Ugrás a fő tartalomra

Fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását az orosz hadsereg

Fegyvernyugvás életbe léptetését és humanitárius folyosók megnyitását ígérte a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához közép-európai idő szerint kedd reggel 8 órától öt ostromlott ukrán városnál - Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál - az orosz védelmi minisztérium.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője bejelentette, hogy a menekítésre szánt útvonalakat megnyitották. Kijevből és Csernhivből egy-egy folyosó vezet Fehéroroszország, illetve Oroszország felé, Harkivból, Mariupolból és Szumiból két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre.

Az orosz fél a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott.

A TASZSZ hírügynökség szerint Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, a Kijev által nem ellenőrzött területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium vezetője bejelentette, hogy Kijev a Szumiból Poltavába vezető evakuációs útvonalat kész biztosítani. Elmondta, hogy a városból a helyi lakosok mellett indiai és kínai diákok is távozni fognak.

Verescsuk egy nappal korábban elfogadhatatlannak nevezte az orosz fél által felajánlott, az ukrán városokból orosz vagy fehérorosz területek felé vezető humanitárius folyosókat.

Az orosz hadsereg az elmúlt napokban tett már hasonló fegyvernyugvási bejelentéseket, a humanitárius folyosókon azonban nem indult meg a menekültek mozgása. A felek a kísérletek meghiúsulása miatt egymást tették felelőssé.

A humanitárius folyosók ügye téma volt az ukrán és az orosz fél közötti tárgyalások Fehéroroszországban hétfőn megtartott harmadik fordulóján is. Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője, elnöki tanácsadó az RT televízió által kedden sugárzott interjújában azt mondta, hogy az evakuálási útvonalakon vasárnap négyszáz busz várta a menekülteket Oroszországban, de az ukrán hadsereg, mint mondta, az előzetes megállapodás ellenére sem engedte ki a civileket a városokból.

Megyinszkij kifejezte reményét, hogy sikerül megtalálni a megoldást Ukrajnával a 2014-ben elcsatolt Krím Oroszországhoz tartozása, valamint a két Donyec-medencei szakadár "köztársaság" függetlenségének elismerése ügyében.

Az orosz fegyveres erők a hivatalos tájékoztatás szerint csaknem 174 ezer embert, köztük több, mint 44 ezer gyereket menekítettek ki a Donyec-medencéből Oroszországba. Az orosz katonai tárca koordinációs törzse közölte, hogy több, mint kétmillió kimenekítési kérés futott be hozzá Ukrajnából.

Nőnapi köszöntőjében Vlagyimir Putyin orosz elnök az ígérte, hogy besorozott és tartalékos katonákat nem fog bevetni az ukrajnai háborúban. Mint mondta, "a kitűzött feladat megoldásával kizárólag hivatásos katonák foglalkoznak".

Hozzátette, nem szerepel a tervek között tartalékosok pótlólagos behívása sem. Az anyáknak, feleségeknek, barátnőknek és nővéreknek azt üzente, hogy büszkék lehetnek a harcoló katonákra. Üzenetében szociális támogató intézkedéseket is bejelentett.

Konasenkov katonai szóvivő kedden arról számolt be, hogy az orosz haderő az Ukrajna ellen február 24-én elindított hadművelet kezdete óta a katonai infrastruktúra 2482 létesítményét semmisítette meg, köztük 87 irányítási pontot, 124 légvédelmi rakétarendszert, valamint 79 radarállomást. Azt mondta, hogy 158 objektumot az elmúlt 24 óra alatt tettek tönkre.

A tábornok tájékoztatása szerint Zsitomir mellett megsemmisült egy katonai repülőtér, és három ukrán harci gépet is lelőttek.

Viktor Janukovics, Ukrajna 2014-ben megdöntött, majd Oroszországba menekült elnöke hétfőn a TASZSZ-hoz eljuttatott közleményében a "vérontás beszüntetésére" szólította fel Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő ukrán államfőt - írta az MTI.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési

A fronton életét vesztette egy kárpátaljai ezredes

A fronton vesztette életét Ihor Olekszjuk ezredes – tudatta a Munkácsi Városi Tanács a hivatalos Facebook-oldalán. Olekszjuk ezredest Volodimr Zelenszkij elnök korábban a Bohdan Hmelnickij érdemrend III. fokozatával tüntette ki. A katona temetési szertartását augusztus 15-én tartják Munkácson - tudatta a Kárpátalja ma.  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: