Ugrás a fő tartalomra

A kárpátaljai magyarok isszák meg a levét a magyar és az ukrán kormány ellenségeskedésének

Évek óta csökken a Kárpátalján élő magyarok száma. Ukrajna nyugati végéről most a legnagyobb arányban a magyarok mentek el, és tömegesen érkeznek Magyarországra a háború elől menekülő ukránok.

„Pontos adatok nincsenek, egyes vélemények szerint 20–40 ezer körül lehet azoknak a magyaroknak a száma, akik a háború kezdete óta elmentek Kárpátaljáról. A közvetlen környezetemben tapasztaltak alapján úgy gondolom, nem túlzóak a becslések. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyarság létszáma beesett a százezres lélektani határ alá” – mondta el a HVG-nek Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója. Úgy véli, az elvándorlás miatt végveszélybe került az ezredfordulón még 150 ezer főt számláló magyar közösség.

Bár valószínű, a mostanában elköltözött magyarok közül sokan haza fognak térni, a hosszú távú kilátások nem biztatóak. Az elvándorlás okai ugyanis nem szűnnek meg. A fiatalabbakat a magyarországi és egyéb külföldi iskolák szívták el. A katonakorban lévő férfiak jó része az esetleges besorozástól tartva költözött át Magyarországra. Az idősebbek közül sokan a magasabb magyarországi nyugdíjak miatt hagyták el Kárpátalját. És olyanok is nagy számban vannak, akik az akár tízszeres bérekért költöznek átmenetileg vagy végleg Magyarországra, de még inkább Csehországba vagy azon is túl. Az infláció miatt a havi 50–60 ezer forintnyi hrivnyából már Kárpátalján is nehéz megélni - írta a lap.

Az elvándorlást okozó tényezők most hatványozottan működnek. Bár Kárpátalján nyugalom van, erősen érződik a bizonytalanság. Senki sem tudja, meddig tart és hogyan fejeződik majd be a háború, csak az tűnik bizonyosnak, hogy a gazdaság talpra állítása sok időt vesz majd igénybe. Ráadásul már elkészült az a törvénytervezet, amely – ha elfogadják – többéves börtönbüntetést helyez kilátásba azon sorköteles férfiaknak, akik a hadiállapot bevezetése után elhagyták Ukrajnát, és nem tértek vissza.

A magyar kisebbséget is hátrányosan sújtó, 2017-ben elfogadott ukrajnai oktatási törvény megváltoztatásának esélye is minimálisra csökkent. Már csak azért is, mert a magyar és az ukrán kormány közötti, hónapok óta tartó szópárbaj miatt már nincs érdemi párbeszéd a két ország között. Ennek az a következménye, hogy az ukránok egyre inkább ellenségként tekintenek Magyarországra és a magyarokra, s ennek a levét a kárpátaljai magyarok isszák meg.

Miközben a magyarok nagy számban távoztak Kárpátaljáról, már félmillióhoz közelít az oda érkezett ukrán menekültek száma. Az otthonukból elüldözötteknek minden segítséget megadnak a helyiek, az önkormányzat és a lakosság ingyenes élelmet és szállást kínál a rászorulóknak. 

Menekült pedig egyre több lesz. Mindenki arra számít, hogy az orosz erők megindult kelet-ukrajnai offenzívája nyomán ismét megugrik az otthonukat kényszerűen elhagyók száma. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Csapon szolgáló képviselője azt mondta a HVG-nek, hogy naponta 2–3 ezer ember érkezik oda, miközben már alig van hely az elhelyezésükre.

Fotó: Beregszász főtere 2022. március 12-én –  Ajpek Orsi / Telex

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zelenszkij döntött a hadköteles férfiak külföldi utazásának engedélyezéséről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt - számolt be kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az elektronikus petíciót az elnöki honlapon három hónap alatt több mint 25 ezren támogatták, így Zelenszkij köteles volt választ adni a kérdésre. A petíció indoklása szerint harcolni csak a "harcképes embereknek" kell, mások azzal lehetnek hasznosak, hogy külföldön dolgoznak, és pénzzel támogatják az ukrán hadsereget - írta az MTI. Zelenszkij viszont emlékeztetett arra, hogy az alkotmány 17. cikke szerint az állam szuverenitásának és területi integritásának védelme az egész ukrán nép dolga, az alaptörvény 65. cikke szerint pedig a haza védelme, a függetlenség, illetve Ukrajna területi integritása Ukrajna állampolgárainak felelőssége. Rámutatott továbbá arra, hogy az általános mozgósításról február 24-én rendelet születet

Sok hadköteles férfi fellélegezhet, az ukrán védelmi miniszter konkretizálta kiket mozgósítanak

A jelen helyzetben nincs szükség a személyi állomány növelésére, hanem specialisták kellenek - erősítette meg Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. Ukrajnában az adott helyzetben nem mozgósítanak mindenkit válogatás nélkül. Konkrét szakmai tudással rendelkezőket hívnak be – nyilatkozta a Reznyikov a Kárpáti Igaz Szó szerint. Hozzátette: az adott körülmények között nem indokolt a hadsereg személyi állományának felduzzasztása, hanem konkrét feladatok elvégzésére képes specialistákat keresnek. A védelmi tárca vezetője rámutatott: a mozgósítást a vezérkar szakemberei irányítják - írta a Korrespondent hírportál. „Ők értékelik a létszámot, az erőt és eszközöket, melyek egy adott harci feladat elvégzésére szükségesek, és felbecsülik a veszteségeket is. Legyünk realisták, nekünk is vannak veszteségeink, sebesültek és –   sajnos – elesettek is” – mondta Reznyikov. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 23 éves bátyúi főhadnagy vesztette életét az oroszok elleni háborúban

Újabb kárpátaljai áldozatot követelt Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. A Bátyúi kistérség közleménye szerint a frontvonalon életét vesztette Vitalij Holubka főhadnagy. "Szomorúan tudatjuk, hogy 2022. augusztus 12-én, államunk függetlenségét, szuverenitását és területi integritását védve, a frontvonalon életét vesztette kistérségünk lakosa - Golubka Vitalij főhadnagy (született: 1999. szeptember 1.). Kistérségünk minden lakosa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elesett katona hozzátartozóinak. Örök dicsőség és tisztelet a Hősnek!A temetés idejéről és helyéről tájékoztatjuk a lakosságot." - olvasható a közleményben . Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Bombariadót hirdettek Munkácson és Ungváron

Munkácson és Ungváron is érkezett bejelentés a rendőrséghez, miszerint bombát helyeztek el két helyszínen - írta a Kárpátalja . Munkácson a „zöldpiac”-nál, Ungváron pedig a Krasznodonciv piacnál hirdettek bombariadót. Hanna Dan rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a bejelentések az email-címükre érkeztek, a helyszínre azonnal kivonultak az illetékesek. Hozzátette továbbá, hogy a több hasonló bejelentés is érkezett a hatóságokhoz Nyugat-Ukrajna területén.  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Kiderült, meddig hosszabbítják meg a hadiállapotot Ukrajnában

Ukrajnában ismét meghosszabbítják a hadiállapotot és az általános mozgósítás időszakát.  Augusztus 23-tól újabb 90 napra hosszabbítják meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet Volodimir Zelenszkij nyújtotta be az Ukrán Legfelsőbb Tanácsnak - tudatta az Ukrajinszka Pravda. Február 24-én, az Oroszország által Ukrajna ellen elindított teljes körű háború első napján vezették be az egész országra kiterjedő hadiállapotot Ukrajnában. Ezt követően Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére már három alkalommal - márciusban, áprilisban és májusban - meghosszabbították a hatályát. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az orosz delegáció felajánlotta, hogy kivonják csapataikat Ukrajnából

Meglepő kijelentést tett Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. Mark Fejgin újságírónak nyilatkozva azt állította, hogy az ő információi szerint a márciusi isztambuli béketárgyalásokon az orosz delegáció felajánlotta, kivonják csapataikat a február 23-a után elfoglalt ukrajnai területekről cserébe azért, ha Ukrajna lemond NATO-csatlakozási törekvéseiről és neutrális, azaz katonailag független státuszt hirdet - írta a Kárpáti Igaz Szó. Aresztovics hozzáfűzte, erre vonatkozó információja nem az elnöki hivataltól származik, hanem más, alternatív csatornákon keresztül szerzett tudomást erről a fejleményről. Az ominózus interjúban arra is panaszkodott, hogy nincs belelátása az ukrán fegyveres erők terveibe, valójában nagyon keveset tud a front állásáról, a reális állapotokról. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Eddig tart a mozgósítás Ukrajnában

A mozgósítás Ukrajnában a hadiállapot megszüntetéséig fog folytatódni, a férfiakat továbbra is a katonai szakterületek létszámigényének megfelelően hívják majd be szolgálatra – közölte vasárnap Roman Horbacs, a fegyveres erők szárazföldi erői parancsnoksága személyzeti osztályának vezetője a liga.net hírportálnak adott interjújában. A Kárpát.in.ua szerint Horbacs elmondta, Ukrajnában a mozgósítás folyamatban van, és a front szükségleteitől, vagyis a fegyveres erők emberveszteségétől függ. Maga a mozgósítás pedig a hadiállapot megszüntetéséig tart – tette hozzá. „A mozgósítás közvetlenül függ a katonai egységek további létszámigényétől. Még ha a frontokon súlyosbodik is a helyzet, minden mozgósítási feladatot teljesíteni fogunk” – jelezte. Az osztályvezető hangsúlyozta, „hogy ma már van elég ember az ukrán fegyveres erőkben, minden régió 100 százalékban vagy még jobban teljesítette a mozgósítási tervet. Mára februárhoz képest tízszeresére csökkent a katonai egységek létszámfeltöltési