Ugrás a fő tartalomra

A szeparatista erők szinte minden fegyverét a mai Oroszország területén állították elő – állítja egy részletes tanulmány

Az ukrán szeparatista erők által használt lőszer nagy részét és szinte minden fegyverét a mai Oroszország területén állították elő – állítja egy részletes tanulmány, amely a fegyvereket követi nyomon.

Kijev és nyugati támogatói régóta vádolják Moszkvát azzal, hogy fegyvereket ad át a kelet-ukrajnai szeparatista erőknek, és ezzel olajat önt annak a konfliktusnak a tüzére, amelyben 2014 óta több mint 13 000 ember halt meg.

A kelet-ukrajnai fegyveres alakulatoknak nyújtott oroszországi támogatásról szóló korábbi elemzések nyílt forráskódú fényképekre és videókra, valamint a kormányzati hírszerzésre támaszkodtak - írta a Szabad Európa.

A november 3-án közzétett, három évig készülő tanulmány azonban részletesebb képet ad a fegyvertranszferekről a harctérről szerzett lőszerek és katonai felszerelések törvényszéki dokumentációjának felhasználásával.

„A bizonyítékok alátámasztják, hogy a mai Orosz Föderáció területén működő gyárak gyártották a milíciák lőszereinek nagy részét és szinte az összes fegyverüket a gépkarabélyoktól és precíziós puskáktól, gránátvetőktől, precíziós vezérlésű lőszerektől és taposóaknáktól a páncéltörő irányított fegyverekig” – állítják a berlini székhelyű Conflict Armament Research kutatói.

A kutatók több ezer lőszert és negyvenhárom fegyvert vizsgáltak meg, míg arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden fegyver Oroszországból származott: néhány esetben a Szovjetunió idejében gyártották őket, de jelentős részben a Szovjetunió felbomlása után.

A tanulmány megállapította, hogy számos gránátvetőt, puskát és taposóaknát soha nem használt az ukrán hadsereg, ami arra utal, hogy sok fegyvert nem a harctéren zsákmányoltak, majd vettek használatba a szeparatista erők.

Míg a milicistacsoportok által világszerte használt öregedő Kalasnyikovokat gyakran több fegyver alkatrészeiből állítják össze, a kutatók arra jutottak, hogy a kelet-ukrajnai milíciák által használt fegyverek „nagy része” egyező sorozatszámot visel.

„Az alkatrészek keverésének hiánya rövid felügyeleti láncra utal a fegyvergyárak vagy a katonai készletek és a Kelet-Ukrajnában működő fegyveres alakulatok között” – áll a jelentésben.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy szisztematikusan eltüntették az elsődleges azonosítójeleket bizonyos fegyvereken, például rakétavetőkön.

„A felek valószínűleg azért távolították el a nyomokat, hogy vagy elrejtsék az eredet pontos helyére utaló bizonyítékot, vagy elfedjék a gyártó ország kilétét” – áll a jelentésben.

A tanulmány nyomon követte az orosz gyártású pilóta nélküli légi járművek (UAV) alkatrészeit, és arra a következtetésre jutott, hogy „a milíciák orosz gyártmányú drónok flottáját telepítik Ukrajnába”.

Az oroszok brit, cseh, francia, német, spanyol és amerikai gyártású alkatrészeket is képesek voltak szerezni a drónokhoz az orosz védelmi szektort sújtó nyugati szankciók ellenére.

„Az Orosz Föderációt érintő 2014-es uniós fegyverembargó ellenére az EU-ban előállított kulcsfontosságú technológia megtalálta az utat az orosz katonai drónokba” – áll a jelentésben.

„A vizsgálat azt jelzi, hogy az alkatrészek végfelhasználásával vagy végfelhasználójával kapcsolatos követelmények általános hiánya, valamint a kettős felhasználású alkatrészekre vonatkozó átláthatatlan engedélyezési követelmények megkönnyíthetik az EU-ban gyártott alkatrészek exportját orosz katonai UAV-k gyártásához” – áll a tanulmányban.

Fotó: The Moscow Times

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Börtönbe kerülhet az a sorköteles kárpátaljai, aki külföldre ment dolgozni, hogy eltartsa beteg édesanyját

Nem jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az Ökörmezői Járási Bíróság azt a fiatal férfit, aki külföldre utazott, hogy kibújjon a sorkatonai behívás alól. A Goloskarpat szerint a sorköteles a behívó átvétele után nem jelentek meg a sorozáson, Csehországba utazott ahol munkát vállalat, aki az utolsó szó jogán azt mondta, hogy azért utazott el, mert „tartott a sorkatonai szolgálattól”. Az ügyirat szerint a felsőkalocsai (Kolocsava) lakost 2021 áprilisában nyilvánították alkalmasnak a sorozóbizottság, ám végül a megadott időben nem jelent meg, hogy megkezdje sorkatonai szolgálatát. A bírósági tárgyalás során Sz. Ivan azzal érvelt, hogy, amikor be kellett volna vonulni „kénytelen volt külföldre menni dolgozni”. Azzal védekezett, hogy ő tartja el beteg édesanyját, mivel édesapja meghalt. Hozzátette: amúgy is „tartott a sorkatonai szolgálattól”. A vádlott beismerte a bűnösségét. Az Ökörmezői Járási Bíróság a vádlottat a sorkatonai szolgálat alóli kibújás büntette miatt joge

A Magyarországra utazók figyelmébe!

A leállás a ki- és belépő irányú forgalmat egyaránt érinti. A karbantartási munkálatok ideje alatt 2021. november 24-én 0 órától előre láthatólag 2021. november 24-én 5 óráig szünetelni fog a határforgalom a beregsurányi, a tiszabecsi, a csengersimai és a vállaji közúti határátkelőhelyeken - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. Felhívják az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák a 0-24 órán át igénybe vehető záhonyi közúti határátkelőhelyet. Míg a Romániába utazók figyelmébe a nyírábrányi közúti határátkelőhelyet ajánlják. Ez szintén 0-24 óra között nyitva tart.  A külföldre utazóknak ajánlják, hogy elindulás előtt tájékozódjanak a határátkelőhelyek nyitvatartási idejéről és az aktuális várakozási időkről a rendőrségi honlap Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kárpátalja települései: Ismerje meg Beregújfalu történetét

Beregújfalu és környéke már ősidők óta lakott hely volt. Határában az I. e. 6. századból való halomsírokat tártak fel. Az Árpád-kori település nevét az oklevelek 1261-ben említették először Perek néven. A települést még II. András adta erdeivel és disznópásztoraival együtt az egri püspökségnek, IV. Béla 1261-ben erősítette meg az adományt. 1299-ben határát az egri egyház javára megjáratták. 1463-ban Wyfalw néven említik. 1566-ban a tatárok feldúlták. 1910-ben 1304, túlnyomórészt magyar lakosa volt, ma 2018 lakosából 1674 (80%) a magyar. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásához tartozott. Forrás: Wikipédia KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szigorítanak Kárpátalján: mostantól a munkavégzéshez oltás vagy negatív PCR-teszt szükséges

Szigorítanak a járványhelyzet szerinti sárga besorolásban régiókban a korlátozásokon - jelentette be az ukrán kormányfő. Denisz Smihal aláhúzta: mostantól a munkavégzéshez legalább egy adag oltásra, vagy negatív PCR-tesztre lesz szükség. A vállalatok és a közintézmények csak akkor működhetnek, ha az alkalmazottak megkapták a vakcina első adagját, átestek a betegségen, amit hivatalosan bizonyítani tudnak, vagy ellenjavalt számukra a Covid-oltás. Ugyanez vonatkozik a látogatókra is. Változás, hogy az első oltást igazoló tanúsítvány 120 nap helyett csak 30 napig lesz érvényes. Az oltási bizonyítványt ezentúl nem elegendő vizuálisan ellenőrizni, mostantól a Dia alkalmazáson keresztül a QR-kódot beolvasva meg kell győződni a dokumentum hitelességéről - tudatta a z rbc.ua hírportál. A szakszerűtlen ellenőrzést 34-től 170 ezer hrivnyáig terjedő a pénzbírsággal büntethetik. A sárga zónában a következő szabályok érvényesek: maszkhasználat, szociális távolságtartás; tömegrendezvényeken négy négy