Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Oroszország "ijesztgetései" Ukrajna számára már megszokottakká váltak

Nyilatkozatot írt alá Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek támogatásáról Volodimir Zelenszkij ukrán, Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök hétfőn a nyugat-ukrajnai Hutában megtartott találkozójukon.

Zelenszkij a találkozó után kifejtette: a most aláírt közös nyilatkozatban rögzítették, hogy Lengyelország és Litvánia "egyértelműen" támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását, továbbá az orosz agresszió elleni küzdelmét - számolt be a Korreszpondent.net hírportál.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a három ország közös állásponton van a kulcsfontosságú kérdésekben. Kitért arra, hogy Ukrajna elsődlegesen a vele szomszédos országokkal igyekszik szorosabbra vonni a kapcsolatait. "Nem vagyunk tagjai az Európai Uniónak, és a NATO-nak sem. Ezért mindenekelőtt szomszédi kapcsolatainkat erősítjük" - mondta. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna gázszállítással nyújtott segítséget Moldovának, amikor az energiahordozó súlyos hiányával küzdött, Litvániának pedig a migránsok elleni határzár kiépítésében segédkezett.

Véleménye szerint számos ország - köztük Ukrajna - NATO-csatlakozása akkor válik valóra, "amikor a NATO rájön, hogy nem a NATO erősíti meg a többi államot biztonsági szempontból, hanem az erős államok erősítik a NATO-t".

A közös sajtóértekezleten Zelenszkij "újabb, Ukrajna elleni orosz információs támadásnak" minősítette azokat az információkat, melyek szerint Oroszország atomfegyvereket telepíthet Fehéroroszországba. Megjegyezte, hogy az efféle "ijesztgetések" Ukrajna számára már megszokottakká váltak.

Az ukrán államfő emlékeztetett arra, hogy korábban az Oroszország által megszállt Krím-félszigettel kapcsolatosan is felröppentek hírek arról, hogy  Oroszország atomfegyvereket készülne telepíteni oda. "Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ilyen dolgokkal nem szabad játszani" - tette hozzá.

Andrzej Duda az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint ismételten hangot adott azon véleményének, hogy Oroszország áll a Fehéroroszország és uniós szomszédjainak határainál kialakult migrációs válság mögött.

"Ma két válság van körülöttünk. Az első a határon kialakult válság, amelyet a fehéroroszországi rezsim váltott ki. Ezt kétség kívül Moszkva támogatja, mert szerintem senki sem kételkedik abban, hogy ezeket az akciókat velük egyeztetik" - fejtette ki Duda. A második válság alatt az Ukrajna határainál összevont orosz csapatokat értette. Ez utóbbival összefüggésben leszögezte, hogy a NATO-tagállamoknak semmi esetre sem szabad engedniük a szövetség további keleti bővítésének leállítására vonatkozó orosz "zsarolásnak". A lengyel államfő szerint a NATO-tagállamoknak "ellenultimátumot kell adniuk Moszkvának".

Duda azt hangoztatta, hogy a háttérben az húzódhat meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "most valóban meg kell mutatnia Oroszország nagyhatalmi súlyát, vagy esetleg azt gondolja, hogy a NATO meggyengült, és enged a követelésének".

A lengyel államfő leszögezte: Ukrajna biztonsága alapvető fontosságú, ezért szomszédjainak és a NATO-országoknak készen kell állniuk arra, hogy segítsék védelme megerősítésében, mindent el kell követniük annak érdekében, hogy Oroszország ne támadja meg Ukrajnát.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Magyarországon elfogatóparancs van érvényben egy mezőkaszonyi nő ellen

Bachkov Máriát közokirat-hamisítás miatt körözik. A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg elfogató parancs van érvényben - olvasható a police.hu oldalán. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642-524-600/33-11-os telefonszámon és a kir.szabolcsmrfk.dl@szabolcs.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Magyarországon kábítószer-kereskedelem miatt elfogatóparancs van érvényben a nagybégányi férfi ellen

A kárpátaljai férfi ellen jelenleg elfogatóparancs van érvényben - olvasható a magyar rendőrség honlapján. A nagybégányi születésű Mindák Vincét kábítószer-kereskedelem miatt körözik.  Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3646514532-es telefonszámon és a kir.miskolcrk.dl@police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Több kárpátaljai településen is áramszünetre kell számítani

A Zakarpattyaoblenergo Nyrt. hivatalos honlapja szerint január 24-én 29 kárpátaljai településen fognak javítási és karbantartási munkálatokat végezni az áramellátás megbízhatóságának és az ügyfélszolgálat minőségének javítása érdekében - írta a Kárpátalja . A táblázatban olvasható azon települések listája, ahol január 24-én, hétfőn áramszünet lesz a munkálatok idején.

Megütötte és kiabált diákjával egy kárpátaljai pedagógus (videó)

A legnagyobb közösségi hálón január 21-e óta terjed egy videó, amin az látható, ahogyan egy tanár kiabál egy alsós diákkal, majd megüti.  Mint kiderült, a felvételt a rahói járási Felsőapsán (Verhnye Vogyane) készítették. A videón látható, ahogyan matematikaórán kiabál egy tanár a diákjával, mert nem tudja megoldani a feladatot, és az egész osztály előtt a fejére üt, majd szóban is megalázza. Az eset a rendőrséghez is eljutott január 22-én, akik a helyszínre menve vizsgálatot indítottak az ügyben - tudatta a Kárpátalja ma.

Az ukrán katonák szerint elkerülhetetlen a háború

A CNN fotósa az orosz-ukrán határon járt, ahol elmondása szerint egyre tapintható a feszültség a két fél között. Az oroszok által támogatott szakadárok táborától körülbelül 500 méterre az ukrán katonák már teljes harckészültségben vannak, és „várják az elkerülhetetlent.” Az Ukrajna keleti luhanszki régiójában állomásozó katonákat rendkívül nyugodtnak látta a fotós, akikkel egy teljes napot eltöltött a frontvonalban. „Kizártnak tartom, hogy elkerüljük a harcot. Beletörődtünk, hogy meg fog történni” – mondta egy katona.Kérdéses azonban, hogy honnan fog érkezni a támadás.  Egy másik megkérdezett szerint az oroszok nem a határon át fognak jönni, hanem a tenger felől – erre utalhat a január-februári gyakorlatozás az oroszok részéről –, vagyis az Azovi-tengerről. Egy másik katona nem értett egyet, szerinte a támadás Fehéroroszországból fog érkezni. A támadás irányában tehát nincs konszenzus, a katonák viszont abban egyet értenek, hogy Putyin 100 százalékig biztos, hogy le fog csapni - írta a

A szakértők szerint újabb zárlatot kell bevezetni Ukrajnában

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) szakértői pénteken jelezték, hogy a járvány újabb hulláma már ebben a hónapban elkezdődik, ezt látszik bizonyítani az újonnan regisztrált betegek egyre növekvő száma. Előző nap Viktor Ljasko egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez az újabb hullám már el is kezdődött Ukrajnában.  A KSE elemzői úgy vélik, igen nagy a valószínűsége annak, hogy még a télen újabb zárlatot kell bevezetni az országban. Rámutattak, hogy a fertőzöttek száma növekedésének alapvető oka a vírus állandó mutációja és az átoltottság alacsony szintje az országban - írta az MTI. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a LIGA.net hírportálnak nyilatkozva ugyanakkor kijelentette: a tárca nem tervez olyan szigorú zárlatot ismét bevezetni, mint amilyenek 2020-ban voltak. Egyben azt prognosztizálta, hogy a fertőzések száma az omikron variáns terjedése miatt megközelítheti majd akár a napi 60 ezret is. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó az ukrán helyzetről: "Mindenfajta hisztériakeltésnek azonban jó lenne véget vetni"

Magyarország minden intézkedést ellenez, amely élezi az ukrajnai helyzetet, ezzel szemben viszont minden olyat támogat, amely segíti a konfliktus tárgyalásos rendezését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanács szünetében leszögezte, hogy el kell kerülni egy újabb hidegháborút, illetve a hidegháborús hangulat szítását, az ugyanis egyszer már tragikus következményekkel, elvesztegetett évtizedekkel járt Közép-Európában. "Nem akarunk semmilyen Kelet-Nyugat konfliktus áldozataivá válni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Rámutatott, hogy ebből kiindulva a kormány minden olyan lépést ellenez, amely élezi a helyzetet, ugyanakkor támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezése irányába mutató intézkedéseket, az üzengetés helyetti közvetlen tárgyalásokat és kommunikácót. "Mindenfajta hisztériakelté