Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: Moszkva katonai műveletei 1-2 héten belül összeomolhatnak Ukrajnában

Az orosz hadsereg továbbra is követi a lassú, elsősorban tüzérségi támadásokkal és bekerítésekkel operáló katonai doktrínát. Ez humanitárius válságot okoz az ostromlott városokban, de ez Moszkvát nem érdekli. Kijelenthető, hogy Ukrajnát valójában elvágták az Azovi-tengertől és van Oroszországnak közvetlen szárazföldi útvonala a Krím-félszigetre. Azonban az orosz haderő nem tudta még mindig megoldani saját ellátási problémáit és valójában igaz, hogy 3-4 napra elengedendő az orosz utánpótlás. Ha ez így marad Moszkva katonai műveletei 1-2 héten belül összeomlanak Ukrajnában - vonta le a következtetéseket Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő az elmúlt 24 óra történései alapján.

Szerinte vészjósló hír Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy az egyik legnagyobb orosz harckocsi-javító gyár alkatrészhiány miatt 18 órája leállt, illetve az a tény is, hogy Kína nem szállít fegyvert Moszkvának. "A gazdasági hurok szorul a Kreml nyakakörül… Azonban az orosz haderő még mindig harcképes és a veszteségek ellenére nem adta fel a háborús,inváziós szándékot" - írta.

Tarjányi Péter bejegyzésében felhívta a figyelmet: van több információ amiben elégé félrevezető hírek jelentek meg az elmúlt napokban. 

1. "Putyin elnök megőrült és emiatt több orosz oligarcha merényletre készül ellene, SŐT az ukrán hírszerzés meg is nevezte ki lenne az utód az orosz elnök halála után. Álhír és az ukrán titkosszolgálat dezinformációs  “játszmája”… "

2. "Putyin biológia és vegyi fegyvert akar bevetni, mert ennyire elakadtak az orosz műveletek. Részben álhír! Az orosz hadseregnek évtizedek óta van elgondolása MIKOR használnának ilyen fegyvereket. Tehát az ötlet ott van a katonai irányítók fejében az 1950-es évek óta, de ez NEM jelenti, hogy bevetésre kerülnek ezek az eszközök."

3. "Újsághírre reagálva: Budapest metróhálózata 200 ezer embernek nyújt védelmet egy atomtámadás esetén. Rossz hírem van, egy támadás váratlanul jön, így nem tud 200 ezer ember eljutni a metróba, ÉS ha lenne is idő erre, a magyar metróhálózat az elsődleges hatások ellen /lökéshullámok, robbanás ereje stb/ valamennyire véd, de a radioaktív sugárzás ellen illetve a hőhatás ellen csak néhány helyen. ÉSSSS!!!!!!! Nem készül Oroszország ilyen fegyverek bevetésre az EU területén. Tehát teljesen felesleges ezzel ijesztgetni itthon az embereket…"

4. "Ukrajna felett ha a NATO legtérzárat hoz létre megoldódik a válság és Oroszország nem tud támadni. Ez nem így van! Egy ilyen lépés esetén fejest ugranánk egy nagyobb és szélesebb háborús konfliktusba. Ukrajna és Lengyelország a légtérzárat nagyon akarja a többi NATO állam nagyon nem. Pontosítás: itthon arról beszél a közmédia, hogy ezt a “nem engedő NATO stratégiát” a magyar kormány találta ki. Álhír a köbön!!!Az USA hetek óta leszögezte nem enged ezeknek a “légtérzáras” lengyel, ukrán követeléseknek…"

5. "NATO békefenntartók menjenek az orosz és ukrán hadsereg közé elválasztva a harcoló feleket. Ismét ukrán és lengyel ötlet, és ugyancsak zéró a realitása. Mint látható zajlik a kommunikációs hadviselés minden oldalról…Összefoglalva: a harcok intenzitása megmaradt, a felek pusztítják egymást ahol érik, a béketárgyalások nem haladnak…"

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének