Ugrás a fő tartalomra

A szeparatista erők szinte minden fegyverét a mai Oroszország területén állították elő – állítja egy részletes tanulmány

Az ukrán szeparatista erők által használt lőszer nagy részét és szinte minden fegyverét a mai Oroszország területén állították elő – állítja egy részletes tanulmány, amely a fegyvereket követi nyomon.

Kijev és nyugati támogatói régóta vádolják Moszkvát azzal, hogy fegyvereket ad át a kelet-ukrajnai szeparatista erőknek, és ezzel olajat önt annak a konfliktusnak a tüzére, amelyben 2014 óta több mint 13 000 ember halt meg.

A kelet-ukrajnai fegyveres alakulatoknak nyújtott oroszországi támogatásról szóló korábbi elemzések nyílt forráskódú fényképekre és videókra, valamint a kormányzati hírszerzésre támaszkodtak - írta a Szabad Európa.

A november 3-án közzétett, három évig készülő tanulmány azonban részletesebb képet ad a fegyvertranszferekről a harctérről szerzett lőszerek és katonai felszerelések törvényszéki dokumentációjának felhasználásával.

„A bizonyítékok alátámasztják, hogy a mai Orosz Föderáció területén működő gyárak gyártották a milíciák lőszereinek nagy részét és szinte az összes fegyverüket a gépkarabélyoktól és precíziós puskáktól, gránátvetőktől, precíziós vezérlésű lőszerektől és taposóaknáktól a páncéltörő irányított fegyverekig” – állítják a berlini székhelyű Conflict Armament Research kutatói.

A kutatók több ezer lőszert és negyvenhárom fegyvert vizsgáltak meg, míg arra a következtetésre jutottak, hogy szinte minden fegyver Oroszországból származott: néhány esetben a Szovjetunió idejében gyártották őket, de jelentős részben a Szovjetunió felbomlása után.

A tanulmány megállapította, hogy számos gránátvetőt, puskát és taposóaknát soha nem használt az ukrán hadsereg, ami arra utal, hogy sok fegyvert nem a harctéren zsákmányoltak, majd vettek használatba a szeparatista erők.

Míg a milicistacsoportok által világszerte használt öregedő Kalasnyikovokat gyakran több fegyver alkatrészeiből állítják össze, a kutatók arra jutottak, hogy a kelet-ukrajnai milíciák által használt fegyverek „nagy része” egyező sorozatszámot visel.

„Az alkatrészek keverésének hiánya rövid felügyeleti láncra utal a fegyvergyárak vagy a katonai készletek és a Kelet-Ukrajnában működő fegyveres alakulatok között” – áll a jelentésben.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy szisztematikusan eltüntették az elsődleges azonosítójeleket bizonyos fegyvereken, például rakétavetőkön.

„A felek valószínűleg azért távolították el a nyomokat, hogy vagy elrejtsék az eredet pontos helyére utaló bizonyítékot, vagy elfedjék a gyártó ország kilétét” – áll a jelentésben.

A tanulmány nyomon követte az orosz gyártású pilóta nélküli légi járművek (UAV) alkatrészeit, és arra a következtetésre jutott, hogy „a milíciák orosz gyártmányú drónok flottáját telepítik Ukrajnába”.

Az oroszok brit, cseh, francia, német, spanyol és amerikai gyártású alkatrészeket is képesek voltak szerezni a drónokhoz az orosz védelmi szektort sújtó nyugati szankciók ellenére.

„Az Orosz Föderációt érintő 2014-es uniós fegyverembargó ellenére az EU-ban előállított kulcsfontosságú technológia megtalálta az utat az orosz katonai drónokba” – áll a jelentésben.

„A vizsgálat azt jelzi, hogy az alkatrészek végfelhasználásával vagy végfelhasználójával kapcsolatos követelmények általános hiánya, valamint a kettős felhasználású alkatrészekre vonatkozó átláthatatlan engedélyezési követelmények megkönnyíthetik az EU-ban gyártott alkatrészek exportját orosz katonai UAV-k gyártásához” – áll a tanulmányban.

Fotó: The Moscow Times

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Megfoszthatják az ukrán állampolgárságtól azokat a férfiakat, akik a hadiállapot idején hagyták el Ukrajnát

Azokat az ukrán férfiakat, akik a hadiállapot idején elhagyták az országot, és 30 napon belül nem tértek vissza Ukrajnába, megfoszthatják állampolgárságuktól. A törvénytervezetet már benyújtották a Legfelsőbb Tanács elé - írta az RBK-Ukrajina hírportál . A határozat azokat a személyeket érintené, akik alapos indok nélkül távoztak és nem tértek vissza Ukrajnába. Ezt az intézkedést kiterjesztik az Oroszországba távozottakra is. Jelenleg a következő kategóriába tartozó férfiak elhagyhatják az országot: Akik egészségügyi okok miatt alkalmatlan katonai szolgálatra, s ezt a hadkiegészítő parancsnokságon kapott okmánnyal igazolni is tudja. Életvitelszerűen külföldön élnek (útlevelében rendelkezik pecséttel az állandó lakcímről vagy „Konzuli regisztrációra elfogadva” – jelöléssel a diplomáciai képviselettől). Külföldön végzi tanulmányait (szakiskolában, felsőoktatási intézményben), s ezt igazolni is tudja. Ha azon ellenőrzőcsoport tagja, mely részt vesz a külföldön tartózkodó gyerekek helyzeté

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Belügyminisztérium: a behívóosztások törvénytelenek

Ukrajnában többen is panaszkodnak, miszerint a hadkiegészítő parancsnokságok tömegesen osztják a behívókat tapasztalatlan és motiválatlan férfiaknak, ami csak ront a helyzeten. A Belügyminisztériumnál úgy vélik, a mozgósításnak minőségesnek kell lennie, s nem a mennyiség számít - tudatta a Kárpát.in.ua. A helyzetről Viktor Andrusziv belügyminiszteri tanácsos nyilatkozott az ukrán 24-es csatornának. A szakértő hangsúlyozta, Ukrajnának van elegendő forrása, azonban meg kell érteni, hogy azoknak a csapatoknak, amelyek az első napok óta harcolnak, pihenésre van szüksége. „Rotációt kell végeznünk, mert az emberek lelkileg sem bírják elviselni ezt a leterheltséget” – mondta Andrusiv. Megjegyezte, hogy valójában van elég fegyver és egyenruha. „Van elég tartalékos is, de van egy probléma: helyre kell állítani a rendet a hadkiegészítő parancsnokságokon” – mondta a miniszter tanácsadója. „Nem lehet mindenkit sorban behívni […] Ezek a behívóosztások törvénytelenek, hiszen a helyzetet nem ismerve

Nem lehet elfogadni az ukrán állampolgárság megvonásáról szóló törvényjavaslatot

A képviselők visszavonták aláírásaikat, ezért a Legfelsőbb Tanács nem fogja vizsgálni a 7381. számú törvénytervezetet, amely elfogadása esetén állampolgárság-megvonással büntetné a mozgósítás elől külföldre távozó férfiakat – adta hírül az rbc.ua hírportál szombaton Olha Szovhirja, a parlament alkotmánybírósági megbízottja Telegram-csatornájára hivatkozva. A Kárpát.in.ua hírportál szerint Szovhirja közölte: „nem fogják vizsgálni a parlamentben a napokban bejegyzett 7381. számú törvénytervezetet, amely az állampolgárság megvonásával büntetné a mozgósítás elől külföldre távozókat.” Mint jelezte, a képviselők visszavonják aláírásukat a törvényjavaslat alól. „Hogy miért nem lehet elfogadni a törvényjavaslatot, elmagyaráztam a kollégáimnak. Az egyensúly helyreállt a társadalmi elvárás és az alkotmány között” – mutatott rá Olha Szovhirja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi