Ugrás a fő tartalomra

Kis Sándor felesége még nem áll készen arra, hogy elmondja a gyerekeknek, hogy meghalt az apjuk

Az orosz–ukrán háború első napján életét vesztette egy kárpátaljai magyar fiatalember is, aki hivatásos katonaként a haditengerészetnél teljesített szolgálatot az ukrán hadseregben. A 29 éves kétgyermekes apuka, Kis Sándor az Ukrajna déli részén fekvő Ocsakiv városában egy rakétabecsapódás következtében hunyt el. Felesége, Marija a Jónak lenni jó adománygyűjtő műsornak elmesélte történetüket, és csak annyit kért, hogy imádkozzunk értük és a békéért.

"Február 23-án este 10-kor hívták be a férjemet szolgálatra. Még éjjel 1-kor hazajött a telefontöltőjéért és néhány dologért, mert azt mondták nekik, hogy másnap egész nap szolgálatban lesznek, akkor találkoztunk utoljára" – kezdte Marija.

"Február 24-ére virradóra egész éjjel nem aludtunk. Nagyon aggódtunk, hiszen nagyon komoly fenyegetés érte Ukrajnát, és elkezdődött a háború. Hajnali 5-kor már hallottuk a lövéseket, onnantól kezdve figyeltük a híreket, és láttuk, hogy egész Ukrajnát támadás érte. Reggel felhívott a férjem, hogy gyorsan menjünk biztonságos helyre a két gyermekünkkel, és 6 órakor már ott is voltunk. Beszéltünk, és kérdeztem tőle, hogy milyen ott a helyzet a támaszponton, és azt felelte, hogy szörnyű."

"Elmondta, hogy elkezdték bombázni a várost, és lövik a katonai célpontokat. Kérdeztem, hogy haza tud-e jönni, de erre már nem kaptam választ. Utána már azt láttuk a hírekben, hogy szétlőtték az ocsakovi kikötőt és minden lángokban áll. Próbáltam nem legrosszabbra gondolni. Abban reménykedtem, hogy talán valahol távolabb volt az épülettől, amikor azt találat érte, ahol egyébként az állomáshelye van. Elkezdtük őt keresni, ahogy sok más nő is kereste a férjét. Nem kaptunk semmilyen információt, és nem is engedtek oda minket. Azt mondták, hogy majd hívnak minket, ha van információjuk, de ne aggódjunk, mindenki rendben van. A katonák közül volt, aki kiment a tengerre, és csak azért nem érjük el őket, azért nincs kapcsolat velük. Aztán az emberek elkezdték mondani, hogy sebesülteket vittek a városi kórházba, és halottakat is vittek. Akkor még azt mondták, hogy négyen haltak meg, és egy súlyos sebesült van, de 11 órakor már 20 halottról beszéltek. Itt mindenki ismer mindenkit. Azt mondták, hogy már van lista a halottakról, mert megmaradt néhány váll lap, és a ruhájukról, az azon olvasható névről azonosították be őket. Este 10 körül hívott egy ismerős, hogy a férjem is az áldozatok között van. Kérdeztem, hogy honnan van ilyen információja, mert ez nem történhet meg, hiszen a férjem ott volt Krímben, amikor megszállták, aztán Kelet-Ukrajnában is szolgált.És ő egy igazi harcos, vele ilyen nem történhet. Teljesen biztos voltam benne, hogy ő túlélhette."

"Másnap már a katonai területen kerestük, de mondták, hogy ott már nincs senki, menjünk a kórházba. Ott hét sebesült volt, de a férjem nem volt köztük. Akkor mondta egy nővérke, hogy siessünk a hullaházba, mert hamarosan elszállítják őket Mikolajivba. A halottasházban volt egy lista, és azon elsők között szerepelt a férjem neve. A megmaradt ruhája alapján azonosították be, és azt mondták, hogy biztosan ő az, mert ott volt a támadásnál. Most elvitték őket orvosszakértői vizsgálatra Mikolajivba, így a közeljövőben nem tudom még eltemetni."

Marija a két kisfiúknak még mem mondtam a szörnyű hírt, hogy az édesapjuk meghalt - írta a hirado.hu. "Ez akkor fog megtörténni, amikor véget érnek a harci események, mert a gyerekek nagyon rémültek. Minden nagyobb zajtól félnek. Szinte egy lépést nem tesznek nélkülem. Ez egy óriási trauma lesz számukra, amire még nem vagyok kész, hogy elmondjam nekik. Nem tudják. Nem mondtam el nekik. Még nem tudom elmondani nekik. Ott voltam az azonosításon, de nem tudom felfogni, hogy ez megtörtént. Meg fogom várni a megerősítést Mikolajivból. Tudom, hogy már negyedik napja nem jön haza, hogy nincs kapcsolat vele, hogy ő már nincs, de még várom őt…"

Marija elmondása szerint férje csodálatos ember volt. Csodás férj és apa. "Krímben ismerkedtünk, ott éltünk, és őt ott szolgált. 2012-ben lépett be a seregbe, és közös barátok mutattak be minket egymásnak. Mondhatom, hogy szerelem volt első látásra. Ukrajna ezen a részén nagyon ritka név a Sándor, de számomra egyből egy jel volt, hogy ő lesz a férjem. Korábban Kijevben éltem, 2011-ben költöztem a Krímbe. Tehát azt is mondhatjuk, a sors hozott minket ugyanarra a helyre, hogy megtaláljuk egymást, ennek nyáron lesz 10 éve…"

Kiss Sándor Kárpátaljai magyarként védte Ukrajnát. "Apai ágon magyar származású, édesapja magyar volt, de az anyukája ukrán. Nagyon büszke volt a gyökereire, és azt szerette volna, hogy a gyerekei is azok legyenek. Ukrajnában született és élt, védte a szülőföldjét. Gyakran mesélt arról, hogy az unokatestvére belépett a seregbe, és a családjában nagyon tisztelték, hogy ha valaki katonaként szolgált, és ha feltette az életét a haza szolgálatára. Amikor Sándor belépett a seregbe megkérdezték tőle, hogy hova menne, és azt mondta, hogy soha nem járt a tengernél, szeretne odamenni, és így került a haditengerészethez. Az utóbbi években szeretett volna visszatérni Ungvárra vagy a közelébe, de erre nem volt lehetőségünk."

Marija szolgált egy rövid ideig a seregben. Kelet-Ukrajnában is teljesített szolgálatot, de a gyerekek miatt leszerelt, mert sokat voltak mindketten távol tőlük.

A kérdésre, hogy marad Ukrajnában vagy elhagyja az országot, Marija a következőt válaszolta: "Itt vannak velem a szüleim, akik segítenek ebben a nehéz időszakban. Várjuk, hogy vége legyen a háborúnak. Nem tudunk sehova sem menni. Az utak le vannak zárva, a vasútállomások is. Nagyon veszélyes most útnak indulni, ugyanis lövik az utakat, a civil autókat is. Két kisgyerekkel elindulni, ilyen körülmények között lehetetlen."

Marija a Jónak lenni jó adománygyűjtő műsorban azt kérte a nézőktől: "Imádkoznak az emberekért, a férjemért, és hogy legyen béke Ukrajnában. Hogy ne legyen háború. Sosem gondoltuk volna, hogy 2022-ben visszatér a háború. Ez borzasztó. A háború ténylegesen életeket vesz el, és amíg az emberek ezt nem fogják fel, addig ennek nem lesz vége. Amíg valakinek a saját családját ez nem érinti, addig nem igazán érti, hogy mi ez. A mi városunkban minden ötödik családban van olyan, aki elesett a háborúban. Ebben a háborúban, ami most 5 nappal ezelőtt kezdődött."

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló