Ugrás a fő tartalomra

Az unió azt ígéri, nem marad gáz nélkül Ukrajna

Az Európai Unió vezető tisztségviselői még elkötelezettebb támogatást ígértek Ukrajnának. Azt mondták: az unió igyekszik biztosítani, hogy Ukrajna földgázellátása zavartalan legyen ezen a télen, miközben sokan aggódnak az orosz ellátás megbízhatósága miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke október 12-én Kijevben tartott közös sajtótájékoztatón beszélt erről, miután ukrán tisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel tanácskozott - számolt be a Szabad Európa.

„Szorosan együtt fogunk működni önökkel az Európai Unió tagállamaiból érkező gázellátó képesség növelése érdekében – mondta von der Leyen. – Ez magában foglalja azt a lehetőséget is, hogy olyan megoldást dolgozzunk ki, amellyel Szlovákiából visszafordíthatjuk a gáz áramlását egy kiegészítő vezetékben.”

„Ukrajna továbbra is megbízható tranzitország marad, annak is kell maradnia” az Európába irányuló gázellátásban – mondta.

A mostani volt a huszonharmadik ukrán–EU-csúcstalálkozó, miközben nyolcadik évébe lépett a háború Ukrajna keleti részén az Oroszország által támogatott erők ellen, és egyre nagyobb a nyomás Zelenszkijen a belső reformok és a régóta folyó korrupcióellenes küzdelem miatt.

A gázellátás kérdése – mind Ukrajna, mind az európai piacok esetében – az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet kapott, mivel a hőmérséklet csökken, a gázár pedig rekordokat dönt.

Ukrajna, akárcsak néhány európai ország a kontinens legnagyobb gázszállítóját, Oroszországot és az állami tulajdonban lévő Gazpromot hibáztatja az áremelkedésért.

Szakértők szerint az emelkedő ár több tényező együttes hatásának következménye, beleértve a szokásosnál hosszabb, hidegebb tavalyi telet, amely kimerítette a tárolt készleteket, a többi beszállító, például Norvégia leszakadását, valamint azt, hogy az Egyesült Államok átirányította cseppfolyósítottföldgáz-szállítását Ázsiába.

Ukrajna attól is tart, hogy a két ország közötti folyamatos ellenségeskedés miatt Oroszország megszakíthatja a gázellátást. E feszültségek magukban foglalják az Oroszországhoz csatolt fekete-tengeri Krím félsziget státuszát és a nyolcadik éve folyó harcokat az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták ellen.

A helyzetet tovább bonyolítja az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték lebegtetett elindítása. Ez az orosz gázt közvetlenül Európába juttatja. A balti-tengeri csővezeték növeli az Európába áramló orosz gáz mennyiségét, de kikerüli Ukrajnát, megfosztva ezzel Kijevet az évi több milliárd dolláros tranzitdíjtól.

Egy nappal a csúcstalálkozó előtt az Európai Unió meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, és nyolc új névvel egészítette ki azok listáját, akik ellen gazdasági korlátozásokat vezetett be az ukrajnai ellenségeskedés következtében.

A legújabb intézkedések olyan bírákat, ügyészeket és biztonsági tisztviselőket céloztak meg, akik az orosz jogot érvényesíttetik a Krímben és Szevasztopol kikötővárosban.

Összességében 185 személy és 48 szervezet vagyonát fagyasztották be az uniós intézkedések értelmében. Mindannyiukra utazási tilalmat is kiszabtak.

Az ukrajnai ellenségeskedés megoldását célzó, normandiai formátumnak nevezett fontos tárgyalásokat hónapokra befagyasztották, kevés előrelépés történt.

A csúcstalálkozó előtt Zelenszkij beszélt Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel – mindketten részt vesznek a normandiai formátumban – a konfliktus megoldásáról.

Ezt követően a francia és a német vezető szót váltott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A német külügyminisztérium szerint mind a négy oldal beleegyezett egy mielőbbi miniszteri szintű találkozóba.

Kijevben az EU tisztviselői új légi közlekedési megállapodást is bejelentettek, amely fel fogja oldani az ukrán és az uniós repülőterek között közlekedő légitársaságokra vonatkozó korlátozásokat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: