Ugrás a fő tartalomra

Ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól Volodimir Zelenszkij

Ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a portugál parlamenthez intézett videóüzenetében.

A lisszaboni törvényhozás képviselőihez szólva az ukrán államfő ismételten törvénytelen cselekmények elkövetésével vádolta az orosz csapatokat egyebek között az ostromlott déli Mariupol városában. Konkrét bizonyítékot mindazonáltal nem nyújtott állításainak alátámasztására.

Zelenszkij felkérte a lisszaboni vezetést, hogy támogassa az orosz olajra vonatkozó globális embargót. 

A műholdfelvételek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég egy mariupoli tömegsír jelentős kibővítéséről számolt be. A vállalat a márciusban és április közepén készült felvételek összehasonlítása alapján azt állítja, hogy a temetkezési helyszínt a múlt héten kiszélesítették, s már több mint kétszáz új sírt foglal magában. A tömegsír egy meglévő temető határában található Manhus településen, 20 kilométerre nyugatra Mariupoltól.

Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter csütörtökön a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy Kijev egy nemzetközi jogászcsapat közreműködésével olyan mechanizmuson dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnát Oroszország külföldön befagyasztott pénzeszközeiből kárpótolják az orosz támadás következtében előállt veszteségeiért.

A kijevi vezetés szerint a február 24-én kezdődött háborúban Ukrajna infrastruktúrájának mintegy 30 százaléka szenvedett különböző fokú károkat, amelyek összege már mintegy 500 milliárd dollárt tesz ki.

Az Európai Unió egy nemzetközi újjáépítési alap létrehozásán fáradozik, miközben egyes uniós politikusok a nyugati szankciók következtében zárolt orosz pénzek, a többi között az orosz központi bank 300 milliárd dolláros tartalékainak a felhasználását sürgetik erre a célra.

„Kitűztük a legfontosabb célunkat, a központi bank és az Oroszországi Föderáció Jóléti Alapjának a pénzét” – hangoztatta Maljuszka. „Ezek egy helyen vannak, egy tulajdonosuk van, és ez a tulajdonos kétségtelenül bűncselekményeket követ el” – mondta az ukrán igazságügy-miniszter az orosz államra utalva, és hozzátette, hogy a tulajdonosnak „sok pénze van”.

Elemzők szerint összesen mintegy 500 milliárd dollár befagyasztott orosz állami vagyonról van szó.

„Tudjuk, hol keressük” – mondta Maljuszka. Közölte, hogy a pénz nagy része az Egyesült Államokban van, a többi Nagy-Britanniában és különböző uniós országokban. Maljuszka szerint Ukrajna azt javasolja, hogy a vezető nyugati hatalmak írjanak alá a kárpótlási mechanizmus összehangolásáról szóló megállapodást.

„Nagy a politikai érdeklődés eziránt. Minden nyugati ország érti, hogy rendkívül furcsán veszi ki magát, hogy adófizetői pénzéből segíti Ukrajnát, annak ellenére, hogy nála van az Oroszországi Föderáció pénze” – vélekedett az ukrán tárcavezető, aki szerint az orosz állami források célbavétele még nem jelenti azt, hogy lemondanának az orosz oligarchák és Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek lefoglalt vagyonának megcsapolásáról.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön újabb fogolycseréről számolt be. „Ma 19 embert hoztunk haza, tíz katonát és kilenc civilt” – ismertette mikroblogján. Azt nem közölte, hogy hány orosz foglyot adtak át a kiszabadított ukránokért cserébe.

A litván vezetés 60 nappal, június 29-ig meghosszabbította az ukrajnai orosz háború nyomán elrendelt rendkívüli állapotot.

A rendkívüli jogrend keretében a balti állam hatóságai megállíthatják és átkutathatják a határtérségben közlekedő járműveket. Mindemellett megerősítették a stratégiai fontosságú infrastruktúra védelmét, és felfüggesztették az orosz, illetve fehérérosz rádió- és televíziós műsorok sugárzását.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy a balti állam tábori tarackokat küldött katonai segély gyanánt Ukrajnába. Felidézte, hogy a kijevi vezetés korábban Stinger típusú légvédelmi rakétákat, páncéltörő és légvédelmi eszközöket, lőszereket, gránátokat, gépkarabélyokat és pisztolyokat kapott Litvániától.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen