Ugrás a fő tartalomra

Ezért nem akarják felvenni a koronavírus elleni védőoltást Ukrajnában

Ukrajnában mindössze 14 százalékos átoltottság mellett minden eddiginél magasabb fertőzöttségi adatokkal kell az embereknek szembenézniük: napi kilencezer megbetegedést regisztráltak október elején. Az ország kemény őszre számíthat - írta az Infostart.

A helyzet természetesen az ország vezetését is aggasztja: Ukrajna egészségügyi minisztere a a Euronews cikke szerint a közelmúltban beszélt arról, hogy az elmúlt három hónapban koronavírus miatt kórházba kerülők 98 százaléka nem volt beoltott. Az országos tisztifőorvos arra szólította fel az embereket, hogy ha biztonságban akarják magukat tudni a vírustól, akkor vegyék fel az oltást.

De mi áll a hátterében annak, hogy ilyen kevesen kérték a vakcinát, összehasonlítva a 63 százalékos uniós és 52 százalékos európai átlaggal?

Pavlo Fedorcsenko-Kutujev, a kijevi Igor Szikorszkij Politechnikai Intézet szociológiai intézetének vezetője szerint soktényezős a helyzet.

Bár a kormány kezdettől biztatta az embereket arra, hogy oltassák be magukat, ehhez nem állt rendelkezésre elegendő vakcina. Az eredmény: elkezdtek azon töprengeni, vajon valóban olyan veszélyes-e a vírus, mint amilyennek a kormány mondja azt.

"Az embereknek észszerűbben kellett volna viselkedniük, és többet kellett volna tenniük az oltásért, amikor az később elérhetővé vált, de a kormánynak is jobban kellett volna kommunikálnia, és biztosítania kellett volna, hogy az emberek hozzáférjenek a vakcinákhoz" - mondta Fedorcsenko-Kutujev.

"A kormány a világjárvány kezdetén irreális célokat tűzött ki az oltásokkal kapcsolatban, azzal az üzenettel bombázta az embereket, hogy be kell oltatniuk magukat, miközben nem biztosította a vakcinákhoz való hozzáférést" - folytatta, hozzátéve, hogy az ellenzéki politikusok is megpróbálták kihasználni a válságot és megosztottságot szítani.

Márciusban az ukránok 46 százaléka mondta azt, hogy elutasítaná az oltást, ha azt akkor felajánlanák neki, de harmaduk azt is hozzátette, hogy ha több információt kaphatna róla, megfontolná.

Áprilisban egy másik felmérésben már az ukránok 52,2 százaléka vallott úgy, hogy nem kér oltást,

mivel úgy gondolja, hogy a vakcinákat nem kellő módon tesztelték (40%), vagy nem bízik az Ukrajnában elérhető oltásokban (33%), esetleg úgy gondolja, a mellékhatások nagyobb bajt csinálnak, mint a vírus maga (20%).

Az ukrán utcákon nem is nehéz oltásellenes véleményekbe ütközni. Van, aki hitlerinek nevezi a kormány módszereit, amelyekkel szerintük erőszakkal akarja beoltatni a népességet, mások szerint pedig a vakcinának a termékenységre van negatív hatása. A tudományos bizonyítékok minden fenti állításnak ellentmondanak: a WHO is szavatolja, hogy az oltásokat megfelelően tesztelték, és több platformon is elhangzott már, hogy az oltásoknak nincsen hatásuk a gyermekvállalásra és a reproduktív szervekre.

Az általános bizalmatlanság az oka az oltásellenességnek Fedorcsenko-Kutujev szerint: az ukránok inkább bíznak saját közvetlen környezetükben, mint a kormányban, és előbb írják be panaszaikat a Google-ba, mint hogy orvoshoz forduljanak. Az sem segített sokat ezen, hogy a politikusok egy része igyekezett előnyöket kovácsolni a vírusból.

A szkepticizmusnak és bizalmatlanságnak historikus okai is vannak Ukrajnában. "Az olyan események, mint a szovjet időkben bekövetkezett csernobili katasztrófa, bizalmatlanná tették az embereket a kormánnyal szemben. A kritikusabb ukrán emberek a Szovjetunió összeomlása előtt nm hittek el semmit, amit a szovjet tudósításokban olvastak" - mondja. A bizalmatlanság később sem szűnt meg.

"A Szovjetunió összeomlása után az emberek kevesek gazdagodását látták: a privatizáció csak néhány embernek kedvezett. Az emberek nehezen bíznak a politikusokban egy olyan országban, amelynek ilyen múltja van" - mondja.

Raisza Ivanyina cigarettaárus azt mondja, bár ő be van oltva, megérti azokat, akik nem. Számára is az volt a legfontosabb szempont, hogy Németországban élő testvérét meglátogathassa.

"Nem félek az oltástól vagy a vírustól, de tudom, miért nem bíznak annyian a kormányban. Hatalmas a korrupció, a kormány lop tőlünk, a fiatalok elmenekülnek, csak az alkoholisták maradnak" - vélekedik. A 60 éves Konsztantin Pereligin ugyanakkor nem érti, miért vannak olyanok, akik nem oltatnak.

"Természetesen ez személyes döntés, de amikor én kicsi voltam, rengeteg oltást kaptam, senki sem kérdezgette, melyik hogy készült és mi ellen véd. Tudjuk, hogy tennünk kell a vírus ellen, most van oltás, erre az emberek aggódnak miatta. Nem értem. Mindenkinek be kéne magát oltatnia!"

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: