Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkijnek a Nyugat részéről „nem pusztán szavakra” van szüksége, hanem tettekre is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy csatlakozzon közvetlenül a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó béketárgyalásokhoz - írja a Szabad Európa.

Zelenszkij az amerikai kollégájával, Joe Bidennel való washingtoni találkozója előtt kijelentette, hogy a több mint hét éve tartó polgárháború lezárása érdekében országának a Nyugat részéről „nem pusztán szavakra” van szüksége, hanem tettekre is.

Elmondta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a következő hetekben Kijevbe látogat, miután az Egyesült Államok újabb hatvanmillió dolláros katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. A modern páncéltörő rakétákat is tartalmazó csomag nem része a Washington által biztosított évi négyszázmillió dolláros katonai támogatásnak. Az Egyesült Államok 2014 óta már több mint 2,5 milliárd dollár támogatást nyújtott Ukrajnának.

„Az orosz csapatösszevonások rávilágítottak az ukrán hadsereg kapacitásbeli hiányosságaira egy orosz behatolással szemben” – írta közleményében a Fehér Ház.

„A jelenlegi orosz fenyegetés tükrében Ukrajna jelentős kapacitásbeli hiányosságainak problémáját sürgősen orvosolni kell az elrettentés megerősítése érdekében” – hangsúlyozták.

Zelenszkij arról számolt be kedden, hogy a katonai támogatás további növelésére fogja kérni Bident, és arra, hogy segítsenek egy korszerű flotta felépítésében a Fekete-tengeren, amely „képes elejét venni a vízi útvonalak blokkolását célzó bármilyen orosz kísérletnek”.

A kelet-ukrajnai rendezést célzó tárgyalások eddig nem igazán vezettek eredményre. A minszki összekötő csoportnak Ukrajna és Oroszország mellett Franciaország és Németország a tagja, a kijevi kormány azonban szeretné, ha az Egyesült Államok is csatlakozna, új életet lehelve a folyamatba.

Az ukrán elnök washingtoni látogatása elemzők szerint üzenetértékű Moszkva számára.

Oroszország 2014 márciusában vette át az ellenőrzést a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget felett, miután azonosítójel nélküli katonái megszállták a területet, majd – egy több mint száz ország által törvénytelennek minősített népszavazás nyomán – bekebelezte. Egy hónappal később háború tört ki Ukrajna keleti részén a kormányerők és az orosz támogatást élvező szakadárok között, ez mára mintegy tizennégyezer halálos áldozatot követelt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü