Ugrás a fő tartalomra

Vallási vezetők Kirill pátriárka közbenjárását kérik az ukrajnai háború befejezéséért

Zsidó, muzulmán, keresztény és drúz vallási vezetők szólították fel Kirill pátriárkát, hogy kérje meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború befejezésére - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál kedden.

Magas rangú, Izraelben élő vallási vezetők hétfőn Jeruzsálemben az orosz ortodox egyház vezetőjéhez, Kirill pátriárkához fordultak, közös levelükben arra kérték, hogy az ukrajnai háború békés lezárására sürgesse Oroszország elnökét - írta az MTI.

A zsidó, muzulmán, keresztény és drúz vallási személyiségek a nyílt levelet a jeruzsálemi orosz ortodox Szentháromság-székesegyház külső falára ragasztották, és ebben kérték közbenjárásra a pátriárkát, arra buzdítva őt, hogy kérje meg Vlagyimir Putyint, "tegyen azonnal lépéseket a konfliktus enyhítésére és a békés megoldás keresésére."

"Mi, többféle vallás vezetői azért írunk, hogy kifejezzük aggodalmunkat az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban. Szomorúan látjuk a harcokat, amelyek elsősorban ortodox keresztényeket állítanak szembe egymással. A most zajló konfliktus máris számos emberéletet követelt, katonákét és civilekét egyaránt" - áll a vallási vezetők levelében.

Eredetileg közvetlenül a helyi orosz ortodox egyház tisztségviselőinek akarták átadni levelüket, de azt mondták nekik, hogy a székesegyház papjai imádkoznak, és ezt nem tudják átvenni.

Az egyik szervező a The Times of Israelnek elmondta, hogy kérésük kifüggesztésével megpróbálták felidézni Luther Márton tettét, aki 1517-ben a wittenbergi vártemplom ajtajára szögezte ki 95 tételét, mellyel megindította a reformációt.

Jonathan Neril rabbi, a Vallásközi Fenntartható Fejlődés Központja alapítója és igazgatója kezdeményezte a közös fellépést. "Fontosnak tartottam, hogy a Szentföldön a vallási vezetők olyan nyilvános rendezvényt tartsanak, amely megerősíti a béke fontosságát, és nyilvánosan felszólítja az orosz ortodox egyházat képviselő Kirill pátriárkát, hogy beszéljen Putyin elnökkel a béke érdekében" - mondta Neril a The Times of Israelnek.

"A szentföldi vallási vezetők erkölcsi tekintéllyel rendelkeznek. Fontos, hogy ne legyenek csendben, fontos, hogy megszólaljanak, és meg is szólaltak" - tette hozzá.

A 75 éves Kirill pátriárka Putyin közeli szövetségese, aki osztja vízióját egy erős Oroszországról, amely megvédi a hagyományos keresztény értékeket a látszólag erkölcstelen Nyugattól. Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos nyilvános nyilatkozatai összhangban álltak Moszkva hivatalos retorikájával.

A The Times of Israel idézte David Rosen rabbit, az egyik jelentős amerikai zsidó ernyőszervezet (American Jewish Committee) vallások közötti ügyeinek nemzetközi igazgatóját is. "Elsősorban azért gyűltünk össze, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki a szenvedőkkel, azokkal, akik elvesztették szeretteiket, a hajléktalanná vált menekültek millióival, akik az Ukrajnában zajló tragikus események áldozatai" - nyilatkozta Rosen rabbi.  

"Főként azért vagyunk itt, hogy kifejezzük szolidaritásunkat Ukrajna népével, akik szenvednek ebben a szörnyű háborúban, amelyet egyáltalán nem érthetünk meg és nem igazolhatunk" - nyilatkozott meg Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka is.

"Nem azért jöttünk, hogy bárki ellen beszéljünk. Vallásos emberként nem az a célunk, hogy bárki ellen fellépjünk. A kapcsolatok építésére, nem pedig a rombolására hívunk fel" - tette hozzá a római katolikus egyház szentföldi vezetője.

Szintén a békére szólított fel Haszan Abu Galion muszlim sejk Rahatból, valamint Jákov Szalame drúz sejk is.

A levelet 150 szentföldi és más országbeli vallási vezető írta alá, köztük Arije Stern jeruzsálemi főrabbi, Hszin Tao dharmamester és Mustafa Ceric Bosznia-Hercegovina-i nagymufti.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ma éjféltől háborús veszélyhelyzetet hirdetnek ki Magyarországon

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban. "A ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegettünk, mert a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. "Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szüksé

Mikor törvénytelen a behívók átadása? - A jogász válaszol

Ukrajnában 90 nappal hosszabbították meg a hadiállapotot és a mozgósítást. Számos panasz érkezik azonban az állampolgároktól, miszerint a behívókat az ellenőrzőpontokon, az utcán és a boltokban is osztogatják a férfiaknak. A behívók kézbesítésének szabályairól Ihor Volosin rivnei jogász beszélt. A behívón szerepelnie kell a területi toborzó és szociális támogatási központ (egykori hadkiegészítő parancsnokság – a szerk.) vezetője aláírásának, a dokumentum egy konkrét személy nevére kell szóljon. Ennek értelmében az utcán, a boltokban, a hotelekben és más nyilvános helyeken a személyi igazolvány alapján kitöltött behívók átadása törvénytelen. A behívó átadásakor a központ dolgozói nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy azonnal jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságon. Felajánlhatják, hogy elszállítják önöket a központba, azonban mindenkinek jogában áll nemet mondani és kijelenteni, hogy a behívón szereplő időpontban jelenik majd meg. Amennyiben ez mégis megtörténik, azért Ukrajna B

Megpróbálták megölni Vlagyimir Putyint

Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna ellen indított háború kitörése után meg akarták gyilkolni - állítja Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője "Nem is olyan régen merényletet kíséreltek meg ellene, mint mondják, a Kaukázus képviselői. Ez nem nyilvános információ. Teljesen sikertelen próbálkozás volt, de tényleg megtörtént... Kb. 2 hónapja" - mondta el Budanov az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint Vlagyimir Putyin zsákutcába került, mert az Ukrajna elleni háborút sem megállítani, sem megnyerni nem tudja. Kiemelte: ahhoz hogy véget vessen a háborúnak, el kellene ismernie, hogy "Oroszország egyáltalán nem olyan erős és nagyszerű állam, mint amilyennek lefestette".  A hírszerzési főnök aláhúzta, hogy Ukrajna addig fog harcolni, amíg az összes orosz csapatot "ki nem kergeti" a területéről. Értésre adta, hogy ebbe beleérti a Donyec-medence egészének és a Krím félszigetnek a vissz

Az ukrán kormány módosított a határátlépési szabályzaton

A Miniszteri Kabinet módosított a határátlépési szabályzaton, valamint az egyes dolgozók katonai szolgálat alól való felmentésének rendjén. A rendelet értelmében a háború alatt engedélyezik a sofőrök, a vasutasok és a sportolók külföldre történő utazását. A rendelet engedélyezi az egészségügyi, valamint a hadseregnek, más katonai szerveknek és a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket szállító sofőröknek a külföldre történő utazást. A járművezetők számára az ország elhagyásával kapcsolatban az Infrastrukturális Minisztérium vagy a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció hozza meg a döntést. Összesen 30 napot tartózkodhatnak külföldön, amennyiben ezt meghaladják, vagy a külföldre utazás célja megváltozott, a fent említett hivatalok visszavonják az érintett sofőrrel kapcsolatos határátlépési határozatot a jogsértést követő hét munkanapon belül. A külföldre utazás olyan cégek járművezetői számára is engedélyezett, amelyek rendelkeznek engedéllyel a külföldi áruszállításra. Ebben az esetbe

Zelenszkij katasztrofális áremelkedésre figyelmeztet

Oroszország Ukrajna elleni háborúja az élelmiszerárak katasztrofális emelkedésével fenyegeti a világot - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szavai szerint Oroszország blokkolta a hozzáférést a Fekete-tenger kikötőihez, és elfoglalta az Azovi-tenger ukrán partvidékét, ami a hagyományos kereskedelmi útvonalak lezárásához vezetett - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Jelenleg 22 millió tonna gabona van raktáron, amit nem tudunk kiküldeni a világpiacra, ahol szükség lenne rá. Már most érezhető, hogy a gabona, majd ezt követően más élelmiszerek ára katasztrofálisan emelkedni fog" - prognosztizálta az államfő. Hozzátette: az élelmiszer-exportáló államok kormányainak dönteniük kell arról, hogy felfüggesztik egyes mezőgazdasági termékek kivitelét az országukból, hogy megakadályozzák az árak robbanásszerű emelkedését. Hangsúlyozta: júliusban, amikor majd sok országban elfogynak a tavalyi terméskészletek, nyilvánvalóvá válik, hogy valóban katasztrófa közeledik. "Nézzé

Fontos kérdés - Átléphetik-e a határt az alkalmatlanná nyilvánított hadkötelesek?

Sokan tapasztalhatják, hogy bár orvosi igazolással rendelkeznek a katonai szolgálatra való alkalmatlanságról, mégsem léphetik át az államhatárt. Az ilyen típusú orvosi igazolás, az úgynevezett „fehér jegy” az állampolgár szolgálati alkalmasságának, mozgósíthatóságának kategóriáját is tartalmazza - írta a Kárpátalja ma. A Katonai Orvosi Bizottság a következő kategóriákat határozza meg: korlátozottan alkalmas katonai szolgálatra; békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, hadiállapot idején korlátozottan alkalmas; katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható. A jelenleg érvényben lévő haditörvény értelmében az első két kategóriába tartozó személyek behívhatóak az általános mozgósítás során. Kizárólag azok az állampolgárok mentesülnek a mozgósítás alól, akik a „katonai szolgálatra alkalmatlan, a katonai nyilvántartásból kizárható” kategóriába tartoznak. A toborzás során figyelembe veszik a fogyatékkal élők egészségügyi állapotának sajátosságait. A Katonaorvosi

Szijjártó visszaszólt Zelenszkijnek

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, ukránul azt jelenti, hogy: "köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!", akkor "a válaszunk az, hogy szívesen és ezután is segíteni fogunk!" Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta szerdán Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni a