Ugrás a fő tartalomra

Milyen válaszlépéseket tenne az Egyesült Államok az orosz invázió esetén?

„Nagyfokú aggodalomra” ad okot az orosz katonai készülődés az ukrán határnál, több jel utal egy nagyszabású invázió előkészületére, mondta az amerikai vezérkari főnök. Mark Milley Ukrajna szuverenitásának védelmét hangsúlyozta, de arról nem beszélt, milyen válaszlépéseket tenne az Egyesült Államok orosz támadás esetén - tudatta a Szabad Európa.

„Az Egyesült Államok és a NATO-tagállamok jelentős nemzetbiztonsági érdekei forognak kockán, ha az oroszok nyíltan agresszív katonai akciót hajtanának végre egy olyan nemzetállamban, amely 1991 óta független” – mondta Mark Milley hadseregtábornok, a vezérkar egyesített bizottságának elnöke.

Milley újságírói kérdésre azt mondta, nem akar spekulálni arról, hogy az Egyesült Államok milyen lehetőségeket mérlegelne egy orosz invázió esetén. Azt is mondta, hiba lenne, ha bármely ország az augusztusi afganisztáni kivonulás alapján általános stratégiai következtetéseket vonna le az Egyesült Államok válaszlépéséről.

Ukrán és nyugati jelentések szerint Oroszország több tízezer katonát és nehézfegyvereket állomásoztat az ukrán határ közelében, amelyekkel korábban hadgyakorlatot tartottak Nyugat-Oroszországban. Az orosz vezetés, amely támogatja a Kijev ellen Kelet-Ukrajnában harcoló szakadárokat, tagadja, hogy támadást tervezne. Ukrajnát és nyugati támogatóit okolja a feszültségek szításáért.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter december 2-án sürgette Oroszországot, hogy vonja vissza az Ukrajna közelében állomásozó csapatait, és keressen diplomáciai megoldást a térségben eszkalálódó feszültségekre. „Súlyos következményekre” figyelmeztette Moszkvát egy szomszédja elleni agresszió esetén.

Blinken azután nyilatkozott, hogy december 2-án Stockholmban találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) országainak külügyminiszteri találkozója alkalmával.

Blinken a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón azt mondta: „Az Egyesült Államokat, szövetségeseinket és partnereinket mélyen aggasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint Oroszország jelentős agresszív lépéseket tervez Ukrajna ellen, beleértve az Ukrajna belülről történő destabilizálására irányuló erőfeszítéseket és nagyszabású katonai műveleteket.” Elmondása szerint a találkozón sürgette Lavrovot, hogy keressen diplomáciai kiutat a válságból, és kiállt Ukrajna „területi integritása, szuverenitása és függetlensége” mellett.

Az orosz külügy nem tagadta a csapatmozgásokat az ukrán határnál, de válaszlépésnek nevezte, arra hivatkozva, hogy az elmúlt években az ukrán hadsereg is erősödött, amit potenciális fenyegetésnek neveztek Oroszországra nézve.

Fotó: Mark Milley,  amerikai vezérkari főnök.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nagydobrony legendája

„Ki tud a világban az ötezerkétszáz nagydobronyi mártírról, a kárpátaljai színmagyar nagyközség eltűnéséről? Pedig amikor a szovjet ezt a nagyközséget a föld színével egyenlővé tette, lakosságát kiirtotta, már másfél éve béke volt a világon. Moszkva ekkor már két esztendeje békésen bábáskodott egész Kárpátalján (…) Az egyetlen forrás ma, ahol még nyomára lehet akadni ennek a mártírközségnek, Révai Nagy Lexikona” – idézi Balla Gyula kisebbségkutató a nagydobronyi tragédiáról Árkay László – a müncheni Nemzetőr című lapban 1977-ben megjelent - mondatait. Az Árkay terjesztette, főképp a nyugati emigrációban ismert és mesélt legenda szerint 1946 júliusában a szovjet hatóságok elrendelték a frissen betakarított termés beszolgáltatását. A helyiek vonakodtak e parancsnak engedelmeskedni, páran félelemből mégis egybehordták gabonájukat a kijelölt helyre. Valaki azonban felgyújtotta e gabonahalmazt, s e cselekedet irtózatos megtorlást vont maga után. A nagyközséget körbevették, és nehézbombázókk

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Fegyvereket osztogatnak Ukrajna határ menti megyéiben

Ukrajna határ menti megyéiben az illetékes hatóságok elkezdték a lőfegyverek kiadását a területvédelmi egységeknek. Februárig minden megyében fel lesz fegyverezve a területvédelem – közölte a strana.news hírportál az Espresso televízióra hivatkozva. Fedor Veniszlavszkij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője a csatornának elmondta, hogy Ukrajna minden határ menti megyéjében a területvédelmi dandároknak kiadják a fegyvereket, és meghatározzák számukra az állomáshelyeket. A honatya jelezte, hogy pénteken beszélt az ukrán fegyveres erők területvédelmi erőinek parancsnokával, aki megerősítette, amit a televíziós műsorban bejelentett - tudatta a Kárpát.in.ua. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Döntött a bíróság: ez vár Porosenkóra

Nem rendelte el a bíróság szerdán a hazaárulással meggyanúsított Petro Porosenko korábbi ukrán elnök előzetes letartóztatását, és óvadékot sem szabott ki, hanem személyes kötelezettségvállalás mellett szabadon bocsátotta - tudatta az MTI. A határozat értelmében Porosenkónak át kell adnia útlevelét - így nem utazhat külföldre -, nem hagyhatja el Kijevet, illetve Kijev megyét az ügyben nyomozó hatóság, illetve ügyész vagy bíró engedélye nélkül, felszólításra meg kell jelennie a hatóságoknál, illetve a bíróságon. A határozatban foglaltak 2022. március 19-ig vannak érvényben. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a politikusnak a bíróság épülete előtt összegyűlt hívei örömmel fogadták a bíró határozatát. Porosenko támogatására megjelent Stefan Füle, az Európai Bizottság volt EU-bővítési biztosa is. A volt államfő - aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője - hétfőn érkezett vissza Varsóból Kije