Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna árulkodhat Brüsszelnek – kérdés, hogy van-e értelme

Az ukrán elnök mindenkit meglepve jelentette ki, hogy nem valami messzelátón keresztül kell szemlélni Ukrajna NATO-tagságát. Nem volt véletlen, hogy Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó külföldi útja éppen Kijevbe vezetett. Az ukrán–magyar konfliktus hátteréről Fedinec Csillával, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, tudományos főmunkatársával beszélgetett Tóth Gábor, a Vasárnap.hu újságírója.

– Magyarország és az orosz Gazprom energetikai vállalat között létrejött szerződés miért olyan fájó az Ukrán államnak?

– A jelenlegi gázkonfliktust Ukrajna úgy értékeli, hogy pótlólagos gázellátásra Magyarország olyan szerződést is köthetett volna, ami magában foglalja az ukrajnai tranzitot, azonban a szerződésnek orosz részről nyilvánvalóan ennek kiiktatása volt a feltétele. Európa felől nézve azonban erre azt mondhatjuk, hogy a kontinens nyugati fele sem azon igyekszik, hogy az ukrajnai tranzitot erősítse, hanem alternatívákat is aktívan fenn akar tartani. A politika nem racionalitásról szól, hanem a politika lényege az egyensúly fenntartása. Azt tudomásul kell venni, hogy Ukrajna kibillentése ebben a tekintetben nem lehet érdek. 

– Már sokadszorra mérgesednek el az ukrán–magyar kapcsolatok.

– Igen, 2014 óta immár ez a sokadik mélypont. 2020 tavaszán a két ország ismételten felvette a tárgyalási fonalat a vegyes bizottságokon keresztül, melyek régóta nem működtek: a gazdasági és a kisebbségi vegyes bizottságban, valamint alakítottak egy külön oktatási vegyes bizottságot is az ukrán oktatási reform kapcsán a nemzetiségi oktatás visszaszorításából eredő konfliktusok kezelésére.

– Ennek magyar „orvoslása” a NATO-vétókártya?

– Igen, Magyarország emiatt blokkolja a NATO–Ukrajna bizottság legfelsőbb szintű találkozóit. Ezek a bizottságok azonban ilyen hosszú idő alatt sem tudtak konkrét eredményre jutni, s ennek nem a koronavírus-járvány az oka, az sokkal inkább csak elfedi ezt a sikertelenséget. A jövő évi magyarországi parlamenti választásokig nem várható, hogy ezekben az ügyekben bármiféle bejelentés következzen, mert ahhoz valamelyik félnek teljesen hátra kellene lépni, aminek eddig semmiféle realitása nem volt. Az oktatásüggyel kapcsolatos patthelyzethez immár hozzáadódik az, hogy a következő évtől gyakorlatilag ugyanez vár a magyar sajtóra is. Azaz színmagyar sajtóorgánumok – a nyelvtörvény akkor hatályba lépő része miatt – nem jelenhetnek majd meg. Továbbá az Ukrajnában elfogadott őslakos törvény az, ami még mélyebbre ássa a megkülönböztetés szakadékát az ország kisebbségei között, a magyarok számára hátrányosan.

– Egyre több magyar politikust tiltanak ki Ukrajnából is. Mi ennek az oka?

– Kijev azt akarja, hogy magyarországi politikusok ne vegyenek részt kárpátaljai szereplők oldalán a választásokban, mert azt tiltja a választási törvény. Ezért kiiktatott minden potenciális és kevésbé potenciális magyarországi politikust azzal, hogy törvénysértéssel indokolva kitiltotta őket Ukrajnából. Köztük van többek között Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért felelős miniszteri biztos és Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is.

– Ha jól tudom, nem teljesen ismert a kitiltott személyek listája.

– Bizony, mert csak akkor közlik az adott politikussal, hogy nemkívánatos személy, amikor az államhatáron át szeretne lépni. Így lehetséges az, hogy hónapokkal később is előfordul, hogy magyar politikust nem engednek be az országba. Úgymond semlegesítették a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget is azzal, hogy az önkormányzati választásokkal közel egy időben több intézménynél házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat, amely történetnek még nincs megnyugtató lezárása, erősen behatárolva így a mozgásteret. Ne felejtsük el, hogy ez nem egy képzelt veszélyhelyzet egy potenciálisan háborús országban. Mind a mai napig Magyarország Ukrajna egyetlen olyan szomszédja, akivel nem került sor politikai csúcstalálkozóra, azaz a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök találkozójára.

– Ukrajna elnöke Volodimir Zelenszkij egykor pacifista programmal nyert, de a politikájában változások láthatók.

– Igen, az utóbbi időszakban egyértelműen tapasztalható, hogy ráfordult ugyanarra a nemzeti-hazafias irányvonalra, amelyet elődei követtek, amire nem annyira a belpolitikai helyzet, mint a keleti front – Ukrajna keleti megyéiben zajló hibridháború – kilátástalansága indíthatta. Ez megmutatkozik a nyugati partnerekkel való beszédmódban is.

– Ukrajna nagyon szeretne NATO-tagállam lenni, ezt erősítette meg a Zelenszkij–Biden találkozó.

– Igen, az ukrán elnök mindenkit meglepve kijelentette, hogy nem valami messzelátón keresztül kell szemlélni Ukrajna NATO tagságát. Nem volt véletlen, hogy Angela Merkel leköszönő német kancellár utolsó külföldi útja éppen Kijevbe vezetett. Németország pontosan érzi, milyen veszélyeket rejt az ukrán–orosz konfliktus elmérgesedése, miközben épp Németország volt az, aki a déli török–szerb gázvezeték mellett immár az Északi Áramlat 2-őt is tető alá hozta. Magyarország nyilván szintén keresi a biztosítékot, hogy az egy vonalon érkező gázt ne lehessen elzárni, amire már volt példa. Mint tudjuk, az ügyben Ukrajna Brüsszelhez fordult. Az EU-ban az eljárások meglehetősen körülményesek, így gyorsan biztosan nem kerül napirendre. Egyelőre az sem világos, hogy születhet-e olyan döntés, aminek következménye lehet a szerződésre nézve.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO