Ugrás a fő tartalomra

A zászlóalj, amelyik miatt nácizmussal vádolják az ukránokat

Az Azov egy szélsőjobboldali katonai egység, amelynek becslések szerint 900 tagja van, többségében ultranacionalisták, akiket neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető nézetek terjesztésével vádolnak. A csoport az oroszbarát szeparatisták ellen harcolt Donyeckben, Ukrajna keleti régiójában - írta a 24.hu

2014 májusában az egység önkéntes alapon szerveződött, egy ultranacionalista és egy neonáci csoport fúziójából jött létre, melyek tagjai bevándorlókat, romákat és a nézeteikkel szemben álló embereket bántalmaztak. Bár bázisának az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolt tekintik (innen az elnevezés), a csoport magja a kelet-ukrajnai Harkivból származik. Innen ered a csoport szoros kapcsolata Arszen Avakov akkori belügyminiszterrel, aki a 2000-es évek közepén a harkivi régió kormányzója volt, amikor az Azov egyik elődje szorosan együttműködött a hatóságokkal. Az egységet 2014-ben az Avakov azért is támogatta, mert a kormány felismerte, hogy a hadsereg túl gyenge az oroszbarát szeparatisták elleni harchoz. Az önkéntes zászlóaljak főként oligarchák pénzéből működtek. Közülük a legismertebb Igor Kolomojszkij energiamágnás, a Dnyipropetrovszka régió akkori kormányzója, aki az Azov mellett más félkatonai egységeket is finanszírozott.

A szervezetet Andrij Biletszkij alapította. Ő korábban úgy nyilatkozott, Ukrajna célja, hogy "a világ fehér fajait egy végső keresztes hadjáratba vezesse a szemiták vezette alsóbbrendű fajok ellen." A követői által Fehér Uralkodónak becézett Biletszkij 2014-ben parlamenti képviselő lett, majd az Azov-veteránokkal együtt pártot alapított, mellyel azonban 2019-ben leszerepelt a választáson.

2015-ben Andrij Diacsenko, az Azov szóvivője azt mondta, hogy újoncaik 10-20 százaléka náci, azt viszont tagadta, hogy egészében véve a szervezet a náci ideológiát vallaná.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának 2016-os jelentése emberi jogok megsértésével vádolja az Azov ezredet. 2015 novembere és 2016 februárja között az Azov civil épületekbe telepítette a fegyvereit, ahonnan kitette a lakosokat. Szintén dokumentált, hogy milícia 2014 szeptembere és 2015 februárja között civilek által lakott területeket vett célba, és tömegével fosztott ki polgári otthonokat. A jelentés azzal is vádolta a zászlóaljt, hogy 2014 szeptemberében négy fogvatartottól kínzással szerzett bizonyítékokat, amelyeket később felhasználtak ellenük a tárgyalásuk során, továbbá megtagadták tőlük, hogy orvosok lássák el a sérüléseiket, amelyeket a vallatás során szereztek.

Egy másik ENSZ jelentés szerint az Azov tagjai 2014 májusában elraboltak és megkínoztak egy nőt zaporizzsjai régióban, majd tömeges nemi erőszakkal fenyegették meg, de még aznap szabadon engedték. 2014 szeptemberében a milícia tagjai megerőszakoltak és bántalmaztak egy fogyatékkal élőt férfit, aki az esetet követően pszichiátriára került, 2015 januárjában pedig egy sportiskola pincéjében vízbefojtással és árammal kínoztak meg egy férfit, aki a donyecki népköztársaság támogatója volt.

Hasonló esetekről számolt be a Human Rights Watch: a milícia törvénytelenül tartott fogva és bántalmazott embereket, ugyanakkor az emberi jogok súlyos megsértése miatt nem vonták felelősségre az Azovot, sőt továbbra is hivatásos szervként működik.

Tény az is, hogy visszaélések mindkét oldalon történtek: az ENSZ olyan esetről is beszámol, amikor az oroszbarát szeparatisták kezére jutott az Azov milícia egyik embere, akit elektrosokkal kínoztak meg, és kihúzták a fogait.

2018 januárjában az Azov bevetette járőröző egységét, hogy úgymond rendet tegyen Kijevben. Ehelyett az egység pogromokat hajtott végre a romák ellen, és megtámadta az LMBTQ közösség tagjait. „Ukrajna a világ egyetlen olyan országa, amelynek fegyveres erőiben neonáci alakulat működik” – írta róluk 2019-ben az amerikai The Nation című magazin tudósítója.

Ukrajna csakugyan a szélsőjobboldal új nemzetközi központjává vált. Három kontinensről dokumentáltan csatlakoztak férfiak az Azov kiképző egységeihez, hogy a hasonlóan gondolókkal együtt harci tapasztalatot szerezzenek. Kaliforniában az FBI négy fehér felsőbbrendűség hívőt vett őrizetbe, akik az Azovtól kaphattak kiképzést.

A szélsőjobboldali, radikális etnicista nézetek és csoportosulások térnyerése Ukrajnában egy széles körben dokumentált jelenség, azonban fontos látni, hogy a Putyin által sugalmazott kép, miszerint Kijev által pénzelt, náci milíciák gyilkolnak Kelet-Ukrajnában szintén hamis állítás.

A 24.hu szerint Putyin állításaival szemben népirtás nem történt a régióban, amit az ENSZ és az EBESZ is megerősít. Az áldozatok száma a 2014-es 2084-ről 2021-re 18-ra csökkent, ami természetesen messze van a normalizált helyzettől, de egy genocídium mértékétől is. A tavalyi szám több mint százszor alacsonyabb, mint nyolc éve a konfliktus kezdetén, ráadásul magában foglalja az összes civil halálesetet, a konfliktus zóna mindkét oldaláról. Az ENSZ értesülései szerint összesen 3393 civil vesztette életét a régióban, ez az elmúlt három évben az összes haláleset mindössze 2 százalékát teszi ki.

"Ők a legjobb harcosaink"–  méltatta Petro Porosenko egykori ukrán elnök a paramilitáris szervezetet, miután visszafoglalták Mariupolt az oroszok által támogatott szakadároktól. Néhány hónappal azután, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a stratégiai fontosságú kikötőváros felett, az egységet 2014. november 12-én hivatalosan is integrálták az Ukrán Nemzeti Gárdába, így az önkéntesekből álló szervezetből hivatásos katonai zászlóalj lett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Az ukrán kormány módosított a határátlépési szabályzaton

A Miniszteri Kabinet módosított a határátlépési szabályzaton, valamint az egyes dolgozók katonai szolgálat alól való felmentésének rendjén. A rendelet értelmében a háború alatt engedélyezik a sofőrök, a vasutasok és a sportolók külföldre történő utazását. A rendelet engedélyezi az egészségügyi, valamint a hadseregnek, más katonai szerveknek és a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket szállító sofőröknek a külföldre történő utazást. A járművezetők számára az ország elhagyásával kapcsolatban az Infrastrukturális Minisztérium vagy a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció hozza meg a döntést. Összesen 30 napot tartózkodhatnak külföldön, amennyiben ezt meghaladják, vagy a külföldre utazás célja megváltozott, a fent említett hivatalok visszavonják az érintett sofőrrel kapcsolatos határátlépési határozatot a jogsértést követő hét munkanapon belül. A külföldre utazás olyan cégek járművezetői számára is engedélyezett, amelyek rendelkeznek engedéllyel a külföldi áruszállításra. Ebben az esetbe

Zelenszkij katasztrofális áremelkedésre figyelmeztet

Oroszország Ukrajna elleni háborúja az élelmiszerárak katasztrofális emelkedésével fenyegeti a világot - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szavai szerint Oroszország blokkolta a hozzáférést a Fekete-tenger kikötőihez, és elfoglalta az Azovi-tenger ukrán partvidékét, ami a hagyományos kereskedelmi útvonalak lezárásához vezetett - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Jelenleg 22 millió tonna gabona van raktáron, amit nem tudunk kiküldeni a világpiacra, ahol szükség lenne rá. Már most érezhető, hogy a gabona, majd ezt követően más élelmiszerek ára katasztrofálisan emelkedni fog" - prognosztizálta az államfő. Hozzátette: az élelmiszer-exportáló államok kormányainak dönteniük kell arról, hogy felfüggesztik egyes mezőgazdasági termékek kivitelét az országukból, hogy megakadályozzák az árak robbanásszerű emelkedését. Hangsúlyozta: júliusban, amikor majd sok országban elfogynak a tavalyi terméskészletek, nyilvánvalóvá válik, hogy valóban katasztrófa közeledik. "Nézzé

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi

Szijjártó visszaszólt Zelenszkijnek

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, ukránul azt jelenti, hogy: "köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!", akkor "a válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!" Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni a