Ugrás a fő tartalomra

Vallási vezetők Kirill pátriárka közbenjárását kérik az ukrajnai háború befejezéséért

Zsidó, muzulmán, keresztény és drúz vallási vezetők szólították fel Kirill pátriárkát, hogy kérje meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború befejezésére - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál kedden.

Magas rangú, Izraelben élő vallási vezetők hétfőn Jeruzsálemben az orosz ortodox egyház vezetőjéhez, Kirill pátriárkához fordultak, közös levelükben arra kérték, hogy az ukrajnai háború békés lezárására sürgesse Oroszország elnökét - írta az MTI.

A zsidó, muzulmán, keresztény és drúz vallási személyiségek a nyílt levelet a jeruzsálemi orosz ortodox Szentháromság-székesegyház külső falára ragasztották, és ebben kérték közbenjárásra a pátriárkát, arra buzdítva őt, hogy kérje meg Vlagyimir Putyint, "tegyen azonnal lépéseket a konfliktus enyhítésére és a békés megoldás keresésére."

"Mi, többféle vallás vezetői azért írunk, hogy kifejezzük aggodalmunkat az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban. Szomorúan látjuk a harcokat, amelyek elsősorban ortodox keresztényeket állítanak szembe egymással. A most zajló konfliktus máris számos emberéletet követelt, katonákét és civilekét egyaránt" - áll a vallási vezetők levelében.

Eredetileg közvetlenül a helyi orosz ortodox egyház tisztségviselőinek akarták átadni levelüket, de azt mondták nekik, hogy a székesegyház papjai imádkoznak, és ezt nem tudják átvenni.

Az egyik szervező a The Times of Israelnek elmondta, hogy kérésük kifüggesztésével megpróbálták felidézni Luther Márton tettét, aki 1517-ben a wittenbergi vártemplom ajtajára szögezte ki 95 tételét, mellyel megindította a reformációt.

Jonathan Neril rabbi, a Vallásközi Fenntartható Fejlődés Központja alapítója és igazgatója kezdeményezte a közös fellépést. "Fontosnak tartottam, hogy a Szentföldön a vallási vezetők olyan nyilvános rendezvényt tartsanak, amely megerősíti a béke fontosságát, és nyilvánosan felszólítja az orosz ortodox egyházat képviselő Kirill pátriárkát, hogy beszéljen Putyin elnökkel a béke érdekében" - mondta Neril a The Times of Israelnek.

"A szentföldi vallási vezetők erkölcsi tekintéllyel rendelkeznek. Fontos, hogy ne legyenek csendben, fontos, hogy megszólaljanak, és meg is szólaltak" - tette hozzá.

A 75 éves Kirill pátriárka Putyin közeli szövetségese, aki osztja vízióját egy erős Oroszországról, amely megvédi a hagyományos keresztény értékeket a látszólag erkölcstelen Nyugattól. Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos nyilvános nyilatkozatai összhangban álltak Moszkva hivatalos retorikájával.

A The Times of Israel idézte David Rosen rabbit, az egyik jelentős amerikai zsidó ernyőszervezet (American Jewish Committee) vallások közötti ügyeinek nemzetközi igazgatóját is. "Elsősorban azért gyűltünk össze, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a szenvedőkkel, azokkal, akik elvesztették szeretteiket, a hajléktalanná vált menekültek millióival, akik az Ukrajnában zajló tragikus események áldozatai" - nyilatkozta Rosen rabbi.  

"Főként azért vagyunk itt, hogy kifejezzük szolidaritásunkat Ukrajna népével, akik szenvednek ebben a szörnyű háborúban, amelyet egyáltalán nem érthetünk meg és nem igazolhatunk" - nyilatkozott meg Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka is.

"Nem azért jöttünk, hogy bárki ellen beszéljünk. Vallásos emberként nem az a célunk, hogy bárki ellen fellépjünk. A kapcsolatok építésére, nem pedig a rombolására hívunk fel" - tette hozzá a római katolikus egyház szentföldi vezetője.

Szintén a békére szólított fel Haszan Abu Galion muszlim sejk Rahatból, valamint Jákov Szalame drúz sejk is.

A levelet 150 szentföldi és más országbeli vallási vezető írta alá, köztük Arije Stern jeruzsálemi főrabbi, Hszin Tao dharmamester és Mustafa Ceric Bosznia-Hercegovina-i nagymufti.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének