Ugrás a fő tartalomra

Biden elmondta Zelenszkijnek, mi lesz, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát

Másfél órán át beszélt egymással telefonon csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök, eszmecseréjük fő témája Biden és Vlagyimir Putyin orosz államfő keddi virtuális csúcstalálkozója volt - közölte Andrij Jermak az ukrán elnöki iroda vezetője egy tévéműsorban csütörtök este.

"Már hagyománnyá vált, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna elnökei között a tárgyalások nagyon őszinte és közvetlen légkörben zajlanak" - jegyezte meg Jermak.

Elmondta, Biden tájékoztatta Zelenszkijt arról, hogy virtuális csúcstalálkozójukon figyelmeztette Putyint annak következményeire, ha a Kreml úgy dönt, hogy az ukrán határok mentén tovább fokozza a feszültséget, és megtámadja Ukrajnát. "Biden nagyon világosan kijelentette: soha nem látott szankciókra készülünk partnereinkkel együtt" - állította az ukrán elnöki iroda vezetője.

Jermak tájékoztatása szerint Biden világossá tette továbbá, hogy a NATO-hoz történő csatlakozásról csak az ukrán nép dönthet, Ukrajna szuverén, független állam, és nem kívánta ezt a kérdést megvitatni Putyinnal. Ez ugyanis - mint idézte Jermak az amerikai elnököt - csak Ukrajnától és a NATO-tagoktól függ.

Az amerikai elnök - Jermak tájékoztatása szerint - megismételte Putyinnak, hogy Ukrajnát érintő tárgyalásokat folytatni és döntéseket hozni Ukrajna bevonása nélkül nem lehet. Biden megerősítette, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy Ukrajna bármikor visszaverhessen egy támadást.

Jermak beszámolt arról is, hogy a telefonbeszélgetésben Zelenszkij felvetette az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékkel kapcsolatos kérdéseket, továbbá az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és másoktól kapott figyelmeztetéseket, amelyek nemcsak az ukrán határokon megfigyelhető eszkalációra - csapat- és fegyverzetösszevonásokra -  vonatkoznak, hanem arra is, hogy Oroszország igyekezne belülről is destabilizálni Ukrajna helyzetét.

Az elnöki iroda által később - csütörtök este - kiadott hivatalos közlemény szerint Zelenszkij Bidennel folytatott megbeszélésén hangsúlyozta, hogy Kijevnek "világos javaslatai vannak" a Donyec-medencei békefolyamat akadályainak feloldására, és kész megvitatni ezeket "különféle formátumokban". Kiemelte még, hogy az ukrán fél az Északi Áramlat-2 projektre "kizárólag az energia- és biztonsági garanciák prizmáján keresztül néz". Szerinte a projekt megvalósítása megfosztja Ukrajnát az orosz agresszió visszaszorításának "fontos tényezőjétől".

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

A szakértők szerint újabb zárlatot kell bevezetni Ukrajnában

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői pénteken jelezték, hogy a járvány újabb hulláma már ebben a hónapban elkezdődik, ezt látszik bizonyítani az újonnan regisztrált betegek egyre növekvő száma. Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez az újabb hullám már el is kezdődött Ukrajnában.  A KSE elemzői úgy vélik, igen nagy a valószínűsége annak, hogy még a télen újabb zárlatot kell bevezetni az országban. Rámutattak, hogy a fertőzöttek száma növekedésének alapvető oka a vírus állandó mutációja és az átoltottság alacsony szintje az országban - írta az MTI. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a LIGA.net hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette: a tárca nem tervez olyan szigorú zárlatot ismét bevezetni, mint amilyenek 2020-ban voltak. Egyben azt prognosztizálta, hogy a fertőzések száma az omikron variáns terjedése miatt megközelítheti majd akár a napi 60 ezret is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó az ukrán helyzetről: "Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni"

Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában. "Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Rámutatott, hogy ebből kiindulva a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót. "Mindenfajta hisztériakelté