Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: Moszkva nem adta fel Kijev ostromát, hanem egyszerűen fárasztja az ukrán védelmet

Az orosz haderő továbbra is átcsoportosításokat hajt végre és láthatóan térségenként akarja legyőzni az ukrán hadsereget. Mariupol végleges elfoglalása után Harkiv és Kelet-Ukrajna térségében növeli a harci intenzitását, ezzel egyidőben pedig “nyomás alatt” tartja Nyugat-Ukrajnában rakéta támadásokkal, Kijev térségében pedig taktikai összecsapásokba bonyolódva leköti az ukrán hadsereget - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésében. "Ezt láthatóan úgy tervezi, hogy időnként területeket ad fel, visszavonul majd ellenlökést hajt végre" - jegyezte meg. Tarjányi szerint attól, hogy közvetlenül nem tudják ágyúzni az ukrán fővárost, rakétákkal képes továbbra is csapásokat mérni az orosz hadsereg.T

Több szakértői véleménnyel ellentétben Tarjányi Péter nem gondolja úgy, hogy Moszkva feladta Kijev ostromát, hanem egyszerűen “játszik” a frontok közötti támadási egyensúllyal és fárasztja az ukrán védelmet. "Ez a történés méginkább erősíti, hogy Moszkva ugyan tárgyal, de a fő hangsúly még mindig a katonai megoldáson van a Kreml oldaláról. Ez a mai Törökországi tűzszüneti tárgyalások kapcsán nem annyira jó hír. Egyszerűen nem hiszem, hogy előrejutnak a felek, hacsak nem néhány humanitárius folyosó megnyitásában." - tette hozzá. 

Fontos hír, hogy Moszkva pontosan meghatározta mikor alkalmazna atomfegyvert a háborúban: az Ukrajnai hadművelet bármilyen kimenetele nem jelent okot atomfegyver bevetésére. Moszkva nagyon szigorú biztonsági protokolljai szerint egyértelműen csak akkor használhatnak nukleáris fegyvert, ha Oroszországban fenyegetés éri az államot. "Magyarán, ha Moszkva veszít Ukrajnában akkor sem használ atomfegyvert. Csak abban az esetben, ha Oroszországban területén történik támadás" - magyarázta a szakértő-

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni nyílt támadása Svédországot és Finnországot is a NATO irányába mozdította. Tarjányi szerint ezek az országok is elkezdtek félni Moszkva nyílt háborús gondolkodásától. Azonban megint pontosítanám a médiában megjelenő cikkeket. "Attól, hogy gondolkodnak még nem tagok. Akkor sem ha a NATO vezetője azt mondja, ők gyorsan és biztosan be tudnának lépni a Szövetségbe. Először is erről mindegyik országban népszavazásnak kell dönteni, másrészt még a NATO országoknak is el kell fogadniuk egységesen a jelentkezést. Egyetlen ellenszavazat esetén az egész procedúra megáll. Mindkét esemény, idő és komoly munka, tehát ez a belépés megint csak nem mostanában  fog megtörténni." - pontosított Tarjányi. 

Korábbi hírek szerint az előző ukrán-orosz tárgyaláson mérgezés történt, amit később cáfolt több hírszerző szervezet is. A szakértő ezt a kommunikációs hadviselés számlájára írja.  

Magyarországon egy döbbenetes hír látott napvilágot arról, hogy Oroszország közel tíz éve feltörte a magyar külügyminisztérium védett és nyílt informatikai rendszereit. Azóta tulajdonképpen “ki-be” járkál Moszkva a minősített magyar, NATO és EU adatok között. "Ha ez igaz akkor baj van nemzetbiztonsági szempontból itthon - nem is kicsi - amivel S.O.S foglalkozni kell" - emelte ki Tarjányi.

Emellett nagyon fontos téma az orosz energiahordozóktól való függetlenedés amit a szakértő szerint már sok-sok éve meg kellett volna tenni. Ennek megvalósítása évekig fog tartani - írta Tarjányi Péter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: