Ugrás a fő tartalomra

Egy korrupciós ügy orosz bírósági ítélete szerint kéthetente 1300 tonna élelmet vittek Kelet-Ukrajnába az orosz csapatoknak

Fogalmazói hiba miatt került egy bírósági ítélet szövegébe az az állítás, hogy Oroszországból élelmiszert szállítottak a délkelet-ukrajnai szakadár luhanszki és donyecki "népköztársaságban" állomásozó orosz csapatoknak - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

"Biztos azok hibájáról van szó, akik ezt a szöveget írták, mert ez lehetetlen. Az Oroszországi Föderációnak nincsenek csapatai a függetlenségüket önkényesen kikiáltott köztársaságokban. Nem voltak és nincsenek. Orosz fegyveres erők az Oroszországi Föderáció területén vannak" - mondta a szóvivő.

Peszkov a Rosztov-na-Donu város egyik kerületi bíróságának egy, az orosz déli katonai körzetben 2019-ban leleplezett élelmiszerszállítmányozási korrupciós ügyben meghozott ítéletére reagált így. A novemberben meghozott és a testület honlapján közzétett verdikt hullámokat vert az orosz sajtóban, mert a szöveg értelmében az inkriminált élelmiszert az orosz fegyveres erőknek a luhanszki és a donyecki népköztársaság "területén állomásozó katonai egységeinek" szállították - írta az MTI.

A szöveg szerint egy helyi cég hadiélelmezésért felelős illetékese öt és fél évet kapott, amiért a főnöke nevében, közvetítőként, 990 ezer rubel  kenőpénzt fizetett a déli katonai körzet egészségügyi és járványügyi felügyelete vezetőjének. A megvesztegetett alezredes azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben megszakad az élelmiszerszállítás a szakadár népköztársaságokban "harci szolgálatot teljesítő" orosz katonák számára.

Egy 2018 őszén egészségügyi ellenőrzés címén feltartóztatott konvojban mintegy 30 millió rubel értékű élelmiszer romlott meg.

Arra a kérdésre, hogy vajon kihez irányulhattak az élelmiszerszállítmányok Délkelet-Ukrajnában, Peszkov csütörtökön úgy válaszolt, hogy a régióba folyamatosan megy orosz humanitárius segély, amire a "köztársaságoknak" nagy szükségük van, de hadiélelmezésről semmiképp sem lehet szó.

A rosztovi bíróságok sajtószolgálata csütörtökön közleményt adott ki, amely szerint az orosz csapatoknak a Donyec-medencében történő állomásoztatására vonatkozó állítás kizárólag a vádlott vallomásában szerepelt. Ezt a körülményt az illetékes testület nem ellenőrizte, és nem is ellenőrizhette, mert nem képezte a per tárgyát.

A kommüniké kitért arra, hogy a törvény értelmében a vádlottnak joga van bármilyen, törvénybe nem ütköző eszközzel védekeznie, és ennek megfelelően olyan vallomást tenni, amilyent a saját védelme érdekében szükségesnek tart. Az ítélet szövege egyébként elérhetetlenné vált a bírósági honlapon.

Oroszország mindig tagadta, hogy reguláris erőket állomásoztatna Délkelet-Ukrajna területén, és azt állította, hogy az ukrán kormánycsapatokkal az ottani "népi milícia" áll szemben, amelyhez Oroszországból kizárólag "önkéntesek" csatlakozhattak. Újságírói oknyomozások és ukrán hírszerzési közlemények ennek az ellenkezőjét állítják, Moszkva viszont arra szokott hivatkozni, hogy orosz reguláris erők jelenlétéről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői sem tudnak.

Peszkov csütörtökön arról is beszámolt, hogy Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója szerdán két, Oroszországnak nyújtandó biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetről tárgyalt Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. A dokumentumokat Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán Moszkvában adta át Karen Donfried amerikai külügyi helyettes államtitkárnak.

Peszkov szerint Usakov magyarázatokat fűzött a szöveghez és közölte Sullivannal, hogy az orosz fél kész azonnal megkezdeni a tárgyalásokat a tervezetekről. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön kijelentette, hogy Moszkva várja Washington válaszát a szerződés-tervezetekre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök november 18-án utasította Szergej Lavrov külügyminisztert, hogy vesse fel az Egyesült Államoknak és a NATO-nak: Oroszország hosszú távú biztonsági garanciákat vár el tőlük a nyugati határai mentén. December 1-jén Putyin arra tett javaslatot, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások olyan hosszú távú megállapodások kidolgozásáról, amelyek megakadályozzák a NATO további keleti bővítését és fegyverek telepítését Oroszország határainak közelében.

Lavrov december 2-án, az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után közölte, hogy a moszkvai diplomáciai tárca hamarosan megfogalmazza és elküldi a NATO-országoknak a vonatkozó javaslatokat. December 9-én Peszkov közölte, hogy Putyin és Joe Biden amerikai elnök a december 7-én megtartott kétoldalú online csúcson szót ejtett a témáról, és egyetértett abban, hogy a kérdést más NATO-országokkal is meg kell vitatni.

A Kreml szóvivője csütörtökön azt mondta: lehetséges, hogy Putyin és Biden az év vége előtt ismét tárgyalni fog egymással, de erről egyelőre nem született konkrét megállapodás.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije

Porosenko: "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek"

Petro Porosenko ex-elnök Facebook-videóüzenetben értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, hogy visszatér Ukrajnába. "Zelenszkij úr, rossz hírem van Önnek: január 17-én 09:10-kor repülővel visszatérek Ukrajnába Varsóból" - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál Porosenkót. Az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetőjét december 20-án gyanúsította meg az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel. Pár nappal később a főügyészség közölte: beadványukban 1 milliárd hrivnya óvadék kiszabását kérik a bíróságtól cserében azért, hogy az exelnök szabadlábon védekezhessen.   A hatóságok azért gyanúsították meg Porosenkót hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel, mert szerintük az Ukrajnában Vlagyimir Putyin elnök "komájaként" is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukrán oligarchával közösen, illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen ki