Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán főügyész megfenyegette Vlagyimir Putyint

Irina Venediktova főügyész az orosz lakossághoz szólt, és megfenyegette Vlagyimir Putyin elnököt. A tisztségviselő szerint az ukrán fél tisztességes úton, bíróságon fogja bizonyítani, hogy az orosz államfő "egy gyilkos és a 21. század fő háborús bűnöse".

A főügyész nyilatkozatát az UNIAN hírügynökség tette közzé:

"Oroszország polgárai, ha nem állítják meg ezt a háborút - bűnrészesek és felbujtók lesznek a legsúlyosabb háborús bűnökben, a béke és az emberiség elleni bűncselekményekben, az agresszív háború kirobbantásában és folytatásában, a civilek tömeges meggyilkolásában, a tömegpusztító fegyverek és a nemzetközi jog által tiltott fegyverek használatában. Ezek nem évülnek el. 

Tegnap szabotőrök lelőttek egy 3 gyermekes családot Kijevben. A szülők és a negyedik osztályos kislányok meghaltak. Herszon megyében az Önök csapatai tüzet nyitottak egy sebesültet szállító mentőautóra - a sofőr és a sebesült halálra égtek.  

A rakétáik lakott területeket és településeket találnak el. Gyermekek, idősek és nők sérülnek meg súlyosan vagy veszítik életüket. 

Az orosz fegyveres erők a nemzetközi humanitárius jog által védett polgári infrastruktúra folyamatos támadásával szisztematikusan bebizonyították, hogy semmibe veszik a hadviselés törvényeit és szokásait. 

Az agresszor erői cirkáló és ballisztikus rakéták százait indították meg a polgári lakosság ellen. Több tucat ilyen csapás ért óvodákat és iskolákat, kórházakat, ahol a legfiatalabb ukránok voltak.

Csak az éjszaka folyamán az orosz megszálló erők civil és kritikus infrastruktúrára mértek csapást, többek között:

- vaszilkivi olajfinomító;

- harkivi gázvezeték;

- kijevi nukleárishulladék-tároló.

Ezek a helyszínek a nemzetközi humanitárius jog szerint nem voltak legitim katonai célpontok. A civilek szenvednek elsősorban az ilyen helyszínekre mért csapásoktól.

A mostani és jövőbeli orosz generáció meg fogja fizetni ennek az árát. 

Minden propaganda ellenére, amely elárasztja az agyukat és a szívüket, nem fognak radikálisnak képzelni engem - aki 40 évig éltem az orosz nyelvű Harkovban Venediktova vezetéknévvel -. Mindannyian nacionalisták vagyunk. A nacionalisták ukránok Kercstől, Donyecktől Lvivig, Ungvárig és Ternopilig. A nacionalisták azok, akik szeretik a hazájukat. 

Mi a saját földünkön vagyunk. A saját országunkban. És nem mi hívtuk Önt. És nem tettünk semmit azért, hogy egy mocskos orosz tank is átjöjjön. Nemzetünk összeforr és erősödik. És győzni fogunk! Nincs esélye. Mindenképpen győzni fogunk. Mert mögöttünk van az igazság. 

Putyin polgár. Általában nem szoktam neveket mondani, és tiszteletben tartom az ártatlanság vélelmét. De az Ön esetében nem. Be fogjuk bizonyítani egy tisztességes bíróságon, hogy Ön egy gyilkos és a 21. század fő háborús bűnöse. Ezt a jegyzőkönyv kedvéért kijelentem. Mint Ukrajna szuverén államának főügyésze, annak határain belül, nem pedig az Önökén. Mint egy nemzetközi bíróság lehetséges jövőbeli főügyésze. Eljön majd az idő - hogy ezeket a szemébe mondjuk Hágában."

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

A hadköteles férfiak nagy valószínűséggel egyhamar nem hagyhatják el Ukrajnát

A hadiállapotot február 24-én vezették be Ukrajnában, és azóta folyamatosan tart. Ez azt jelenti, hogy több mint fél éve tilos külföldre utazni a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiak számára. Az állampolgárokat azonban érdekli, hogy ez változhat-e a közeljövőben, és átléphetik-e a határt a hadiállapot idején? A katonai szakértők megjegyzik, hogy a hadköteles férfiak nagy valószínűséggel nem hagyhatják el az országot háború idején. Véleményük szerint a korlátozás addig tart majd, amíg Ukrajnában hadiállapot van érvényben. Petro Csernik katonai szakértő szerint a határok megnyitásáról és a szabad külföldre utazás lehetőségéről még egyhamar nem lehet beszélni. ( Kárpátalja ma ) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: