Ugrás a fő tartalomra

"A magyarok és ukránok nem ellenfelek, hanem sorstársak vagyunk, bennünket csak a nyelvünk választ el"

"A mai megemlékezés és közös ünneplés bizonyítéka annak, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek céljai végül, bő három évtized múltán minden szenvedés és megtorlás ellenére megvalósultak, és ma már egy független, szabad Magyarországon és egy harminc éve független, szabad Ukrajnában, a baráti ukrán néppel együtt emlékezhetünk és félelem nélkül ünnepelhetünk – hangsúlyozta Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja a forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Beregszászi Konzulátus által szervezett ünnepi rendezvényen pénteken Ungváron a Kárpátaljai Megyei Drámai Színházban.

Ezekben a napokban Magyarország és a világ együtt ünnepeli a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóját – kezdte ünnepi beszédét Bacskai József.

A diplomata rámutatott arra, hogy 1956-ban egy kis közép-európai nép, a magyar, egyedüliként a szocialista táborban, Közép- és Kelet-Európában példa nélküli módon fellázadt, felkelt az 1945-ben elrabolt szabadsága, hagyományai, kultúrája visszaszerzéséért a korabeli világ egyik legerősebb hatalma, a Szovjetunió ellen, és ezzel méltán vívta ki az egész világ csodálatát.

"Bátorító és felemelő érzés, hogy itt, Kárpátalján is tisztelettel adózhatunk az 1956-os hősöknek, és az itt jelenlévőkkel, ukrán és magyar szabadságszerető barátainkkal közösen emlékezünk az 1956-os októberi reménnyel teli napokra, új, jobb világot teremtő akkori fiataljainkra" – emelte ki a főkonzul. Bizonyítékául annak, hogy a magyar történelem sorsfordító, nagy pillanataiban – ahogy 1848–1849-ben, majd 1956-ban is – a magyar nemzet és a szomszédos népek progresszív fiainak és lányainak szíve egyszerre dobbant és dobban.

A diplomata kitért arra, hogy a Szovjetunió szétesése óta, harminc éve már új szelek fújnak.

"Ma már másképpen látjuk a világot mi, magyarok és ukránok, egyszerre ráztuk le a szovjet-kommunista elnyomás igáját, a rabság láncait, és országaink, népeink szabaddá, függetlenné váltak" – fogalmazott a diplomata. Közös történelmünkben nem először bizonyosodott be, hogy magyarok és ukránok nem ellenfelek, hanem sorstársak vagyunk, bennünket csak a nyelvünk választ el, de ez az akadály könnyen áthidalható.

Bacskai József kifejtette, hogy szomszédos országként Magyarország érdeke a stabil, virágzó, fejlődő, modern és békés Ukrajna, amely jogbiztonságot nyújt és vonzó európai jövőképet tud felvázolni minden állampolgárának, nemzetiségi hovatartozástól és anyanyelvtől függetlenül.

"Mi, magyarok tudjuk és hirdetjük: az okos szomszédok nem ellenségeskednek, nem vitatkoznak egymással, mert két, egymás kultúráját, nyelvét tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző gazdaságilag és az állampolgárok jólétét szolgálja" – jelentette ki a misszióvezető. "A kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködés esetén, kölcsönösen gyarapodva, gazdagodva nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, nyelvünket, közös múltunkat és értékeinket. Meggyőződésünk, hogy egymás érveire nyitott párbeszéddel, közös akarattal a kapcsolatainkat beárnyékoló valamennyi problémás, vitás kérdés rendezhető, beleértve kárpátaljai magyarság nemzetközi és kétoldalú szerződésekben rögzített kisebbségi jogainak a tiszteletben tartását is. Ez a közösség különös tiszteletet érdemel, mert a legnehezebb szovjet időkben is képes volt megőrizni az anyanyelvét és önazonosságát. Mi továbbra is minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok normalizálódjanak, és végre egy közös sikertörténetről beszélhessünk" – zárta ünnepi beszédét Bacskai József.

Fotó: Szabó Sándor/Kárpáti Igaz Szó

A teljes beszámolót a Kárpáti Igaz Szó oldalán olvashatja el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: államcsínyre készülnek Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével - tudatta az MTI. Az államfő ugyanakkor hozzátette: nem hiszi, hogy valóban megkísérlik végrehajtani a puccsot. Kifejtette: titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítik elő az államcsínyt ellene, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő ebbe már beleegyezett volna. Megjegyezte, hogy szerinte Ahmetovot "felültette" a környezete, belekeverte az ügybe. Zelenszkij ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Ukrajna leggazdagabb üzletembere - aki egyebek mellett a DTEK energetikai vállalat tulajdonosa -  most "az ukrán állam ellen harcol" és ehhez parlamenti képviselőket toboroz, akikkel új pártot készül alapítani. M

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: