Ugrás a fő tartalomra

A média az atomháború rémképeit kezdte vizionálni az orosz elnöki szóvővivő kijelentése után

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője Dmitrij Peszkov többszöri kérdésre sem zárkózott el attól, hogy Oroszország elgondolkozna az atomfegyverek bevetésén, ha egzisztenciális fenyegetésnek lenne kitéve. A média, és sajnos több “szakértő” is az atomháború rémképeit kezdte vizionálni - jegyezte meg Tarjányi Péter, író és biztonságpolitikai szakértő. 

Katonai alkalmazás szerint két atomfegyver bevetési szintet különböztetünk meg, a két szint a fegyver robbanó ereje alapján különböztethető meg - írta. 

"A mértékegység lehet KILOTONNA / 1 kilotonna - 1000 tonna “normál” bomba ereje/ és MEGATONNA / 1 megatonna - 1 millió tonna “normál” bomba ereje/… Ezek alapján létezik TAKTIKAI atomfegyver amely 0.3 kilotonnától - 300 tonna normál bomba erejétől indul és 20-30 kilotonna -20-30 ezer tonna normál bomba erejéig tart… Illetve HADÁSZATI atomfegyver amely ereje 30 kilotonnától - 30 ezer tonna normál bomba - indul és elméletben 100 megatonna - 100 millió tonna normál bomba erejéig tart…" - olvasható a szakértő bejegyzésében.

Tarjányi emlékeztet: a hiroshimai bomba kb 15 kilotonnás volt (15 ezer tonna normál bomba ereje), és Cár bomba amelyet a Szovjetunió egy kísérleti atomrobbantásnál tesztelt 50 megatonnás volt (50 millió tonna “normál bomba). Mindkét fegyverfajtával rendelkezik a NATO illetve Oroszország is. 

Taktikai atomfegyver lehet tüzérségi lőszer, torpedó, vagy atomakna. Ezek az eszközök a harctéren egy város ellen, vagy egy nagyobb katonai csoportosítás, vezetési pont ellen vethetők be. Az adott városrész, kerület, parancsnoki központ vagy ellenséges flotta a tengeren, főleg anyahajók (0.3 kilotonnától 1-2 kilotonnáig) egy bombával, torpedóval megsemmisíthetők. Van sugárzás, de lokálisan “csak” és az ellenséges haderő egyszerűen megszűnik létezni. A Kreml szóvivő erről a fegyvertípusról beszél. 

A taktikai atomfegyver nem okoz világméretű katasztrófát, nukleáris telet, sugárzást "Kijevtől, Berlinig" - emelte ki. "Tehát amikor a tegnapi hír kapcsán itthon elindult a rémisztgetés, ostobaságot irt néhány újság, a szakértőket meg inkább nem minősítem. Atomfegyvert és ezen belül taktikai atomfegyvert soha nem vetett be Moszkva. Sem Afganisztánban, sem Csecsenföldön pedig mindkét helyen igencsak megszorongatták az orosz hadsereget" - tette hozzá. 

Tarjányi Péter atomfegyver és ezen belül taktikai atomfegyver bevetését nem tudja elképzelni vagy csak minimális eséllyel (1-2%) Ukrajnában. Szerinte egyszerűen van más eszköze az orosz hadseregnek, hogy legyőzze Kijevet. Hadászati atomfegyver bevetését a szakértő abszolút nem tudja elképzelni, "mert az ilyen méretű eszköz egész Ukrajnát elpusztítja, arról nem beszélve, Oroszország egy részét is".

A szakértő bejegyzése végén nyugalomra intett mindenkit, és kérte, a fentiek alapján kellő távolságtartással kezelje ezeket a híreket és nyilatkozatokat. 

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének