Ugrás a fő tartalomra

Az unió azt ígéri, nem marad gáz nélkül Ukrajna

Az Európai Unió vezető tisztségviselői még elkötelezettebb támogatást ígértek Ukrajnának. Azt mondták: az unió igyekszik biztosítani, hogy Ukrajna földgázellátása zavartalan legyen ezen a télen, miközben sokan aggódnak az orosz ellátás megbízhatósága miatt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke október 12-én Kijevben tartott közös sajtótájékoztatón beszélt erről, miután ukrán tisztviselőkkel, köztük Volodimir Zelenszkij elnökkel tanácskozott - számolt be a Szabad Európa.

„Szorosan együtt fogunk működni önökkel az Európai Unió tagállamaiból érkező gázellátó képesség növelése érdekében – mondta von der Leyen. – Ez magában foglalja azt a lehetőséget is, hogy olyan megoldást dolgozzunk ki, amellyel Szlovákiából visszafordíthatjuk a gáz áramlását egy kiegészítő vezetékben.”

„Ukrajna továbbra is megbízható tranzitország marad, annak is kell maradnia” az Európába irányuló gázellátásban – mondta.

A mostani volt a huszonharmadik ukrán–EU-csúcstalálkozó, miközben nyolcadik évébe lépett a háború Ukrajna keleti részén az Oroszország által támogatott erők ellen, és egyre nagyobb a nyomás Zelenszkijen a belső reformok és a régóta folyó korrupcióellenes küzdelem miatt.

A gázellátás kérdése – mind Ukrajna, mind az európai piacok esetében – az elmúlt hetekben kiemelt figyelmet kapott, mivel a hőmérséklet csökken, a gázár pedig rekordokat dönt.

Ukrajna, akárcsak néhány európai ország a kontinens legnagyobb gázszállítóját, Oroszországot és az állami tulajdonban lévő Gazpromot hibáztatja az áremelkedésért.

Szakértők szerint az emelkedő ár több tényező együttes hatásának következménye, beleértve a szokásosnál hosszabb, hidegebb tavalyi telet, amely kimerítette a tárolt készleteket, a többi beszállító, például Norvégia leszakadását, valamint azt, hogy az Egyesült Államok átirányította cseppfolyósítottföldgáz-szállítását Ázsiába.

Ukrajna attól is tart, hogy a két ország közötti folyamatos ellenségeskedés miatt Oroszország megszakíthatja a gázellátást. E feszültségek magukban foglalják az Oroszországhoz csatolt fekete-tengeri Krím félsziget státuszát és a nyolcadik éve folyó harcokat az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták ellen.

A helyzetet tovább bonyolítja az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték lebegtetett elindítása. Ez az orosz gázt közvetlenül Európába juttatja. A balti-tengeri csővezeték növeli az Európába áramló orosz gáz mennyiségét, de kikerüli Ukrajnát, megfosztva ezzel Kijevet az évi több milliárd dolláros tranzitdíjtól.

Egy nappal a csúcstalálkozó előtt az Európai Unió meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, és nyolc új névvel egészítette ki azok listáját, akik ellen gazdasági korlátozásokat vezetett be az ukrajnai ellenségeskedés következtében.

A legújabb intézkedések olyan bírákat, ügyészeket és biztonsági tisztviselőket céloztak meg, akik az orosz jogot érvényesíttetik a Krímben és Szevasztopol kikötővárosban.

Összességében 185 személy és 48 szervezet vagyonát fagyasztották be az uniós intézkedések értelmében. Mindannyiukra utazási tilalmat is kiszabtak.

Az ukrajnai ellenségeskedés megoldását célzó, normandiai formátumnak nevezett fontos tárgyalásokat hónapokra befagyasztották, kevés előrelépés történt.

A csúcstalálkozó előtt Zelenszkij beszélt Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel – mindketten részt vesznek a normandiai formátumban – a konfliktus megoldásáról.

Ezt követően a francia és a német vezető szót váltott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A német külügyminisztérium szerint mind a négy oldal beleegyezett egy mielőbbi miniszteri szintű találkozóba.

Kijevben az EU tisztviselői új légi közlekedési megállapodást is bejelentettek, amely fel fogja oldani az ukrán és az uniós repülőterek között közlekedő légitársaságokra vonatkozó korlátozásokat.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO