Ugrás a fő tartalomra

Egy amerikai extábornok szerint az oroszok minden nappal csak gyengébbek lesznek

Egyre inkább az ukrán hadsereg javára billennek el az erőviszonyok Ukrajnában – mondta a Der Standard osztrák lapnak Michael Repass, aki a speciális műveletekért felelős amerikai parancsnokság vezetője volt Európában, de irányított ilyen egységeket Afganisztánban és Irakban is. Tavaly pedig – immár nyugállományban – az ukrán vezérkar tanácsadójaként működött. Szakterülete a kiképzés volt.

Michael Repass a bécsi lapnak adott interjúban éppen kijevi tapasztalatai alapján úgy nyilatkozott, hogy nem lepte meg a harcok menete, mert az ukránok oldalán van az erkölcsi fölény, hiszen a hazájukat védik egy brutális agresszorral szemben. És addig küzdenek, amíg van mivel. Nem valószínű ugyanakkor, hogy egyhamar megadnák magukat. Annál is kevésbé, mert elakadt az orosz előrenyomulás.

A támadók valószínűleg már több ezer katonát vesztettek. Összesen 1200 páncélossal indultak meg ebből, 475 már csupán roncs. A veszteségeket nehéz pótolni, mert nagy gondok vannak a logisztikával, ez pedig tönkreteszi a harci szellemet. A volt tábornok úgy becsüli, hogy az oroszok vesztesége háromszor akkora, mint az ukránoké, ezzel együtt nehéz megjósolni a viszály kimenetelét - írta a HVG.

Kijev sikerében nagy szerepet játszott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök olyanokat állított a haderők élére, akiknek voltak harci tapasztalatai Kelet-Ukrajnából, ahol a szakadárok ellen küzdöttek. Korszerű a felszerelés és a kiképzés, már megüti a NATO szintjét. Viszont a fronton lévő egységeknek sürgősen páncélos-, illetve légelhárító fegyverek kellenek. A szállítások azonban veszélyesek, mert az oroszok célba veszik a konvojokat.

Ugyanakkor az inváziós erők már a tervezéskor nagy hibákat követtek el, ebbe belejátszhatott, hogy a hírszerzés a valósnál rózsásabb képet festett, mert nem akarta az igazsággal hergelni Putyint. Ugyanakkor nem verték szét már a legelején az ukrán irányítási központot, valamint a kommunikációs csatornákat. Továbbá nem mozgósítottak elég embert és az utánpótlás is erősen hiányos.

Jelenleg a rombolásra helyezik a hangsúlyt. Városokat lőnek, tönkreteszik az infrastruktúrát, az energia- és vízellátást, a csatornarendszert. Civileket ölnek meg, illetve űznek el. Ha végeztek a településekkel, akkor a hadsereget veszik tűz alá. Lásd Mariupolt. Azon vannak, hogy felszámolják az ellenállást az ország keleti felében. Ez csinálták Szíriában és a csecsen fővárosban is.

De alighanem lesz még rosszabb is. Ha zajlik tovább a megsemmisítés orgiája, akkor az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) azzal számol, hogy 18 millió ember lesz kénytelenelhagyni otthonáti. Vagy még több, az pedig példátlan humanitárius katasztrófa volna.

A Der Standard utolsó kérdésére, hogy beveti-e Putyin az atomfegyvert, az Egyesült Államok európai különleges műveleti parancsnokságának volt vezetője azt válaszolta: nem lát semmilyen körülményt, ami erre ösztökélné a Kremlt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének