Ugrás a fő tartalomra

Mi a teendő, ha valaki külföldön elveszíti az útlevelét?

Az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartásról és az ukrán állampolgárságot, személyazonosságot vagy különleges státuszt igazoló dokumentumokról (a továbbiakban: Törvény) szóló jogszabály értelmében első lépésként be kell jelenteni a helyi rendőrségen vagy az ügyben illetékes egyéb hatóságnál az útlevél elvesztését (vagy ellopását). Ajánlott, hogy a bejelentés során adjunk meg minél több részletet az okmány elvesztésének (ellopásának) körülményeiről, mivel nem zárható ki, hogy ezek alapján a hatóságoknak sikerül megtalálniuk az útlevelet vagy a tolvajt, aki eltulajdonította.

A bejelentést átvevő hatóság igazolást ad ki, amely megerősíti, hogy a rendőrséghez fordultunk úti okmányunk elvesztése miatt. Ennek az igazolásnak a birtokában azután bejelenthetjük az útlevél elvesztését az adott ország területén működő ukrán diplomáciai kirendeltségen. Javasolható, hogy aki megőrizte útlevele fénymásolatát, vigye azt magával az ukrán nagykövetségre vagy konzulátusra. Ha nem maradt másolat az útlevélről, jól jöhet bármilyen más, az elveszett okmány tulajdonosának személyazonosságát igazoló dokumentum, például a vezetői jogosítvány is. A legjobb, ha fel tudjuk mutatni az ukrán személyi igazolványt. Amennyiben semmilyen dokumentum nincs kéznél, meg kell kérni az elérhető útitársakat, honfitársakat, akikkel utunk során találkoztunk, hogy erősítsék meg a külképviseleten a személyazonosságunkat. A személyazonosság minden kétséget kizáró igazolása azért fontos, mert csak ennek alapján születhet meg a döntés a hazatérést lehetővé tevő okmány kiállításáról.

Ha sikerült igazolnia személyazonosságát, az útlevelét vesztett, hazatérni szándékozó polgárnak be kell nyújtania a külképviseleten:

  • a meghatározott forma szerinti kérvényt;
  • a helyi illetékes szervek igazolását arról, hogy a polgár bejelentette náluk útlevele elvesztését;
  • a bejelentő személyazonosságát, ukrajnai lakóhelyét, állampolgárságát igazoló adatokat.

Ha az ember útlevél nélkül marad külföldön, nem mellékes, hogy mikor térhet haza. A Törvény 27. cikkelyének 6. pontja értelmében az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges ideiglenes okmányt az adott ukrán diplomáciai képviselet illetékesei legfeljebb egy munkanapon belül kiállítják attól a naptól számítva, hogy kézhez kapták azokat az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartás kezelőjének adatbázisából származó, általuk lekért információkat, amelyek megerősítik az útlevelét vesztett személy adatait (lakóhely, állampolgárság stb.). Az ideiglenes úti okmány érvényességi idejét rendszerint attól függően állapítják meg, hogy előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe a hazaút és az utazás megszervezése, de időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. A polgár akár még aznap visszatérhet Ukrajnába, hogy kézhez vette a hazautazását lehetővé tevő okmányt - tudatta a Kárpátalja.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: