Ugrás a fő tartalomra

Ezért nem akarják felvenni a koronavírus elleni védőoltást Ukrajnában

Ukrajnában mindössze 14 százalékos átoltottság mellett minden eddiginél magasabb fertőzöttségi adatokkal kell az embereknek szembenézniük: napi kilencezer megbetegedést regisztráltak október elején. Az ország kemény őszre számíthat - írta az Infostart.

A helyzet természetesen az ország vezetését is aggasztja: Ukrajna egészségügyi minisztere a a Euronews cikke szerint a közelmúltban beszélt arról, hogy az elmúlt három hónapban koronavírus miatt kórházba kerülők 98 százaléka nem volt beoltott. Az országos tisztifőorvos arra szólította fel az embereket, hogy ha biztonságban akarják magukat tudni a vírustól, akkor vegyék fel az oltást.

De mi áll a hátterében annak, hogy ilyen kevesen kérték a vakcinát, összehasonlítva a 63 százalékos uniós és 52 százalékos európai átlaggal?

Pavlo Fedorcsenko-Kutujev, a kijevi Igor Szikorszkij Politechnikai Intézet szociológiai intézetének vezetője szerint soktényezős a helyzet.

Bár a kormány kezdettől biztatta az embereket arra, hogy oltassák be magukat, ehhez nem állt rendelkezésre elegendő vakcina. Az eredmény: elkezdtek azon töprengeni, vajon valóban olyan veszélyes-e a vírus, mint amilyennek a kormány mondja azt.

"Az embereknek észszerűbben kellett volna viselkedniük, és többet kellett volna tenniük az oltásért, amikor az később elérhetővé vált, de a kormánynak is jobban kellett volna kommunikálnia, és biztosítania kellett volna, hogy az emberek hozzáférjenek a vakcinákhoz" - mondta Fedorcsenko-Kutujev.

"A kormány a világjárvány kezdetén irreális célokat tűzött ki az oltásokkal kapcsolatban, azzal az üzenettel bombázta az embereket, hogy be kell oltatniuk magukat, miközben nem biztosította a vakcinákhoz való hozzáférést" - folytatta, hozzátéve, hogy az ellenzéki politikusok is megpróbálták kihasználni a válságot és megosztottságot szítani.

Márciusban az ukránok 46 százaléka mondta azt, hogy elutasítaná az oltást, ha azt akkor felajánlanák neki, de harmaduk azt is hozzátette, hogy ha több információt kaphatna róla, megfontolná.

Áprilisban egy másik felmérésben már az ukránok 52,2 százaléka vallott úgy, hogy nem kér oltást,

mivel úgy gondolja, hogy a vakcinákat nem kellő módon tesztelték (40%), vagy nem bízik az Ukrajnában elérhető oltásokban (33%), esetleg úgy gondolja, a mellékhatások nagyobb bajt csinálnak, mint a vírus maga (20%).

Az ukrán utcákon nem is nehéz oltásellenes véleményekbe ütközni. Van, aki hitlerinek nevezi a kormány módszereit, amelyekkel szerintük erőszakkal akarja beoltatni a népességet, mások szerint pedig a vakcinának a termékenységre van negatív hatása. A tudományos bizonyítékok minden fenti állításnak ellentmondanak: a WHO is szavatolja, hogy az oltásokat megfelelően tesztelték, és több platformon is elhangzott már, hogy az oltásoknak nincsen hatásuk a gyermekvállalásra és a reproduktív szervekre.

Az általános bizalmatlanság az oka az oltásellenességnek Fedorcsenko-Kutujev szerint: az ukránok inkább bíznak saját közvetlen környezetükben, mint a kormányban, és előbb írják be panaszaikat a Google-ba, mint hogy orvoshoz forduljanak. Az sem segített sokat ezen, hogy a politikusok egy része igyekezett előnyöket kovácsolni a vírusból.

A szkepticizmusnak és bizalmatlanságnak historikus okai is vannak Ukrajnában. "Az olyan események, mint a szovjet időkben bekövetkezett csernobili katasztrófa, bizalmatlanná tették az embereket a kormánnyal szemben. A kritikusabb ukrán emberek a Szovjetunió összeomlása előtt nm hittek el semmit, amit a szovjet tudósításokban olvastak" - mondja. A bizalmatlanság később sem szűnt meg.

"A Szovjetunió összeomlása után az emberek kevesek gazdagodását látták: a privatizáció csak néhány embernek kedvezett. Az emberek nehezen bíznak a politikusokban egy olyan országban, amelynek ilyen múltja van" - mondja.

Raisza Ivanyina cigarettaárus azt mondja, bár ő be van oltva, megérti azokat, akik nem. Számára is az volt a legfontosabb szempont, hogy Németországban élő testvérét meglátogathassa.

"Nem félek az oltástól vagy a vírustól, de tudom, miért nem bíznak annyian a kormányban. Hatalmas a korrupció, a kormány lop tőlünk, a fiatalok elmenekülnek, csak az alkoholisták maradnak" - vélekedik. A 60 éves Konsztantin Pereligin ugyanakkor nem érti, miért vannak olyanok, akik nem oltatnak.

"Természetesen ez személyes döntés, de amikor én kicsi voltam, rengeteg oltást kaptam, senki sem kérdezgette, melyik hogy készült és mi ellen véd. Tudjuk, hogy tennünk kell a vírus ellen, most van oltás, erre az emberek aggódnak miatta. Nem értem. Mindenkinek be kéne magát oltatnia!"

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO