Ugrás a fő tartalomra

"Miért van ennyi áldozat, vér, halott gyerek és leszakadt testrész mindenhol?"

Az ENSZ szerint már több mint 3,6 millió ember menekült el Ukrajnából a háború miatt, és nagy részük már nem is reménykedik abban, hogy egyhamar hazatérhet - számolt be a Szabad Európa.

Az orosz invázió megindítását követően sokan csak a legszükségesebbeket pakolták be gyorsan egy-két táskába, mielőtt útnak indultak valamelyik környező országba, abban bízva, hogy nemsokára úgyis visszatérhetnek. Ez a remény mára szertefoszlóban van.

„Eleinte azt gondoltuk, hogy hamar véget ér. Senki nem hitte, hogy Oroszország megtámadhat bennünket, aztán úgy voltunk vele, hogy gyorsan vége lesz. De mint láthatjuk, nincs mit várnunk” – mondta az ötvenéves Olha Homienko az AP hírügynökségnek.

A nő Harkivból menekült el, amelyet az orosz hadsereg szinte azonnal ostrom alá vont. A kelet-ukrajnai városból érkezők súlyos pusztításról, sok halottról és éhezésről számoltak be.

A szintén hevesen támadott Csernyihivből érkező Natalja Lutsenko továbbra is úgy vélekedik, hogy a katonai akció félreértés lehet. Mint mondta, nem tudja megérteni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miért teszi ki ekkora szenvedésnek az ukránokat.

„Miért bombáz békés otthonokat? Miért van ennyi áldozat, vér, halott gyerek és leszakadt testrész mindenhol? – kérdezte. – Borzalmas. Álmatlan éjszakák. Gyermekeiket gyászoló szülők” – sorolta a lengyelországi Medykában tartózkodó nő.

„Senki nem gondolta, hogy ennyi ideig, egy hónapig el fog tartani. Úgy hiszem, hogy Ukrajna győzni fog, hiszek a hadseregünkben” – fogalmazott.

Marek Iwasieczko, az ukrán határ közelében lévő település polgármestere elmondta, hogy a háború kirobbanása mindenkit váratlanul ért, és a menekültek azonnal nagy számban megjelentek, fázva, kimerülten.

Bár a helyi hatóságok készültek a legrosszabb forgatókönyvre, rendkívüli nehézségeket jelentett az ezerszámra érkezők megfelelő ellátása.

„Mindent előkészítettünk még akkor is, ha nem voltunk biztosak benne, hogy valóban szükség lesz rá. Nem tudtuk, hogy lesz-e háború, így fogja-e Putyin intézni a dolgot. A helyzet stabilizálódásáról, a válság végéről álmodozunk. Fáradtak vagyunk, de segítünk a végsőkig” – mondta.

Az Európai Unió szerdán intézkedéseket jelentett be a menekülteket fogadó frontországok terheinek mérséklése érdekében.

Az érkezők többségét nők és gyerekek alkotják, miután a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. Sokan a környező országokban tervezik meghúzni magukat, mások továbbálltak rokonokhoz, ismerősökhöz Európa más részein.

Medykát még mindig sok menekült érinti, de már kevesebb, mint eleinte, és az időjárási körülmények is jobbak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával. Fotó: Reuters, egy nő sír, miután átkelt a lengyel határon február 24-én

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Elemzés: Ezért nem lehet NATO-tag Ukrajna

Ukrajna lehetséges NATO-tagsága évről évre felmerül, főleg miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet és azóta is támogat szakadár csoportokat Kelet-Ukrajnában. Az ukrán vezetés az elmúlt években többször fejezte már ki nyíltan csatlakozási szándékát, a NATO vezetése azonban rendre elzárkózik attól, hogy zöld utat adjon a kérésnek. Valójában az igen valószínűtlen, hogy Ukrajna belátható időn belül csatlakozzon a katonai szövetséghez, ez pedig egyrészt az ukrán haderő állapotával, másrészt az országot uraló korrupcióval, harmadrészt pedig a geopolitikai helyzettel magyarázható - írja a Portfolio . Az első ígéretek Ukrajna lehetséges NATO-tagságára vonatkozóan a katonai egyesülés 2008-as bukaresti konferenciáján hangzottak el, amelyen a szervezet nyíltan elkötelezte magát a kelet-európai ország majdani felvétele mellett. Ukrajna ugyanebben az évben be is terjesztette a NATO-tagsági cselekvési tervhez való csatlakozási szándékát. A vonatkozó tárgyalások azonban 2010-ben

Rossz hírt közölt az ukrán légierő parancsnoka

A Szovjetunió felbomlása óta az ukrán hadsereg egyetlenegy darab új repülőgépet sem kapott, ez azt jelenti, hogy 10 év múlva a jelenleg használatban lévő katonai repülők alkalmatlanok lesznek a feladatuk elvégzésére - magyarázta Szerhij Drozdov az RBK-Ukrajinának adott interjújában. Az ukrán légierő parancsnokának elmondása szerint jelenleg olyan repülőgépek állnak rendelkezésükre, melyeket még 1968 és 1991 között gyártottak. A repülőgéppark már jó ideje frissítésre szorul - tette hozzá. Drozdov felhívta a figyelmet, ezek a szovjet gépek maximum 10 évig tudják még ellátni a feladatukat, örökké nem lehet őket javítani és korszerűsíteni.

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Húsvéti szokások és hagyományok Kárpátalján

A húsvét a keresztény világ egyik nagy ünnepe, Jézus feltámadását ünneplik ekkor mindenhol. Mióta világ a világ, az emberek megünnepelték a tavaszt, a természet megújulását. Szerte a világban mindenki másképp készül a húsvétra, egyes helyek évtizedes hagyományokból merítenek, ilyen Kárpátalja is, ahol néhány szokás máig fenn maradt. Húsvét, Krisztus feltámadásának napja a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. A pászka ezen a vidéken a húsvéti kalácsot jelenti. Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak. A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só és bor is kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. A pászkaszentelés az mindmáig fennmaradt szokás. A régi hagyományok szerint a megszent

Az ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező hadköteles férfiak figyelmébe!

Ukrajna jogszabályai szerint a kettős állampolgárság nem elismert Ukrajnában. Ukrajna állampolgárának számít az a kettős állampolgárságú személy, aki ukrán állampolgársággal is rendelkezik. A hadköteles férfiaknak hadiállapot idején k ettős állampolgárként az ukrán határt átlépni magyar útlevéllel nem lehet. Csak akkor van erre lehetőség, ha a kettős állampolgár lemond az ukrán állampolgárságáról. Azonban csak onnantól kezdve lehet használni az ukrán határátlépéshez a magyar útlevelet, ha az ukrán állampolgárságról való lemondással kapcsolatos kérvényt Ukrajna elnöke is jóváhagyta. Az ukrán állampolgárság elvesztésének és megszüntetésének okait Ukrajna állampolgárságról szóló törvényének 18. és 19. cikke határozza meg.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !