Ugrás a fő tartalomra

Ha nem tudod, hogy végezz a háborúval, a háború végez veled!

Az orosz-ukrán háború a harcok szempontjából állandósult, és a háború zárását tekintve mozdulatlan. Előbbi azt jelenti, hogy a felek harcolnak, tartalékokat szerveznek, mozgósítanak, de nem bírnak egymással. Utóbbi pedig azt, hogy egyelőre zéró az esély a megegyezésre - olvasható Tarjányi Péter elemzésében.

A szakértő szerint Oroszország valójában már elfoglalta Mariupolt és nyíltan vállalja már, hogy nemcsak Luhanszk illetve Donbasz körzetét akarja, hanem az egész Donyeci-medencét illetve már Dél-Ukrajnát is. "Ez utóbbi elég vészjósló fejlemény, mert Ukrajna után Moldova is háborúra készülhet" - jegyezte meg.

Oroszország folyamatosan támad, bombáz, tüzérségi csapásokat mér, minden pillanatban keresi az ukrán védelem gyenge pontjait és mintegy lassú gép morzsolja Kijev erőit miközben rengeteg civil lesz áldozat illetve pusztul Ukrajna egésze - emelte ki. A Kreml tengeralattjárókról indít cirkáló rakétákat a Fekete-tengerről, légicsapásokat mér Ukrajna minden pontján logisztika és katonai bázisokra, tüzérségi támadás után gépesített lövész alakulatok támadnak Kelet-Ukrajna majd minden részén felváltva, amiket az ukránok visszavernek ugyan, de a támadást néhány perc vagy óra múlva újból kezdi az orosz hadsereg - tette hozzá. Tarjányi szerint ezt úgy kell elképzelni, "mintha egy gigászi birkózás zajlana, ahol nem bír egymással a két erő".

Közben egyre nagyobb a feszültség a Moszkva elleni szankciók illetve Kijev katonai támogatása kapcsán. Európa több állama - Németország, Ausztria, és Magyarország - nem akarja az olaj és gázvásárlási embargót, mert gazdaságuk komoly visszaesését hozná egy ilyen döntés. A Balti államok és Lengyelország viszont a legkeményebb fellépést sürgeti a Kreml ellen. Ezt a vitát még fokozza, hogy Kijev egyre komolyabb és korszerűbb fegyverrendszereket akar, ami lassan olyan méretet ölt, hogy ezekkel az eszközökkel ténylegesen rommá verheti a Kreml erőit ami miatt egyes szakértők meghúzták a vészharangot hiszen Oroszország egy ilyen esetben valóban taktikai atomfegyverhez nyúlhat.

Közben már több hírszerzési info látott napvilágot, hogy az orosz olajszállító tankerek nemzetközi vizeken átszivattyúzzák szállítmányukat más hajókra, amelyek aztán nyugodtan befutnak az EU kikötőkbe és eladják az orosz olajat. "Magyarán a szankciókat bő két hét alatt elkezdte Moszkva rutinosan kicselezni" - jegyezte meg Tarjányi.

A szakértő szerint ha egy Szíriához hasonló több éves állandósult konfliktus alakul ki Ukrajnában, "Európa padlót fog gazdaságilag, politikailag mindenhogy". 

Tarjányi szerint igaz a régi mondás Oroszországra, Ukrajnára, Európa egészére: "ha nem tudod, hogy végezz a háborúval, a háború végez veled!" 

"Magyarán ha nem jössz rá, hogyan zárj egy konfliktust egyszerűen a konfliktus fel fog “emészteni”. Ezért kell minden erőnkkel arra fókuszálnunk, hogy minél hamarabb záruljon a válság. És ez közös Európai feladat. Összefogás nélkül baj lesz." - zárta bejegyzését a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

A hadköteles férfiak nagy valószínűséggel egyhamar nem hagyhatják el Ukrajnát

A hadiállapotot február 24-én vezették be Ukrajnában, és azóta folyamatosan tart. Ez azt jelenti, hogy több mint fél éve tilos külföldre utazni a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiak számára. Az állampolgárokat azonban érdekli, hogy ez változhat-e a közeljövőben, és átléphetik-e a határt a hadiállapot idején? A katonai szakértők megjegyzik, hogy a hadköteles férfiak nagy valószínűséggel nem hagyhatják el az országot háború idején. Véleményük szerint a korlátozás addig tart majd, amíg Ukrajnában hadiállapot van érvényben. Petro Csernik katonai szakértő szerint a határok megnyitásáról és a szabad külföldre utazás lehetőségéről még egyhamar nem lehet beszélni. ( Kárpátalja ma ) Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: