Ugrás a fő tartalomra

Mi a teendő, ha valaki külföldön elveszíti az útlevelét?

Az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartásról és az ukrán állampolgárságot, személyazonosságot vagy különleges státuszt igazoló dokumentumokról (a továbbiakban: Törvény) szóló jogszabály értelmében első lépésként be kell jelenteni a helyi rendőrségen vagy az ügyben illetékes egyéb hatóságnál az útlevél elvesztését (vagy ellopását). Ajánlott, hogy a bejelentés során adjunk meg minél több részletet az okmány elvesztésének (ellopásának) körülményeiről, mivel nem zárható ki, hogy ezek alapján a hatóságoknak sikerül megtalálniuk az útlevelet vagy a tolvajt, aki eltulajdonította.

A bejelentést átvevő hatóság igazolást ad ki, amely megerősíti, hogy a rendőrséghez fordultunk úti okmányunk elvesztése miatt. Ennek az igazolásnak a birtokában azután bejelenthetjük az útlevél elvesztését az adott ország területén működő ukrán diplomáciai kirendeltségen. Javasolható, hogy aki megőrizte útlevele fénymásolatát, vigye azt magával az ukrán nagykövetségre vagy konzulátusra. Ha nem maradt másolat az útlevélről, jól jöhet bármilyen más, az elveszett okmány tulajdonosának személyazonosságát igazoló dokumentum, például a vezetői jogosítvány is. A legjobb, ha fel tudjuk mutatni az ukrán személyi igazolványt. Amennyiben semmilyen dokumentum nincs kéznél, meg kell kérni az elérhető útitársakat, honfitársakat, akikkel utunk során találkoztunk, hogy erősítsék meg a külképviseleten a személyazonosságunkat. A személyazonosság minden kétséget kizáró igazolása azért fontos, mert csak ennek alapján születhet meg a döntés a hazatérést lehetővé tevő okmány kiállításáról.

Ha sikerült igazolnia személyazonosságát, az útlevelét vesztett, hazatérni szándékozó polgárnak be kell nyújtania a külképviseleten:

  • a meghatározott forma szerinti kérvényt;
  • a helyi illetékes szervek igazolását arról, hogy a polgár bejelentette náluk útlevele elvesztését;
  • a bejelentő személyazonosságát, ukrajnai lakóhelyét, állampolgárságát igazoló adatokat.

Ha az ember útlevél nélkül marad külföldön, nem mellékes, hogy mikor térhet haza. A Törvény 27. cikkelyének 6. pontja értelmében az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges ideiglenes okmányt az adott ukrán diplomáciai képviselet illetékesei legfeljebb egy munkanapon belül kiállítják attól a naptól számítva, hogy kézhez kapták azokat az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartás kezelőjének adatbázisából származó, általuk lekért információkat, amelyek megerősítik az útlevelét vesztett személy adatait (lakóhely, állampolgárság stb.). Az ideiglenes úti okmány érvényességi idejét rendszerint attól függően állapítják meg, hogy előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe a hazaút és az utazás megszervezése, de időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. A polgár akár még aznap visszatérhet Ukrajnába, hogy kézhez vette a hazautazását lehetővé tevő okmányt - tudatta a Kárpátalja.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO