Ugrás a fő tartalomra

Titkos megállapodásról, Ukrajna felosztásáról írnak Lengyelországban

Csütörtök este egy érdekes elméletet osztott meg a Facebookon Roman Giertych, Lengyelország egykori miniszterelnök-helyettese (2006-2007), Orbán terve címmel. Az írást több lengyel újság is átvette azóta - szúrta ki a 444.hu.

Giertych eszmefuttatásában választ keres a magyar és a lengyel kormány EU-ellenes szövetségének okára, és a mostani orosz-ukrán háborút is új nézőpontból értékeli.

Giertych szerint létezett egy magyar-lengyel-orosz titkos terv, Ukrajna felosztásáról.

A terv szerint az orosz hadseregnek a mostani háborúban nagyon gyorsan le kellett volna rohannia Ukrajnának a Dnyepertől keletre eső, jórészt oroszajkú felét. Néhány nap alatt, érdemi ellenállás nélkül bevonultak volna Kijevbe, megbuktatva Zelenszkij elnököt és a kormányát. A Dnyepertől nyugatra fekvő területeket azonban nem akarták megszállni, mert onnan érdemi ellenállást vártak, amihez egy jóval nagyobb hadműveletre lett volna szükség, sokkal több katonával.

A terv szerint Ukrajna nyugati felébe, a menekültáradattól tartva, a lengyel illetve a magyar hadsereg vonult volna be, békefenntartóként. Giertych még azt is elképzelte, hogy ezt akár a nyugat-ukrajnai politikusok maguk kérték volna, hogy inkább NATO-tag országból érkezzenek katonák, mintsem az oroszokkal kelljen háborúzniuk. A lengyelek Lviv központtal vehették volna ellenőrzésük alá Észak-Nyugat-Ukrajna nagyobbik részét, míg Magyarország Kárpátalján biztosíthatta volna a békét. A terv szerint Ukrajna felosztása aztán állandósult volna, megadva az esélyt a lengyel és a magyar vezetőknek, hogy az országukat gyarapítva hősökké váljanak otthon, örökre bebetonozva hatalmukat.

Giertych szerint ezt a hódítást készítette elő a magyar és a lengyel kormányok állandó konfliktuskeresése az USA-val és az EU-val. Azért mentek bele végeláthatatlan vitákba az EU bíróságának szerepéről, illetve ostorozták az amerikai befolyást, hogy ha eljön a területszerzés ideje, akkor a nyugatiak rosszallása és az együttműködés az oroszokkal ne legyen annyira bizarr fordulat sem otthon, sem pedig a külföldiek előtt. Giertych feltételezése szerint a Nyugat-ellenes gesztusok egyben jelzések voltak Moszkva felé, hogy megbízható szövetségesek irányítják a magyar és a lengyel kormányt. Moszkva érdeke azt kívánta volna, hogy egy semleges zóna jöjjön létre az oroszok által ellenőrzött terület és Németország között.

Giertych szerint a szélsőjobboldali európai pártok tavaly decemberben tartott varsói, és idén január végén rendezett madridi találkozóin egyeztette Orbán a lengyel vezetőkkel a háborús terveket, bevonva a francia elnökválasztásra készülő Le Pent is - aki ezúttal nem orosz, hanem magyar bankhitelből megy neki a kampánynak.

Addigra az európai vezető politikusokat az amerikai kormány már értesítette, hogy az oroszok minden bizonnyal háborúba mennek Ukrajna ellen, az erről szóló figyelmeztetések már novemberben kimentek. A terv utolsó simításait az elmélet szerint Orbán február 5-i moszkvai látogatásán végezték el, amikor Orbán Viktor öt órán tárgyalt Putyinnal, hogy aztán csak annyit jelentsenek be, hogy áprilisban az MVM és a Gazprom talán leszerződik még egy kis gázra egymással. Putyin a találkozó után arról beszélt, hogy hazugság árán bővült a NATO 1997 után. Orbán Viktor szó nélkül vette tudomásul, hogy az orosz elnök szerint az országa nem lehetne tagja a nyugati katonai szövetségnek.

Csakhogy a titkos terv Giertych szerint nem sikerült, mert Ukrajna váratlanul keményen ellenállt az orosz támadásnak, és az orosz nyelvű keleti megyék és városok is hősiesen harcolnak, még három hét elteltével is. Ezt látva a nyugati és a lengyel közvélemény is határozottan ukránpárti lett, és a lengyel kormány elengedte a felosztási tervet. Sőt, nem hogy elengedte, de még az élére is állt az ukrán ügy védelmének. Kaczynski, a kormánypárt elnöke és Morawieczki miniszterelnök keddi kijevi látogatásukkal mutatták meg, hogy már teljesen más forgatókönyvben hisznek.

Giertych szerint már a fehérorosz-lengyel határon kialakított novemberi migránsválság is csak szemfényvesztés volt, hogy a lengyel hadsereg felsorakozhasson a keleti határokon, és a közvélemény felkészüljön egy menekültválságot megelőző katonai akcióra. Szerinte a magyar hadsereget is ezért mozgósították a keleti határok felé - ezt egyébként már február 22-én, vagyis két nappal a háború kitörése előtt rendelte el Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Már akkor arról beszélt, hogy fegyveres csoportok sodródhatnak át Magyarországra, vagyis a magyar hadvezetés arra számított, hogy az ukránok mindjárt totális vereséget szenvednek egy még el sem kezdődött háborúban, és fegyveresek menekülnek majd át a határon.

Giertych fura figurája a lengyel közéletnek, Bojtár B. Endre, a lengyel politika kiváló szakértője például “jó útra tért fasisztának” nevezte egy tavalyi cikkében. A Lengyel Családok Ligája nevű EU-szkeptikus párt elnökeként lett parlamenti képviselő, Kaczynskiék 2005-ös választási győzelme után koalícióra lépett velük, miniszterelnök-helyettes és oktatási miniszter is volt egy évig. Kemény jobboldali politikát vitt akkoriban, többek között azt javasolta, hogy homoszexuálisok ne taníthassanak állami iskolákban. Aztán szakított addigi szövetségeseivel, és tíz év múlva már Donald Tusk mellett tűnt fel Brüsszelben jogászként. Giertych azóta hevesen támadja a PiS-kormányt. Nemrégiben kiderült, hogy az ő telefonját is feltörték a Pegasus szoftverrel, szerinte a lengyel kormány kémkedett utána, nagy botrány lett belőle Lengyelországban.

Giertych mostani esszéjében azt írja, hogy 2011-ben Rómában egy egyházi rendezvényen már beszélgetett Ukrajnáról Orbánnal, aki nagyon nyers szavakkal szidta a keleti szomszédját.

Giertych nem mutat be bizonyítékot elmélete alátámasztására, hanem azzal érvel, hogy annyira logikusan következik a terv a két kormány évek óta vitt külpolitikájából, hogy további magyarázatra már nincs is szükség.

Fotó: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő; FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BENKO VIVIEN CHER

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen