Ugrás a fő tartalomra

Uniós embargót sürget az orosz szénimportra a lengyel kormányfő

Európai uniós embargót szorgalmazott szerdán az orosz szénimportra Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Tanács (ET) elnökével, Charles Michellel a délkelet-lengyelországi Rzeszówban tartott közös sajtóértekezleten.

A Michellel folytatott tárgyalásokat követő repülőtéri sajtókonferencián Morawiecki elmondta: egyeztettek az ukrajnai háború több vonatkozásáról, a Lengyelország által nyújtott humanitárius segítségen kívül az Oroszországgal szembeni szankciókról is - írta az MTI.

Morawiecki minél messzemenőbb uniós szankciókat szeretne "az orosz háborús gépezet megállítása érdekében". Az újabb szankciócsomagnak szerinte az orosz kőolaj-, földgáz- és szénszállításokat kell érintenie. A kormányfő megismételte a keddi brüsszeli látogatása során már megfogalmazott igényét, hogy az Európai Bizottság (EB) hirdessen behozatali tilalmat az orosz szénre.

Lengyelország szénalapú energiarendszere részben behozatalból fedezi szükségleteit, az import fő forrása éppen Oroszország volt eddig. Morawiecki közölte: Varsó az orosz szénimport azonnali leállítását akarja, ennek kiváltása érdekében szerdán Scott Morrison ausztrál kormányfővel egyeztetett ausztrál szén lengyelországi behozataláról.

Az olajimport kapcsán Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat vezérigazgatója közölte, hogy a cég megállapodott az egyik kereskedelmi partnerével, a szaúdi Saudi Aramco olajcéggel öt tartályhajónyi többletszállítmányról.

"A keletről (Oroszországból) érkező szállítmányok leállása esetén a beszerzések alternatív irányokból fognak megvalósulni" - olvasható a PKN Orlen közleményében, mely szerint a cég teljességgel biztosítja a lengyelországi, csehországi és litvániai olajfinomítók ellátását.

Újságírói kérdésre Morawiecki elmondta: a szénembargó lengyelországi meghirdetéséhez szükség van arra, hogy az EB "egy szó erejéig" biztosítsa Varsót arról, hogy emiatt nem rónak ki büntetést vele szemben. Az EB jóváhagyása azért szükséges, mert a téma a nemzetközi kereskedelem eleme, vagyis az EU-ra átruházott hatáskörbe tartozik - magyarázta.

Michel az EU-nak az ukrajnai orosz agresszióval szemben tanúsított "rendkívüli egységéről" beszélt. "Együtt nagyon gyorsan cselekedhetünk, dönthetünk a nehéz, Oroszország számára hatalmas következményekkel járó szankciókról is" - jelentette ki. Hozzátette: mindennek következményei lesznek az EU számára is, de a tét a demokratikus elvek és a nemzetközi jog tiszteletben tartása.

Az energiahordozók embargójára vonatkozó újságírói kérdésre Michel úgy válaszolt: jelenleg a már elfogadott szankciók megvalósítása jelent prioritást.

Az ET elnöke utalt az ukrán-lengyel határon átkelő, nem európai származású menekültek állítólagos megkülönböztetéséről szóló, a közösségi médiában az utóbbi napokban megjelent hírekre is. Fontosnak nevezte, hogy Lengyelország "erőteljesen garantálja" az uniós értékeket, ne tegyen különbséget az Ukrajnából menekülők között.

Morawiecki az említett híreket orosz propagandának nevezte, és aláhúzta: Lengyelország minden háborús menekültnek segít, és humanitárius módon kezeli őket, függetlenül attól, Ukrajna vagy más országok állampolgárai-e.

A két politikus a sajtóértekezlet után a Korczowa-Krakowiec lengyel-ukrán határátkelőre látogatott.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló