyar oktatási intézményrendszerért.

Végezetül a KMPSZ gyakorlati állásfoglalást fogadott el a kárpátaljai magyar nyelvű oktatással kapcsolatban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü