Ugrás a fő tartalomra

"Én elsősorban férfi vagyok" - Exkluzív interjú egy kárpátaljai magyar katonával az orosz–ukrán frontról

Filipovics Péter Csapról származik, kárpátaljai magyar, aki március első napjától kezdve harcol Ukrajnáért az orosz invázióval szemben. Filipovics elmesélte az Indexnek, hogy milyen harci morál jellemzi most az ukrán katonákat, hogy az ellenfél a harcokat fosztogatásra is felhasználja, és hogy folyamatosan érkeznek nyugati fegyverek a frontra, amelyekkel sikeresen tudnak védekezni az orosz hadsereggel szemben.

"Március elsejétől vagyok a harcvonalban. Ez az én hazám, és úgy éreztem, meg kell védenünk az úgynevezett „orosz világtól”, vagyis ahogy kiderült, barbár világtól. Több mint ötven családnak segítettem elmenekülni, ezek főképp katonai családok voltak, akik főleg Közép-Ukrajnából, a háborús övezetekből menekültek. A harcok intenzívek, az ellátás megfelelő a helyzethez viszonyítva, de nagy szükség van a segítségre. Főképp a taktikai eszközök hiányát érzékeljük, a területi őrségnél is sokan minimális felszereléssel harcolnak, védekeznek. Nagyon nagy szükség van az önkéntesek támogatására minden területen" - mondta el az Indexnek Filipovics Péter.

A kárpátaljai férfi a 2014-es konfliktus idején is kint volt a frontvonalon. Elmondása szerint elsősorban az változott azóta, hogy az ukrán hadsereg ismeri az orosz erők taktikáját. 2014-ben az ukrán nemzet kisebb része volt motivált, ma ez jóval nagyobb és érzékelhetően erősebb - tette hozzá. Szerinte ez azzal indokolható, hogy most a harcok egész Ukrajna területét érintik, valamint nagymértékben célozzák a civil lakosságot is.

Filipovics Péter úgy látja, a hangulat az ukrán csapatok körében egyre harcosabb, főképp, amikor újabb civil áldozatok vannak, nők és gyerekek. Kiemelte: ez az ukrán seregeket még nagyobb védelmi állapotra ösztönzi, erőt, energiát nem sajnálva arra törekednek, hogy még több haditechnikát semlegesítsenek az orosz oldalon, és még nagyobb legyen az orosz oldal vesztesége minden értelemben.

Elmondása szerint kötszerre, gyógyszerre nagy szükség lenne, technikai felszerelésre úgyszintén. Az élelmiszer-ellátás állandó, köszönet az Európai Unió tagállamainak és más nemzetközi partnereknek a folyamatos humanitárius segélyszállítmányokért - mondta. Az interjúban megismételte: technikai eszközökre lenne a legnagyobb szükség, és természetesen a legnagyobb segítség az lenne, amit az ukránok milliói kérnek már három hete, a légtér lezárása Ukrajna fölött, ami csak a NATO kollektív döntésével valósítható meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: az Ukrajnába érkező fegyverszállítmányok alkalmazása folyamatos, ami segíti az effektívebb védekezést a legforróbb harcpontokon.

Azokra a hírekre reagálva, hogy az orosz katonák nem voltak felkészülve, nem tudták, hogy hová küldik őket, és nem is akarnak harcolni Filipovics Péter határozottan kijelentette: ezek hamis információk. "A katonai foglyok elmondása alapján sokan tudták, hogy hová mennek, viszont félreinformálták őket a részletekkel kapcsolatban. De amikor szembesülnek a valósággal, hogy civileket is bombázniuk és ölniük kell, az sokukat demoralizálja. Viszont egyes orosz csapatok számára az Ukrajna elleni háború sajnos a haszonszerzés egyik formája. Bizonyos részük fosztogat, a martalócok is sokan vannak, vagyis semmilyen morálról nem beszélhetünk a köreikben, semmi sem szent számukra" - mondta el az Indexnek.

Arra a kérdésre, hogy magyarként mit érez ebben a helyzetben, amikor az élete kockáztatása árán kell megvédenie Ukrajnát, a következőket válaszolta: "Én elsősorban férfi vagyok. Kötelességem védeni a nőket, gyermekeket, időseket. 2014-ben is ezt tettem, most is ezt teszem. Férfiként mindent meg kell tenni a civilek, a nők, a gyermekek védelméért."

Arról, hogy vannak-e arra vonatkozó pontos számok vagy becslések, hogy hány magyar került át a frontra, vagy lépett be a territoriális védelembe Filipovics Péter azt mondta: Kárpátalján sok magyar belépett a területi őrség soraiba. "Pontos számok nem ismertek ezzel kapcsolatban, ahogy arról sem, hogy hány magyar nemzetiségű katona tesz most szolgálatot, és vesz részt a harcokban, többek között a 128-as osztag katonájaként" - tette hozzá.

Elmondása szerint az ukrán katonák körében csak egy lehetséges végkimenetel létezik: a győzelem. Optimizmus jellemzi az ukrán seregekben harcolók hangulatát. Hogy meddig tarthat ez a háború, azt ma még csak találgatni lehetne, sok tényezőtől függhet, köztük a nemzetközi támogatástól is. "Ezért magyarként további támogatást és nagyobb gyakorlati segítséget várok Magyarországtól" - jegyezte meg. Hozzátetette: "Azt a segítséget, amelyet Ukrajna kér Magyarországtól, azt én is kérem magyarként, beleértve minden eszközt, amely a harci képességünket és védettségünket növeli. Győzelem az agresszor felett – ma ezt a végkimenetelt várjak az ukrán seregekben szolgáló katonák."

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének