Ugrás a fő tartalomra

Franciaország folytatja Ukrajna politikai, katonai, gazdasági és humanitárius támogatását

Emmanuel Macron francia államfő pénteken ismét beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki arra kérte a francia elnököt, próbálja meg elérni Oroszországnál, hogy biztosítsa a szükséges feltételeket egy humanitárius művelethez az orosz erők által blokád alatt tartott ukrajnai Mariupolban - jelezte a francia elnöki hivatal.

A Vöröskereszt pénteken nem tudta elindítani az evakuálást a blokád alatt lévő Mariupolból. Biztonsági garanciák hiányában ugyanis nem sikerült eljuttatnia a buszkonvojt a városig, jóllehet Moszkva csütörtök este ígéretet tett arra, hogy pénteken megnyit egy humanitárius folyosót.

Az ukrán elnök arra emlékeztette francia kollégáját, hogy ehhez "megfelelően tartós és megfelelően előre bejelentett tűzszünetre lenne szükség".

Emmanuel Macron egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy nagyon gyorsan szeretne megszervezni a Vöröskereszttel, az ENSZ-szel, valamint Törökországgal és Görögországgal közösen egy humanitárius műveletet Mariupolban. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi telefonos megbeszélésén azonban a francia elnöknek nem sikerült a megfelelő garanciákat megkapnia ehhez.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint a francia elnök megerősítette ukrán kollégájának, hogy "eltökélten dolgozik azon tűzszünet érdekében, amely lehetővé tenné az evakuálásokat Mariupolból és a humanitárius segélyek bejuttatását a városba".  

"Franciaország ebben a reményben folytatja Ukrajna politikai, katonai, gazdasági és humanitárius támogatását" - hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.

A francia és az ukrán elnök az orosz invázió február 24-i kezdete óta majdnem minden nap beszélt egymással telefonon.  

Emmanuel Macron egyébként pénteken hivatalában fogadta Ivan Fedorovot, a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét, akit öt napon át tartották fogva a várost elfoglaló orosz erők, mielőtt kicserélték kilenc orosz sorkatonára.

"Örömmel látjuk önt itt, szabadon, nem is merem elképzelni, hogy mit élt át! Mindannyiunkat felkavart az, amikor önt elrabolták" - mondta a francia elnök az AFP hírügynökség tudósítása szerint Ivan Fedorovnak. "Amikor önt itt fogadjuk, azzal azt is üzenjük, hogy mindazon túl, amit az elmúlt hónapban tettünk, folytatjuk az erőfeszítéseket az önök oldalán" - tette hozzá Emmanuel Macron.

Melitopol polgármesterének elrablása után, március 11-én az ukrán elnök a francia kollégájától és Olaf Scholz német kancellártól kért segítséget a kiszabadításához. Ivan Fedorovot néhány nappal később elengedték az orosz erők, cserében az ukrán fél kilenc elfogott orosz sorkatonát bocsátott szabadon - írta az MTI.  

"Az orosz katonák azért raboltak el, hogy a kollégáimnak megmutassák, mit tesznek azokkal, akik nem hajlandók együttműködni Oroszországgal" - mondta az ukrajnai város polgármestere a BFM francia hírtévében. Azt is állította, hogy "a szomszédos cellákból kínzások kiáltásait" hallotta a fogvatartása alatt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének