Ugrás a fő tartalomra

Veszélyes szakaszához közeledhet az ukrajnai háború

Egy hónapja tartanak a harcok Ukrajnában. Nem vált valóra Vlagyimir Putyin orosz elnök víziója, hogy egy-két nap alatt térdre kényszeríti Kijevet, csapatait pedig felszabadítóként fogadják. Emiatt új és lehetséges, hogy veszélyesebb szakaszához közeledik a háború - írta a Szabad Európa.

Putyin kemény döntések előtt áll: hogyan és hol töltse fel kimerült szárazföldi erőit, támadja-e az ukrán védőknek küldött nyugati fegyvereket szállító járműveket és milyen áron eszkalálhatja vagy szélesítheti ki a háborút.

Annak ellenére, hogy nem sikerült gyors győzelmet aratnia, Putyin nem enged a növekvő nemzetközi nyomásnak, így a gazdaságát sújtó szankcióknak. A nyugati világ nagyrészt Putyin ellen sorakozott fel, de semmi nem utal arra, hogy az elnök elvesztette volna az orosz közvélemény többségének támogatását, amely túlnyomórészt az államilag ellenőrzött televízióból jut információhoz.

Az ukrán védők közben – ugyan fegyverhiányban szenvednek – az évek óta tartó amerikai és NATO-kiképzésnek, valamint a külföldi fegyverek és erkölcsi támogatás egyre gyorsuló beáramlásának hála a magabiztosság új jeleit mutatják. A megszálló erőknek viszont nehezére esik, hogy rendezzék a soraikat.

Az orosz hadsereg állapota talán a háború eddigi legnagyobb sokkját jelenti. Két évtizedes modernizáció és a hivatásos katonaság megerősítése ellenére Putyin erői rosszul felkészültnek, rosszul koordináltnak és meglepő módon megállíthatónak bizonyultak.

Nem ismert az orosz csapatveszteségek mértékének minden részlete, bár a NATO becslései szerint az első négy hétben hét- és tizenötezer közöttire tehető a halottaik száma – potenciálisan tehát annyian vesztek oda, mint ahány embert a Szovjetunió vesztett el az egy évtizedes afganisztáni háborúban.

Robert Gates, a CIA korábbi igazgatója és védelmi miniszter azt mondta, hogy Putyin elképesztően csalódott a hadsereg teljesítménye miatt.

„Itt vagyunk Ukrajnában, és azt látjuk, hogy a sorkatonák nem tudják, miért vannak ott, nincsenek jól kiképezve, óriási problémák vannak a parancsnoksággal és az irányítással, és hihetetlenül pocsék taktikát alkalmaznak” – mondta Gates egy fórumon, amelyet az OSS Society (a második világháború idején a Stratégiai Szolgálatok Hivatala néven ismert hírszerző ügynökség, a CIA elődje tiszteletére létrehozott csoport) rendezett.

Nehéz kívülről megbízhatóan megállapítani a harctéri tendenciákat, de néhány nyugati tisztviselő azt mondja, hogy lehetséges nagy változásokat lát. Mick Smeath, a légierő altábornagya, London washingtoni védelmi attaséja szerint a brit hírszerzés úgy értékeli, hogy az ukrán erők valószínűleg visszafoglaltak két várost a fővárostól, Kijevtől nyugatra.

„Valószínűleg Ukrajna sikeres ellentámadásai megzavarják az orosz erők azon képességét, hogy újraszerveződjenek és folytassák offenzívájukat Kijev felé” – mondta Smeath egy szerdai rövid nyilatkozatban.

Az ukrán haditengerészet csütörtökön közölte, hogy elsüllyesztett egy nagy orosz partra szálló hajót Berdjanszk kikötőváros közelében (amelyet orosz médiajelentések alapján talált meg és vett célba).

A szívós ukrán ellenállással szemben az orosz erők a városi területek bombázásához folyamodtak, de a fő zsákmány – Kijev – elfoglalásában alig haladtak előre. A Pentagon szerdán közölte, hogy egyes orosz csapatok Kijev külterületén lévő védelmi állásokba ássák be magukat ahelyett, hogy megpróbálnának előrenyomulni a főváros felé, és hogy az oroszok az elmúlt napokban néhány esetben területet vesztettek.

Az atlanti tanács csütörtökön közzétett értékelésében azt mondta, hogy nagyon valószínűtlen egy nagyobb orosz áttörés.

Nem sokkal azelőtt, hogy Putyin február 24-én megkezdte a háborút, egyes amerikai katonai tisztviselők úgy vélték, hogy rövid időn belül – talán csak néhány nap alatt – elfoglalhatja Kijevet, és néhány héten belül megtörheti az ukrán hadsereget. Putyin is gyors győzelemre számíthatott, tekintve hogy az első napokban nem küldte harcba a felvonultatott, több mint 150 ezer fősre becsült erőinek nagy részét. A légiereje sem próbált dominanciát elérni. Az elektronikus hadviselést és a kibertámadásokat is csak korlátozottan alkalmazta.

Putyin ostromtaktikához folyamodik a kulcsfontosságú ukrán városok ellen, távolról bombázza őket, miközben szárazföldi csapatai nagyrészt mozdulatlanok.

Stephen Biddle, a Columbia Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora szerint Putyin taktikaváltása valószínűleg azon a reményen alapul, hogy Volodimir Zelenszkij elnök inkább feladja, mint hogy hagyja, hogy folytatódjon az öldöklés és a pusztítás.

„Nagyon valószínűtlen, hogy működjön ez a terv. Az ártatlan civilek lemészárlása, otthonuk és közösségeik lerombolása leginkább csak az ukrán ellenállást és elszántságot erősíti meg” – írta Biddle e-mailben.

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára szerint az ukrán egységek ellentámadásba lendültek egyes területeken. Az ukránok azonban még úgy is nehéz harccal néznek szembe, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei felgyorsítják és kiszélesítik a kritikus fegyverek és utánpótlás, köztük légvédelmi rakéták és felfegyverzett drónok szállítását.

Biden megfogadta, hogy kampányolni fog Ukrajna számára nagyobb hatótávolságú légvédelmi rendszerek, valamint hajóelhárító rakéták szállításáért. Múlt héten egy újabb nyolcszázmillió dolláros fegyverkezési csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára.

Philip Breedlove, az amerikai légierő nyugalmazott tábornoka, aki 2013 és 2016 között a NATO európai főparancsnoka volt, jelenleg pedig a Közel-keleti Intézet Európa-szakértője, azt mondta, hogy nem biztos, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, de a végeredményt az fogja meghatározni, hogy Zelenszkij mit hajlandó elfogadni a tárgyalásos rendezés során.

„Szerintem nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország totális vereséget szenvedjen a csatatéren” – mondta Breedlove, mert Oroszországnak nagy erő tartalékai vannak, amelyeket igénybe vehet. Ukrajna azonban olyan magas ár megfizetésére kényszerítheti Oroszországot, hogy hajlandó lesz alkut kötni és visszavonulni.

„Szerintem erre van esély” – mondta Breedlove.

Mivel a háború kimenetele kétséges, Putyin tágabb értelemben vett célja is kétségessé vált, hogy megdöntse a hidegháború vége és a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta Európában fennálló biztonsági rendet. Putyin azt követeli, hogy a NATO utasítsa vissza Ukrajna és más volt szovjet államok, például Georgia tagságát, és hogy a szövetség vonja vissza katonai jelenlétét a kelet-európai terjeszkedés előtti vonalak mögé.

A szövetség vezetői elutasították Putyin követeléseit, és a NATO-ra nem jellemző gyorsasággal erősítik meg a szövetséges erők jelenlétét az Ukrajnával határos Romániában, Szlovákiában és Magyarországon, valamint Bulgáriában, amely Ukrajnához hasonlóan a Fekete-tenger partján fekszik.

„Egységes az elhatározásunk, hogy fellépünk Oroszország azon kísérleteivel szemben, amelyek a nemzetközi biztonság és stabilitás alapjainak lerombolására irányulnak” – fogalmaztak a harminc szövetséges nemzet vezetői közös nyilatkozatban, miután csütörtökön Brüsszelben találkoztak.

Az Ukrajnában kibontakozó emberi tragédia beárnyékolta azt az Európa-szerte tapasztalható aggodalmat, hogy Putyin – ha nem is szándékosan, de téves számításból – vegyi vagy nukleáris fegyverek ukrajnai bevetésével eszkalálhatja a konfliktust, vagy katonai támadással próbálkozhat, hogy megbüntesse a szomszédos NATO-országokat az Ukrajnának nyújtott támogatásért.

„Sajnos most már egyetlen olyan ország sincs, amely abban az illúzióban élhet, hogy biztonságban van” – mondta Kiril Petkov bolgár miniszterelnök a NATO európai tagországaira utalva.

Ezt a fenyegetést szem előtt tartva az Egyesült Államok és más szövetséges országok megkezdték a harcoló alakulatok összevonását Bulgáriában és más kelet-európai NATO-országokban – nem azért, hogy közvetlenül belépjenek a háborúba, hanem hogy Putyinnak azt az üzenetet küldjék, hogy ha kiterjesztené a harcokat, a szövetségesek ellenállásába ütközne.

A múlt héten egy bulgáriai szélfútta gyakorlótéren Ryan Mannina, az amerikai hadsereg őrnagya a régies nevű 2. lovasezredből azt mondta, hogy érezhető a feszültség: „Nagyon is tudatában vagyunk annak, hogy tőlünk alig néhány száz mérföldre háború folyik.”

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosítanák a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt

Módosítani szeretnék a férfiak kiutazásával és mozgósításával kapcsolatos törvényt, a 7848-1-es törvényjavaslatot június 30-án regisztrálták a Legfelsőbb Tanácsnál - szúrta a Kárpát.in.ua. A dokumentum a következő kategóriába tartozó férfiaknak engedélyezné a külföldre való utazást: két 14 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; egy 14 év alatti gyerekkel és várandós feleséggel rendelkező férfi; egy 3 év alatti gyerekkel rendelkező férfi; külföldi munkaügyi vagy sporttal kapcsolatos szerződéssel rendelkező férfi; hivatalos igazolás külföldi munkahelyről; szerződések más országokból származó ügyfelekkel IT-szolgáltatások vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására; a külföld vállalkozásokkal rendelkező férfiak. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását

Ukrajnán belül is korlátozzák a hadköteles korú férfiak szabad mozgását, a lakóhely elhagyásához a területileg illetékes toborzóközpont (hadkiegészítő központ) parancsnokának az engedélyére lesz szükség – jelentette be kedden a fegyveres erők vezérkara, számolt be az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A vezérkar közleménye szerint A hadkötelezettségről katonai szolgálatról szóló 1992 óta hatályos törvény értelmében a hadiállapot idején sorköteleseknek, hadköteleseknek és tartalékosoknak tilos a lakóhely elhagyása a területileg illetékes toborzó- és szociális ellátó központ parancsnokának engedélye nélkül. Ennek megfelelően a fegyveres erők vezérkara eljárást dolgozott ki az engedélyek megadására a katonai nyilvántartásban szereplő ukrán állampolgárok számára. „Vagyis engedély szükséges a lakóhely (tartózkodási hely) elhagyására a mozgósítás kihirdetésének pillanatától és a hadiállapot idején (azaz 2022. február 24-től)” – áll a közleményben. Az engedély az alany kategóriáját

Politológus: Ukrajna jobban járna a határátlépési tilalom feloldásával

Mint ismert, a hadköteles korúakkal szemben életbe léptetett országelhagyási tilalom február 25-től lépett életbe, miután előző nap Ukrajnát megtámadta Oroszország, az országban pedig hadiállapotot és mobilizációt hirdettek.  Eleinte félő volt, hogy kevesen lesznek, akik hajlandóak fegyvert fogni a kezükbe, de nem így történt. A területvédelmi egységeket azonnal megrohamozták a férfiak, sokakat azért nem tudnak felvenni a soraikba, mert már túljelentkezés van. Több tízezren külföldről is hazatértek, hogy beálljanak a seregbe. Emiatt aztán egyesek azt tanácsolják, oldják fel a szóban forgó korlátozást. Jurij Romanenko kijevi politológus szerint az ország is jobban járna ezzel. Meglátása szerint azok a férfiak, akik mégsem kívánnak fegyvert fogni, vagy éppenséggel alkalmatlanok a harcokra, nagyobb hasznára lennének Ukrajnának, ha külföldre mennének és az ott megkeresett pénzzel támogatnák családjaikat, közvetve pedig a hazai gazdaságot, hiszen az ukrajnai vendégmunkások által hazaküldött

Zelenszkij tanácsadója megjósolta, mikor érhet véget a háború

Olekszij Aresztovics, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója bejelentette új előrejelzését az ukrajnai háború befejezésének időpontjáról, írta az Index . Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója azt mondta, hogy Ukrajna 2,5 éven belül „megoldja ezt a problémát”. Aresztovics meggyőződése szerint az orosz hadsereg már elvesztette azt a képességét, hogy bármilyen sikert elérjen Ukrajnában. Május végén a tanácsadó azt jósolta, hogy a háború több hónapig el fog húzódni, emlékeztet az Unian hírügynökség. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Katasztrofális számokat produkált Zelenszkij sorozata az RTL Klubon

Március 20-án debütált A nép szolgája az RTL Klubon, melynek a főszereplője a jelenlegi ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. A vígjátéksorozat megkapta az egyik legjobb sávot, a vasárnap este 7 órát. A produkció első néhány epizódja még átlagosan közepes számokat hozott, de hamar beesett a széria nézettsége és az első évad közepétől már nagyon gyenge adatokat szállított, a szezon vége fele pedig egyre katasztrofálisabbakat. Ennek ellenére június 19-én szünet nélkül elkezdték a sorozat 2. évadát is - írta a Sorozatwiki . Most azonban úgy látszik, hogy az RTL Magyarország vezetése megunta a szörnyű számokat és jövő héten jelentkezik utoljára főműsoridőben a produkció. A nép szolgája ugyanis július 17-től, vasárnaponként 12:35-kor kezdődik majd az RTL Klubon. A szériát a tévétársaság továbbra is dupla résszel tűzi majd képernyőre, az említett napon a 2. etap 9-10. epizódjai lesznek láthatóak. A nép szolgája helyett július 17-től visszatér a Cobra 11 az RTL Klubra. Ettől a naptól a 24. évad

Az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta Mihajlo Raduckij törvényjavaslatát, amely az egészségügyi garanciaprogramból kizárja a harmadfokú egészségügyi ellátást, és lehetővé teszi, hogy a kórházak térítés ellenében nyújtsanak szolgáltatást a betegeknek, amelynek összegét az adott egészségügyi intézmény határozza meg - írta a Kárpáti Igaz Szó. A parlament második olvasatban és teljes egészében jóváhagyta a 6306. számú törvénytervezetet, amely előírja, hogy az egészségügy egyes szolgáltatásai fizetőssé válnak. A vonatkozó határozatot 248 képviselő szavazta meg. A dokumentum az egészségügyi garanciaprogramban szereplő, ezért állami költségvetésből finanszírozott szolgáltatások listájának csökkentését irányozza elő. Innen kerül ki a harmadfokú egészségügyi ellátás állami finanszírozása. A várandóssággal és szüléssel kapcsolatos teendők dotálását azonban továbbra is az állam vállalja magára. A fizetős szolgáltatások végleges listáját a kormány és/vagy az egészségügyi minisztérium hagyja jóvá. Kapcsoló

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !