Ugrás a fő tartalomra

Mi a teendő, ha valaki külföldön elveszíti az útlevelét?

Az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartásról és az ukrán állampolgárságot, személyazonosságot vagy különleges státuszt igazoló dokumentumokról (a továbbiakban: Törvény) szóló jogszabály értelmében első lépésként be kell jelenteni a helyi rendőrségen vagy az ügyben illetékes egyéb hatóságnál az útlevél elvesztését (vagy ellopását). Ajánlott, hogy a bejelentés során adjunk meg minél több részletet az okmány elvesztésének (ellopásának) körülményeiről, mivel nem zárható ki, hogy ezek alapján a hatóságoknak sikerül megtalálniuk az útlevelet vagy a tolvajt, aki eltulajdonította.

A bejelentést átvevő hatóság igazolást ad ki, amely megerősíti, hogy a rendőrséghez fordultunk úti okmányunk elvesztése miatt. Ennek az igazolásnak a birtokában azután bejelenthetjük az útlevél elvesztését az adott ország területén működő ukrán diplomáciai kirendeltségen. Javasolható, hogy aki megőrizte útlevele fénymásolatát, vigye azt magával az ukrán nagykövetségre vagy konzulátusra. Ha nem maradt másolat az útlevélről, jól jöhet bármilyen más, az elveszett okmány tulajdonosának személyazonosságát igazoló dokumentum, például a vezetői jogosítvány is. A legjobb, ha fel tudjuk mutatni az ukrán személyi igazolványt. Amennyiben semmilyen dokumentum nincs kéznél, meg kell kérni az elérhető útitársakat, honfitársakat, akikkel utunk során találkoztunk, hogy erősítsék meg a külképviseleten a személyazonosságunkat. A személyazonosság minden kétséget kizáró igazolása azért fontos, mert csak ennek alapján születhet meg a döntés a hazatérést lehetővé tevő okmány kiállításáról.

Ha sikerült igazolnia személyazonosságát, az útlevelét vesztett, hazatérni szándékozó polgárnak be kell nyújtania a külképviseleten:

  • a meghatározott forma szerinti kérvényt;
  • a helyi illetékes szervek igazolását arról, hogy a polgár bejelentette náluk útlevele elvesztését;
  • a bejelentő személyazonosságát, ukrajnai lakóhelyét, állampolgárságát igazoló adatokat.

Ha az ember útlevél nélkül marad külföldön, nem mellékes, hogy mikor térhet haza. A Törvény 27. cikkelyének 6. pontja értelmében az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges ideiglenes okmányt az adott ukrán diplomáciai képviselet illetékesei legfeljebb egy munkanapon belül kiállítják attól a naptól számítva, hogy kézhez kapták azokat az Egységes Állami Demográfiai Nyilvántartás kezelőjének adatbázisából származó, általuk lekért információkat, amelyek megerősítik az útlevelét vesztett személy adatait (lakóhely, állampolgárság stb.). Az ideiglenes úti okmány érvényességi idejét rendszerint attól függően állapítják meg, hogy előreláthatóan mennyi időt vesz igénybe a hazaút és az utazás megszervezése, de időtartama nem haladhatja meg a 30 napot. A polgár akár még aznap visszatérhet Ukrajnába, hogy kézhez vette a hazautazását lehetővé tevő okmányt - tudatta a Kárpátalja.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Bombariadót hirdettek Munkácson és Ungváron

Munkácson és Ungváron is érkezett bejelentés a rendőrséghez, miszerint bombát helyeztek el két helyszínen - írta a Kárpátalja . Munkácson a „zöldpiac”-nál, Ungváron pedig a Krasznodonciv piacnál hirdettek bombariadót. Hanna Dan rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a bejelentések az email-címükre érkeztek, a helyszínre azonnal kivonultak az illetékesek. Hozzátette továbbá, hogy a több hasonló bejelentés is érkezett a hatóságokhoz Nyugat-Ukrajna területén.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési