Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij: Ukrajna védelmezői azt érzik, az európaiaknak nincs elég bátorságuk ahhoz, hogy légtérzárat vezessenek be

Ukrajna védői a zsarnokság ellen harcolnak, azok ellen, akik el akarják pusztítani azokat, akiknek fontos a szabadság, de még mindig vannak olyanok, akiknek ennél fontosabbak az Antwerpenben árult orosz gyémántok, és a kikötőik orosz hajókból származó bevétele - állította Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a belga szövetségi parlamentnek címzett csütörtöki videóüzenetében.

Zelenszkij háláját fejezte ki Belgiumnak, amiért elsőként az uniós tagállamok közül segítséget nyújtott Ukrajnának, és felhívta a belga parlament figyelmét, hogy mutassanak példát a többi európai országnak is.

"Belgium példát mutathat másoknak abban, hogy tegyenek többet az orosz erők visszaszorításáért és a béke megteremtéséért. A béke többet ér, mint a gyémántok, az Oroszországgal kötött üzleti megállapodások, az orosz hajók, és az orosz gáz. Több fegyverre, szankciókra, van szükségünk és arra, hogy az EU tagjai lehessünk. Meg fogjuk hálálni a segítséget" - hangoztatta beszédében az ukrán elnök.

Zelenszkij felhívta a figyelmet Mariupol pusztulására és a városban kialakult humanitárius válságra. "Nincs semmi, ami adott lenne a túléléshez, földi pokollá változott az élet, az orosz erők nem engedik be a humanitárius konvojokat" - fogalmazott.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy véleménye szerint "senki sem igazán érdekelt abban, hogy segítsen Mariupolnak és országa többi részének".

"Mit várnak azok az emberek, akik Mariupolt és egész Ukrajnát védik, Európa biztonságáért harcolva?  Azt érzik, az európaiaknak nincs elég bátorságuk ahhoz, hogy légtérzárat vezessenek be" - jelentette ki.

Zelenszkij figyelmeztetett: "ha Mariupol elesik, a zsarnokság ide is elér, hogy elvegye azt, amire az európaiak büszkék. Ezt mi természetesen nem kívánjuk".

Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő válaszbeszédében leszögezte: "a légtérzár orosz gépek lelövését jelentené, és ezáltal olyan eszkaláció indulna be, amely egész Európát kibillentené az egyensúlyából".

"Még több áldozatot eredményezne, a háború még jobban kiterjedne, és még távolabb kerülnénk a megoldástól" - fűzte hozzá a belga miniszterelnök. Mindazonáltal támogatását fejezte ki Ukrajnának az Oroszországra kiszabott gazdasági szankciókat illetően.

De Croo azt is hangsúlyozta, "Ukrajnának joga van, hogy teljes mértékben európaivá váljék, tehát nagy hiba lenne megvárni a hosszadalmas csatlakozási folyamat végét".

"Az Európai Unióhoz történő csatlakozás hosszú és igényes folyamat, tehát gyorsabb és közvetlenebb megoldásra van szükségünk. Erre lehet példa Ukrajna felgyorsított gazdasági integrációja" - mutatott rá.

De Croo végezetül azt hangsúlyozta: "Ukrajna harca nem csak a túlélésről szól, hanem közös értékeink, a szabadság és a demokrácia fenntartásáról is".

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

A Kreml bejelentette, mi fog változni a kamu népszavazás nyomán

Alapvetően megváltozik a Donyec-medence és Ukrajna más orosz ellenőrzés alá került területeinek jogállása az ott megrendezett "népszavazás" nyomán, ami egyebek mellett a biztonságot garantáló intézkedéseket von maga után - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. "Természetesen alapvetően megváltozik a helyzet jogi szempontból, a nemzetközi jog szempontjából. Minden ezzel járó következménnyel a védelem és a biztonság szempontjából ezeken a területeken" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy a referendum után javul-e a biztonsági helyzet a Donyec-medencében és más "felszabadított" területeken. A szóvivő nem kívánta kommentálni a Vedomosztyi című lapnak azt az értesülését, hogy a kedden lezáruló, öt napig tartó népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megsz

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: