Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: ezért kell a most zajló háborúban Ukrajnának győznie

Egy hónapja dúl a háború Ukrajnában. Ennek kapcsán osztotta meg gondolatait Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő. 

Az orosz haderő három irányból indított támadást Ukrajna ellen, de ezek az ukrán haderő ellenállása és a nyugati fegyverszállításoknak “köszönhetően” elakadtak. Állóháború zajlik amiben a két ország iszonyatos energiákat mozgósít, hogy győzzön. A győzelem mindkét esetben relatív - jegyezte meg Tarjányi Péter. "Ha Ukrajna győz, egy rommá lőtt és letarolt Kelet és Dél-Ukrajnai országrészben kell mindent újjáépíteni, és készülni arra, hogy a vesztes Oroszország mikor vesz revansot…Ha Oroszország győz, elfoglal egy olyan országot amit nem tud helyreállítani, és megtartani sem. Se bábkormánnyal, se fegyverrel, semmivel… Európa egy hónapja láthatja hova vezetett a túlságosan megengedő, problémákat szőnyeg alá söprő hozzáállás. Energetikában, határvédelemben, biztonságpolitikában… És bizony mi is látjuk, “egyszerű” emberként miként változott megszokott világunk valami teljesen mássá egy hónap, egyetlen hónap alatt…" - írta a szakértő.

Tarjányi Péter szerint "az elmúlt 30 év szép világa nem jön vissza jó darabig". Munka jön, szisztematikus építkezés - tette hozzá. 

A szakértő bejegyzésében felhívta a figyelmet: nem azonnal lesz kiváltva, megszüntetve  az orosz energiafüggés, nem azonnal lesz ütőképes Európai haderő. Szerinte fejleszteni kell a NATO haderejét és euró százmilliárdokra lesz ehhez szükség. 

"A most zajló háborúban Ukrajnának győznie kell, egyszerűen azért, mert nem engedhetjük, hogy bármilyen politikai ellentétet, vitát fegyverrel lehessen eldönteni a világunkban… Ezt üzenik az I. a II. világháború, a Balkáni háborúk és a mostani orosz-ukrán háború halottai… Ideje lenne megtanulnunk ezt a leckét… Meg kell értenünk, hogy Európának vannak ellenségei. És ők nem különálló országokat látnak az EU-ban, hanem egy olyan 20-30 év alatt megváltozó világot, ahol reális lehetőség, hogy egy magára találó Európa a bolygó vezető ereje lehet. Meg kell értenünk Oroszország azért támadta meg 1 hónapja Ukrajnát, mert azt hitte, most még képes lehet gyorsan legyőzni. Ez a logika vezeti a világ nagyhatalmait is. Valahogyan megkötni, függőségi helyzetbe hozni állandóan Európát. Gazdaságilag, energetikailag, védelmileg illetve a megosztottság politikai manővereivel. Bármivel csak Európa ne találjon önmagára. Most, az ukrán háború hátterében valójában ezekkel a baljós szándékokkal nézünk szembe. A biztonságpolitika világában ezek a kihívások tisztán látszanak. A struccpolitika megoldásaival lehet próbálkozni egy darabig, de az életünk valósága egyre gyorsabban jön szembe. És nem tudunk félre ugrani." - írta Tarjányi. 

A szakértő úgy látja, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem értette meg, hogy a támadása az ellenkező hatást indítja el a világban. Ukrajna egységesebb mint a támadás előtt volt és Európa is erősebb akar lenni - tette hozzá. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló

Orbán Viktor elmondta, miért jó a kárpátaljai magyaroknak Ukrajna európai uniós tagjelöltsége

Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, a háborús inflációt nem lehet másképpen megakadályozni, csak ha a háborúnak vetünk véget - mondta a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol azt is bejelentette, hogy a kormány felgyorsítja a haderőfejlesztést. Orbán Viktor jelezte: Magyarország bizonyos termékek árát hatóságilag korlátozza, azonban ezzel a háborús inflációt csak időlegesen és részlegesen lehet megfékezni. Ezért Magyarországnak és az összes európai országnak az az érdeke, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak. Nem szankciókat kell kivetni, hanem el kell érni, hogy tűzszünet legyen, majd meg kell állapodni a béketárgyalások keretéről. A békével mindenki jól járna - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint azonban Magyarországon kívül mások nem képviselik ezt az álláspontot, nem "ütik meg ezt a hangot". Azt is leszögezte: háborús helyzet van, nem támadunk, hanem védekezünk, nem most van az ideje annak, hogy "előre tud