Ugrás a fő tartalomra

Brenzovics: sokan támadják Magyarországot amiatt, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába

A béke megteremtésére kellene irányulnia minden erőfeszítésnek – ezért a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) üdvözli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon bejelentését, hogy Magyarország támogatja Ukrajna Európai Unióba való felvételét. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint az uniós perspektíva jelenleg – sok minden mellett – azért is fontos, hogy a pénzrendszer ne omoljon össze Ukrajnában.

"Magyarország mindig is támogatta Ukrajna EU-s csatlakozását" – hangsúlyozta a politikussal a TV21 Ungvár tévécsatornának adott interjújában. A KMKSZ elnöke hozzátette: most egy különleges helyzet állt elő, amikor több Magyarországgal szomszédos ország is támogatta, hogy Ukrajna gyorsított eljárással tagjelölti státuszt kapjon.

Brenzovics László rámutatott arra, hogy bár jelenleg háború van, ugyanakkor, mint minden eddigi, ez a háború is véget ér majd.

"A rettenetes pusztítás után helyre kell majd állítani az országot, meg kell őrizni a pénzrendszernek a szilárdságát" – fogalmazott. "Különlegesen fontosnak tartom, hogy Magyarország is beállt azon államoknak a sorába, amelyek támogatják, hogy gyorsított eljárásban tárgyaljanak Ukrajna felvételi kérelméről. Fontos ez a kárpátaljai magyarság számára, hiszen az összes többi határon túli közösséghez hasonlóan a kárpátaljai magyarok szülőföldjükön egy olyan államban élhetnek, amely az EU része" - mondta.

Brenzovics László kiemelte, hogy a helyzet továbbra is rendkívül feszült. A magyarságszervezet vezetője szerint hálásnak kell lenni azért, hogy Magyarország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a béke érdekében. Utalt arra is, hogy nagyon sokan támadják Magyarországot többek között amiatt, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

"Tudnunk kell, hogy az Ukrajnát megtámadó ország egy atomhatalom, még a világ valós urai, mint például az Egyesült Államok és más országok is a lehetőségeik ellenére rendkívül óvatosak, ugyanis mindenki el szeretne kerülni egy világháborút, ami óhatatlanul atomháborúhoz, a világ jelentős részének az elpusztulásához vezethet" – húzta alá a KMKSZ elnöke. –"Emiatt bölcsnek tartom azt a politikát, amely elsősorban a béke megteremtésére irányul. Enyhíteni kell a rendkívüli humanitárius válságot, hiszen több mint 90 ezren érkeztek már Magyarországra. Látjuk, hogy milyen pusztításokat végzett ez a háború, ezt majd valamikor helyre kell majd állítani, az embereket támogatni kell ezért Magyarország úgy döntött, hogy egy rendkívüli humanitárius akciót indít és megpróbál Kárpátaljára Ukrajnába bejuttatatni élelmiszert, olyan dolgokat, amelyek az embereknek a túléléshez szükségesek" - tette hozzá-

Brenzovics felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben rendkívül fegyelmezettnek kell maradni.

"Most nem az az idő van, amikor össze-vissza beszélhetünk, hanem gondoljuk meg, mit mondunk. Valamennyiünk célja az, hogy a háború befejeződjön, legyen béke, és újraszerveződjön az élet. Ehhez Magyarország Kárpátalja, a Kárpátaljai magyarság és Ukrajna számára a lehetőségihez mérten megadja a támogatást. Köszönjük, bízzunk abban, hogy a lehető leghamarabb megteremtődhet a béke és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba" – idézte a KMKSZ elnökét a Kárpáti Igaz Szó.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló