Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: ezért kell a most zajló háborúban Ukrajnának győznie

Egy hónapja dúl a háború Ukrajnában. Ennek kapcsán osztotta meg gondolatait Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő. 

Az orosz haderő három irányból indított támadást Ukrajna ellen, de ezek az ukrán haderő ellenállása és a nyugati fegyverszállításoknak “köszönhetően” elakadtak. Állóháború zajlik amiben a két ország iszonyatos energiákat mozgósít, hogy győzzön. A győzelem mindkét esetben relatív - jegyezte meg Tarjányi Péter. "Ha Ukrajna győz, egy rommá lőtt és letarolt Kelet és Dél-Ukrajnai országrészben kell mindent újjáépíteni, és készülni arra, hogy a vesztes Oroszország mikor vesz revansot…Ha Oroszország győz, elfoglal egy olyan országot amit nem tud helyreállítani, és megtartani sem. Se bábkormánnyal, se fegyverrel, semmivel… Európa egy hónapja láthatja hova vezetett a túlságosan megengedő, problémákat szőnyeg alá söprő hozzáállás. Energetikában, határvédelemben, biztonságpolitikában… És bizony mi is látjuk, “egyszerű” emberként miként változott megszokott világunk valami teljesen mássá egy hónap, egyetlen hónap alatt…" - írta a szakértő.

Tarjányi Péter szerint "az elmúlt 30 év szép világa nem jön vissza jó darabig". Munka jön, szisztematikus építkezés - tette hozzá. 

A szakértő bejegyzésében felhívta a figyelmet: nem azonnal lesz kiváltva, megszüntetve  az orosz energiafüggés, nem azonnal lesz ütőképes Európai haderő. Szerinte fejleszteni kell a NATO haderejét és euró százmilliárdokra lesz ehhez szükség. 

"A most zajló háborúban Ukrajnának győznie kell, egyszerűen azért, mert nem engedhetjük, hogy bármilyen politikai ellentétet, vitát fegyverrel lehessen eldönteni a világunkban… Ezt üzenik az I. a II. világháború, a Balkáni háborúk és a mostani orosz-ukrán háború halottai… Ideje lenne megtanulnunk ezt a leckét… Meg kell értenünk, hogy Európának vannak ellenségei. És ők nem különálló országokat látnak az EU-ban, hanem egy olyan 20-30 év alatt megváltozó világot, ahol reális lehetőség, hogy egy magára találó Európa a bolygó vezető ereje lehet. Meg kell értenünk Oroszország azért támadta meg 1 hónapja Ukrajnát, mert azt hitte, most még képes lehet gyorsan legyőzni. Ez a logika vezeti a világ nagyhatalmait is. Valahogyan megkötni, függőségi helyzetbe hozni állandóan Európát. Gazdaságilag, energetikailag, védelmileg illetve a megosztottság politikai manővereivel. Bármivel csak Európa ne találjon önmagára. Most, az ukrán háború hátterében valójában ezekkel a baljós szándékokkal nézünk szembe. A biztonságpolitika világában ezek a kihívások tisztán látszanak. A struccpolitika megoldásaival lehet próbálkozni egy darabig, de az életünk valósága egyre gyorsabban jön szembe. És nem tudunk félre ugrani." - írta Tarjányi. 

A szakértő úgy látja, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem értette meg, hogy a támadása az ellenkező hatást indítja el a világban. Ukrajna egységesebb mint a támadás előtt volt és Európa is erősebb akar lenni - tette hozzá. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen