Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: ha nagyszabású háború lesz, az áldozatok ezreit, százezreit, millióit jelenti

Ukrajna egy nagyszabású orosz támadás esetén a NATO számára "előretolt állás" lesz úgy, hogy nem tagja a katonai szövetségnek - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Brüsszelben ukrán médiajelentések szerint, miután megbeszélést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Az ukrán államfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a NATO nem tartozik semmivel Ukrajnának. Úgy vélekedett, hogy a NATO-nak a saját tagállamait kell megvédenie, ha az ukrán hadsereg "elbukik" egy ilyen háborúban. Ukrajna viszont "előretolt állás" úgy, hogy nem tagja a NATO-nak - jegyezte meg.

"Megértjük, hogy ha nagyszabású háború lesz, az áldozatok ezreit, százezreit, millióit jelenti, ezért ezt mi, mint civilizált emberek, nem akarjuk. Az eszkaláció, amelyről mindenki beszél, és időről időre a szomszédok (Oroszország) ezzel riogatják az Európai Unió államait és Ukrajnát, provokatívnak és veszélyesnek tűnik" - fogalmazott Zelenszkij.

Stoltenberg a sajtótájékoztatón kijelentette: a NATO nem látja jelét annak, hogy csökkenne az orosz haderő Ukrajna határai közelében. Hangsúlyozta, hogy a több tízezer katonának és a fegyverzeteknek az ukrán határoknál állomásoztatása "nem igazolható, destabilizálódáshoz vezet, és aláássa Európa biztonságát". Ismételten felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza a diplomáciához, szüntesse meg a feszültséget, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Figyelmeztetett, hogy minden további, Ukrajna elleni agressziónak következményei lesznek, amiért Oroszország "nagy árat" fog fizetni. "A NATO és minden szövetségese támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Nem ismerjük el a Krím jogellenes annektálását" - hangoztatta a NATO főtitkára.

Kijelentette, hogy Ukrajnának jogában áll megvédenie magát, és a NATO Ukrajnának nyújtott támogatása nem jelent veszélyt Oroszországra nézve.

"Ukrajnának joga van megválasztania, milyen intézkedéseket tesz biztonsága szavatolására, ez az európai biztonság alapelve. Arról pedig, hogy Ukrajna csatlakozik-e a NATO-hoz, csakis Ukrajna és a szövetség harminc tagja dönt majd" - szögezte le.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban a szövetség országainak vezetőivel folytatott tárgyalásain jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba, valamint fegyverek telepítését Ukrajnába, mert ez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát. Stoltenberg már korábban visszautasította Moszkva e követelését.

Oroszország eközben több tízezer katonát és nehézfegyvereket vont össze az ukrán határ közelében, ami miatt Nyugaton az orosz agresszió fokozódásától tartanak. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia figyelmeztette Moszkvát, hogy Oroszország bármilyen agresszív lépése Ukrajna ellen komoly szankciókat von maga után - írta az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

A szakértők szerint újabb zárlatot kell bevezetni Ukrajnában

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői pénteken jelezték, hogy a járvány újabb hulláma már ebben a hónapban elkezdődik, ezt látszik bizonyítani az újonnan regisztrált betegek egyre növekvő száma. Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez az újabb hullám már el is kezdődött Ukrajnában.  A KSE elemzői úgy vélik, igen nagy a valószínűsége annak, hogy még a télen újabb zárlatot kell bevezetni az országban. Rámutattak, hogy a fertőzöttek száma növekedésének alapvető oka a vírus állandó mutációja és az átoltottság alacsony szintje az országban - írta az MTI. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a LIGA.net hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette: a tárca nem tervez olyan szigorú zárlatot ismét bevezetni, mint amilyenek 2020-ban voltak. Egyben azt prognosztizálta, hogy a fertőzések száma az omikron variáns terjedése miatt megközelítheti majd akár a napi 60 ezret is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó az ukrán helyzetről: "Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni"

Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában. "Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Rámutatott, hogy ebből kiindulva a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót. "Mindenfajta hisztériakelté