Ugrás a fő tartalomra

A kárpátaljai magyarok isszák meg a levét a magyar és az ukrán kormány ellenségeskedésének

Évek óta csökken a Kárpátalján élő magyarok száma. Ukrajna nyugati végéről most a legnagyobb arányban a magyarok mentek el, és tömegesen érkeznek Magyarországra a háború elől menekülő ukránok.

„Pontos adatok nincsenek, egyes vélemények szerint 20–40 ezer körül lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik a háború kezdete óta elmentek Kárpátaljáról. A közvetlen környezetemben tapasztaltak alapján úgy gondolom, nem túlzóak a becslések. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyarság létszáma beesett a százezres lélektani határ alá” – mondta el a HVG-nek Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. Úgy véli, az elvándorlás miatt végveszélybe került az ezredfordulón még 150 ezer főt számláló magyar közösség.

Bár valószínű, a mostanában elköltözött magyarok közül sokan haza fognak térni, a hosszú távú kilátások nem biztatóak. Az elvándorlás okai ugyanis nem szűnnek meg. A fiatalabbakat a magyarországi és egyéb külföldi iskolák szívták el. A katonakorban lévő férfiak jó része az esetleges besorozástól tartva költözött át Magyarországra. Az idősebbek közül sokan a magasabb magyarországi nyugdíjak miatt hagyták el Kárpátalját. És olyanok is nagy számban vannak, akik az akár tízszeres bérekért költöznek átmenetileg vagy végleg Magyarországra, de még inkább Csehországba vagy azon is túl. Az infláció miatt a havi 50–60 ezer forintnyi hrivnyából már Kárpátalján is nehéz megélni - írta a lap.

Az elvándorlást okozó tényezők most hatványozottan működnek. Bár Kárpátalján nyugalom van, erősen érződik a bizonytalanság. Senki sem tudja, meddig tart és hogyan fejeződik majd be a háború, csak az tűnik bizonyosnak, hogy a gazdaság talpra állítása sok időt vesz majd igénybe. Ráadásul már elkészült az a törvénytervezet, amely – ha elfogadják – többéves börtönbüntetést helyez kilátásba azon sorköteles férfiaknak, akik a hadiállapot bevezetése után elhagyták Ukrajnát, és nem tértek vissza.

A magyar kisebbséget is hátrányosan sújtó, 2017-ben elfogadott ukrajnai oktatási törvény megváltoztatásának esélye is minimálisra csökkent. Már csak azért is, mert a magyar és az ukrán kormány közötti, hónapok óta tartó szópárbaj miatt már nincs érdemi párbeszéd a két ország között. Ennek az a következménye, hogy az ukránok egyre inkább ellenségként tekintenek Magyarországra és a magyarokra, s ennek a levét a kárpátaljai magyarok isszák meg.

Miközben a magyarok nagy számban távoztak Kárpátaljáról, már félmillióhoz közelít az oda érkezett ukrán menekültek száma. Az otthonukból elüldözötteknek minden segítséget megadnak a helyiek, az önkormányzat és a lakosság ingyenes élelmet és szállást kínál a rászorulóknak. 

Menekült pedig egyre több lesz. Mindenki arra számít, hogy az orosz erők megindult kelet-ukrajnai offenzívája nyomán ismét megugrik az otthonukat kényszerűen elhagyók száma. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Csapon szolgáló képviselője azt mondta a HVG-nek, hogy naponta 2–3 ezer ember érkezik oda, miközben már alig van hely az elhelyezésükre.

Fotó: Beregszász főtere 2022. március 12-én –  Ajpek Orsi / Telex

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen