Ugrás a fő tartalomra

Miniszterelnök-helyettes: az ukránoknak azt kell érezniük, ők itt az urak

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén megszavazta az új védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov kinevezését. Reznyikov eddig miniszterelnök-helyettes volt, és a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárcát vezette - írta az MTI.

A kinevezést 273 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Reznyikov Andrij Tarant váltja a poszton, aki 2020. március 4-től töltötte be a védelmi miniszter tisztjét. Lemondását a parlament szerdán hagyta jóvá.

Reznyikov a plenáris ülésen mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az erős hadsereg "erőteljes diplomáciai érv az (orosz) megszállókkal folytatott tárgyalásokon". Megjegyezte, ezt nagyon jól tudja, hiszen a háromoldalú - Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoportban "több éven át tárgyalt a megszállókkal". Hozzátette, hogy az ukrán lakosság körében a hadsereg intézményében van a legnagyobb bizalom, ugyanakkor az egyes katonákat kellő tisztelet nélkül kezelik, és ezt korrigálni kell.

Felszólalt az ülésen Volodimir Zelenszkij államfő is, aki azt hangsúlyozta, hogy a védelmi miniszternek tekintélyt kell élveznie a katonaság körében.

Az ukrán alkotmány szerint a védelmi és a külügyminiszter személyére az államfő joga javaslatot tenni a parlamentnek, a kormány többi tagjára pedig a miniszterelnöknek.

Reznyikov helyére, miniszterelnök-helyettesnek és a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetőjének a parlament Irina Verescsukot, az elnök mögötti Nép Szolgája nevű kormánypárt eddigi képviselőjét nevezte ki, 260 támogató szavazattal.

Verescsuk újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy miniszterként a Donyec-medencei megszállt területeknek az Ukrajnába történő visszaintegrálásában a "puha erő" elvét fogja alkalmazni. "Mindent meg kell tennünk, hogy az emberek érezzék, államunknak szüksége van rájuk, hogy ők itt az urak, mindegy, hogy Lvivből, vagy Kramatorszkból, Donyeckből vagy Luhanszkból származnak-e, mindannyian ukránok vagyunk. Őszintén remélem, hogy ez a puha erő működni fog. A reintegrációról beszélek, mert a megszállás megszüntetése a hadseregünk dolga, ez pedig egy másik stratégia" - hangoztatta az újonnan kinevezett miniszter.

Úgyszintén támogatta a parlament - 256 szavazattal - Julia Szviridenko kinevezését az első miniszterelnök-helyettesi és gazdasági miniszteri tisztségre. Szviridenko eddig az elnöki hivatal helyettes vezetői posztját töltötte be. Megkapta a támogatást - 237 szavazattal - Pavlo Rjabikin is, aki ezentúl a stratégiai iparágazatokért felelős minisztériumot vezeti. Ő eddig az Állami Vámszolgálat élén állt.

Fotó: Facebook/Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes és a megszállt területek reintegrációjáért felelős tárca vezetője

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szörnyű halált halt egy kárpátaljai Csehországban

Munkabalesetben halt meg a 26 éves Iván Hankovics Csehországban. Az iloncai fiatal a tanulmányai befejezése után azonnal munkába állt, kamionsofőrként dolgozott. Egyik nap elfelejtette behúzni járműve kézifékjét, kiszállt és elindult, azonban a kamion gurulni kezdett és összezúzta a fiatal férfit. A baleset idején a férfi szülei is Csehországban tartózkodtak. Temetésére november 20-án került sor szülőfalujában - tudatta a Kárpátalja ma. Fotó: pmg.ua KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Minden ingyen van: rászorulók számára nyílt üzlet Kárpátalján

Három hete nyílt meg Nagybereznán az az üzlet, ahonnan a rászorulók ingyen szerezhetik be a számukra szükséges dolgokat. Fizetni nem kell semmiért, egyedül annyit kérnek az ott dolgozók, hogy amit nem visznek el, azt tegyék vissza a helyükre. Szombatoként fogadják a adományokat, amiket ezután kihelyeznek a polcra. Ha hétvégén valaki mégsem ér rá, természetesen hétközben is leadhatja a felajánlásait - írta a Mukachevo.net. Ugyanebben az üzletben gyűjtenek adományokat Mikulásra az árvaházban élőknek is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Zelenszkij: államcsínyre készülnek Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy tájékoztatást kapott egy lehetséges államcsíny előkészítéséről Oroszország képviselői és Rinat Ahmetov dúsgazdag kelet-ukrajnai oligarcha részvételével - tudatta az MTI. Az államfő ugyanakkor hozzátette: nem hiszi, hogy valóban megkísérlik végrehajtani a puccsot. Kifejtette: titkosszolgálati értesülések és hangfelvételek is vannak, amelyek arról tanúskodnak, hogy Ukrajna és Oroszország bizonyos képviselői december 1-2-ára készítik elő az államcsínyt ellene, és úgy beszélnek Ahmetov részvételéről az akcióban, mintha ő ebbe már beleegyezett volna. Megjegyezte, hogy szerinte Ahmetovot "felültette" a környezete, belekeverte az ügybe. Zelenszkij ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Ukrajna leggazdagabb üzletembere - aki egyebek mellett a DTEK energetikai vállalat tulajdonosa -  most "az ukrán állam ellen harcol" és ehhez parlamenti képviselőket toboroz, akikkel új pártot készül alapítani. M

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: