Ugrás a fő tartalomra

Ha nem tudod, hogy végezz a háborúval, a háború végez veled!

Az orosz-ukrán háború a harcok szempontjából állandósult, és a háború zárását tekintve mozdulatlan. Előbbi azt jelenti, hogy a felek harcolnak, tartalékokat szerveznek, mozgósítanak, de nem bírnak egymással. Utóbbi pedig azt, hogy egyelőre zéró az esély a megegyezésre - olvasható Tarjányi Péter elemzésében.

A szakértő szerint Oroszország valójában már elfoglalta Mariupolt és nyíltan vállalja már, hogy nemcsak Luhanszk illetve Donbasz körzetét akarja, hanem az egész Donyeci-medencét illetve már Dél-Ukrajnát is. "Ez utóbbi elég vészjósló fejlemény, mert Ukrajna után Moldova is háborúra készülhet" - jegyezte meg.

Oroszország folyamatosan támad, bombáz, tüzérségi csapásokat mér, minden pillanatban keresi az ukrán védelem gyenge pontjait és mintegy lassú gép morzsolja Kijev erőit miközben rengeteg civil lesz áldozat illetve pusztul Ukrajna egésze - emelte ki. A Kreml tengeralattjárókról indít cirkáló rakétákat a Fekete-tengerről, légicsapásokat mér Ukrajna minden pontján logisztika és katonai bázisokra, tüzérségi támadás után gépesített lövész alakulatok támadnak Kelet-Ukrajna majd minden részén felváltva, amiket az ukránok visszavernek ugyan, de a támadást néhány perc vagy óra múlva újból kezdi az orosz hadsereg - tette hozzá. Tarjányi szerint ezt úgy kell elképzelni, "mintha egy gigászi birkózás zajlana, ahol nem bír egymással a két erő".

Közben egyre nagyobb a feszültség a Moszkva elleni szankciók illetve Kijev katonai támogatása kapcsán. Európa több állama - Németország, Ausztria, és Magyarország - nem akarja az olaj és gázvásárlási embargót, mert gazdaságuk komoly visszaesését hozná egy ilyen döntés. A Balti államok és Lengyelország viszont a legkeményebb fellépést sürgeti a Kreml ellen. Ezt a vitát még fokozza, hogy Kijev egyre komolyabb és korszerűbb fegyverrendszereket akar, ami lassan olyan méretet ölt, hogy ezekkel az eszközökkel ténylegesen rommá verheti a Kreml erőit ami miatt egyes szakértők meghúzták a vészharangot hiszen Oroszország egy ilyen esetben valóban taktikai atomfegyverhez nyúlhat.

Közben már több hírszerzési info látott napvilágot, hogy az orosz olajszállító tankerek nemzetközi vizeken átszivattyúzzák szállítmányukat más hajókra, amelyek aztán nyugodtan befutnak az EU kikötőkbe és eladják az orosz olajat. "Magyarán a szankciókat bő két hét alatt elkezdte Moszkva rutinosan kicselezni" - jegyezte meg Tarjányi.

A szakértő szerint ha egy Szíriához hasonló több éves állandósult konfliktus alakul ki Ukrajnában, "Európa padlót fog gazdaságilag, politikailag mindenhogy". 

Tarjányi szerint igaz a régi mondás Oroszországra, Ukrajnára, Európa egészére: "ha nem tudod, hogy végezz a háborúval, a háború végez veled!" 

"Magyarán ha nem jössz rá, hogyan zárj egy konfliktust egyszerűen a konfliktus fel fog “emészteni”. Ezért kell minden erőnkkel arra fókuszálnunk, hogy minél hamarabb záruljon a válság. És ez közös Európai feladat. Összefogás nélkül baj lesz." - zárta bejegyzését a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen