Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna kezd magára maradni a problémáival

A közéletben nagy vitát kiváltó oligarchaellenes törvény elfogadásával indult a forrónak ígérkező ukrajnai belpolitikai ősz. Nő a feszültség a Volodimir Zelenszkijt kiszolgáló kormánypárti többség és a törvényhozás elnöke között. Szakértők szerint több minisztert is meneszthetnek hamarosan, de akár a kormányfő talpára is útilaput köthetnek, miközben a magas rezsitarifák miatt tömegek vonulhatnak utcára. A legaktuálisabb politikai ügyekről és azok várható hatásairól beszélgetett a Magyar Nemzet tudósítója Ruszlan Bortnik neves kijevi politológussal.

– Hol születnek meg valójában a politikai döntések: a parlamentben vagy inkább az elnöki hivatalban?

– Ukrajna papíron parlamenti–elnöki demokrácia, de a gyakorlatban mégis az államfő környezetében dőlnek el a legfontosabb kérdések. Dmitro Razumkov házelnök ugyanakkor megpróbálja minél erőteljesebben pozicionálni magát, a botrányok kíséretében elfogadott oligarchaellenes törvény körüli viták is ezt bizonyítják. Zelenszkij elnöki irodájában nem nézik jó szemmel az önállósodását. 

Ilyen értelemben ez okozta Arszen Avakov belügyminiszter kényszerű távozását is, egyértelmű jelzéseket küldenek Razumkov felé is, hogy térjen észhez, hagyjon fel az önálló politikai státusépítéssel. A Nép Szolgája parlamenti frakcióvezetője, David Arahamija nem véletlenül figyelmeztetett a minap, miszerint a Legfelső Tanács elnökét a kormánykoalíció javaslatára nevezik ki, s éppenséggel bármikor vissza is hívhatják. Érdekes lesz nyomon követni az egymásnak feszülésüket, hogy az miként befolyásolja a politikai erőviszonyokat és a közhangulat alakulását.

– Sokak szerint elkerülhetetlenek az újabb minisztercserék a kormányban, de egyesek Denisz Smihal kormányfő pozícióját is féltik.

– Meggyőződésem, hogy idén ősszel is kicserélődik néhány miniszter. Ukrajnában bevett szokás, hogy a legnehezebb szakterületeken minisztercserékkel palástolják az egy helyben topogást, a reformok folyamatos elodázását. Legnagyobb eséllyel az egészségügyi, az igazságügyi, a szociálpolitikai és a védelmi minisztériumoknál történhetnek személyi változások, de amennyiben a helyzet úgy kívánja, magát a miniszterelnököt is lemondathatják, ami automatikusan az egész kabinet távozását jelenti. 

Volodimir Zelenszkij igyekszik úgy kiépíteni a hatalmi vertikált, hogy a politikai-gazdasági sikertelenségekért a mindenkori kormány és annak vezetője viselje a felelősséget, azaz más vigye el a balhét. 

Az ő távozásukkal bármikor tudja csillapítani az elégedetlenkedők hangulatát. Jómaga pedig a pozitívumokat csatornázná be, csakhogy mostanság nemigen van olyan dolog, amit sikersztoriként tudna eladni, hiszen a kardinális kérdésekben – a gazdaság helyzete, a szociális helyzet javulása, a donbászi konfliktus békés rendezése, az ország nemzetközi pozicionálása – szemernyi előrehaladást sem tapasztalni.

– A nyilvánvaló feszültségek ellenére milyen témák uralhatják az őszi–téli belpolitikai szezont?

– Az oligarchaellenes törvény elfogadása körüli bonyodalmak még egy ideig eltartanak, már most annak újratárgyalását szorgalmazzák, mondván, az abban foglaltak alkotmányellenes elemeket tartalmaznak. Eleve jellemző, hogy nagyon sok új jogszabály vet fel alkotmányos aggályokat, megesik, hogy törvényi szinten szabályoznának alkotmányos kérdéseket, ami elfogadhatatlan egy jogállamban. Nem kis konfliktust generálhat az igazságügyi rendszer átalakítására tett legújabb kísérlet, örökzöld téma a rezsitarifák alakulásának kérdése. 

Miután a nemzetközi beruházások továbbra is látványosan kerülik Ukrajnát, ismét a Nemzetközi Valutaalap hiteléért kell folyamodni, ami viszont áldozatokat követel, s ez, ahogyan eddig is, most sem fog tetszeni az átlagpolgárnak.

Szintén komoly konfliktust generálhat a jelenleg még 450 fős törvényhozás létszámának csökkentésére, megfelezésére irányuló kezdeményezés. A külön-külön is roppant nehéz kérdéseket kell egy zaklatott politikai miliőben, a hatalmon belüli problémákkal sújtott környezetben tárgyalni, ami előre nem látott botrányokkal kecsegtet, ezért unatkozni biztosan nem fogunk. 

– Milyen irányba mozdulhat el a kelet-ukrajnai konfliktus? Zelenszkij elődjéhez, Petro Porosenkóhoz hasonlóan a háború gyors és megnyugtató lezárásával kampányolt, de akárcsak az előző elnök, úgy az ő idején sem észlelhető gyakorlati előrehaladás.

– Az elcsatolt és megszállt területek kérdése továbbra is nagy súllyal bír, alapjaiban határozza meg az elnök tevékenységének megítélését. A minszki megállapodások a gyakorlatban nem működnek, sőt az idén csak megszaporodtak a fegyveres összetűzések, eközben Oroszország egyre nagyobb nyomás alá helyezi Ukrajnát. Nem sok jóval kecsegtet a donbászi helyzet. Mintha a Nyugat sem törődne akkora súllyal már ezzel, mint korábban, hiszen Berlin, Brüsszel és Washington is el van foglalva a saját problémáival. Ukrajna kezd magára maradni ebben a tekintetben, ami globálisan Moszkvának kedvez, és ez is gyengíti a jelenlegi ukrán hatalmat.

– A borúsnak tűnő helyzetkép magában hordozhatja egy harmadik Majdan kirobbanásának esélyét?

– Bár kétségtelenül sok a probléma, ráadásul közeleg a téli fűtési idény, s az itteni alacsony jövedelmekhez mérten kirívóan magas rezsiárak miatt fokozott az emberek érzékenysége és negatív hangulata, de rövid távon mégsem látok esélyt tömeges tiltakozó hullámra, ám az események alakulásának függvényében pár hónappal később ennek az esélye is megnőhet. Ahol tíz éven belül két utcai hatalomváltás is lezajlott, ott bármikor megtörténhet harmadszor is. A Zelenszkijt támogató hatalmi elitet belső gondok is roncsolják, csökken a kormányzó erő és az elnök népszerűsége, ami az ellenzéket is aktívabb lépésekre sarkallhatja, akár már jövőre. Egy biztos: pillanatnyilag nagyfokú bizonytalanság uralja az ukrán belpolitikát és a közéletet egyaránt, ezért az előttünk álló hónapok kiszámíthatatlanul viharosnak ígérkeznek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A CSOPORTUNKHOZ!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: