Ugrás a fő tartalomra

Ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól Volodimir Zelenszkij

Ismét nehézfegyvereket kért a Nyugattól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a portugál parlamenthez intézett videóüzenetében.

A lisszaboni törvényhozás képviselőihez szólva az ukrán államfő ismételten törvénytelen cselekmények elkövetésével vádolta az orosz csapatokat egyebek között az ostromlott déli Mariupol városában. Konkrét bizonyítékot mindazonáltal nem nyújtott állításainak alátámasztására.

Zelenszkij felkérte a lisszaboni vezetést, hogy támogassa az orosz olajra vonatkozó globális embargót. 

A műholdfelvételek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai cég egy mariupoli tömegsír jelentős kibővítéséről számolt be. A vállalat a márciusban és április közepén készült felvételek összehasonlítása alapján azt állítja, hogy a temetkezési helyszínt a múlt héten kiszélesítették, s már több mint kétszáz új sírt foglal magában. A tömegsír egy meglévő temető határában található Manhus településen, 20 kilométerre nyugatra Mariupoltól.

Denisz Maljuszka ukrán igazságügyi miniszter csütörtökön a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy Kijev egy nemzetközi jogászcsapat közreműködésével olyan mechanizmuson dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnát Oroszország külföldön befagyasztott pénzeszközeiből kárpótolják az orosz támadás következtében előállt veszteségeiért.

A kijevi vezetés szerint a február 24-én kezdődött háborúban Ukrajna infrastruktúrájának mintegy 30 százaléka szenvedett különböző fokú károkat, amelyek összege már mintegy 500 milliárd dollárt tesz ki.

Az Európai Unió egy nemzetközi újjáépítési alap létrehozásán fáradozik, miközben egyes uniós politikusok a nyugati szankciók következtében zárolt orosz pénzek, a többi között az orosz központi bank 300 milliárd dolláros tartalékainak a felhasználását sürgetik erre a célra.

„Kitűztük a legfontosabb célunkat, a központi bank és az Oroszországi Föderáció Jóléti Alapjának a pénzét” – hangoztatta Maljuszka. „Ezek egy helyen vannak, egy tulajdonosuk van, és ez a tulajdonos kétségtelenül bűncselekményeket követ el” – mondta az ukrán igazságügy-miniszter az orosz államra utalva, és hozzátette, hogy a tulajdonosnak „sok pénze van”.

Elemzők szerint összesen mintegy 500 milliárd dollár befagyasztott orosz állami vagyonról van szó.

„Tudjuk, hol keressük” – mondta Maljuszka. Közölte, hogy a pénz nagy része az Egyesült Államokban van, a többi Nagy-Britanniában és különböző uniós országokban. Maljuszka szerint Ukrajna azt javasolja, hogy a vezető nyugati hatalmak írjanak alá a kárpótlási mechanizmus összehangolásáról szóló megállapodást.

„Nagy a politikai érdeklődés eziránt. Minden nyugati ország érti, hogy rendkívül furcsán veszi ki magát, hogy adófizetői pénzéből segíti Ukrajnát, annak ellenére, hogy nála van az Oroszországi Föderáció pénze” – vélekedett az ukrán tárcavezető, aki szerint az orosz állami források célbavétele még nem jelenti azt, hogy lemondanának az orosz oligarchák és Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó emberek lefoglalt vagyonának megcsapolásáról.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes csütörtökön újabb fogolycseréről számolt be. „Ma 19 embert hoztunk haza, tíz katonát és kilenc civilt” – ismertette mikroblogján. Azt nem közölte, hogy hány orosz foglyot adtak át a kiszabadított ukránokért cserébe.

A litván vezetés 60 nappal, június 29-ig meghosszabbította az ukrajnai orosz háború nyomán elrendelt rendkívüli állapotot.

A rendkívüli jogrend keretében a balti állam hatóságai megállíthatják és átkutathatják a határtérségben közlekedő járműveket. Mindemellett megerősítették a stratégiai fontosságú infrastruktúra védelmét, és felfüggesztették az orosz, illetve fehérérosz rádió- és televíziós műsorok sugárzását.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy a balti állam tábori tarackokat küldött katonai segély gyanánt Ukrajnába. Felidézte, hogy a kijevi vezetés korábban Stinger típusú légvédelmi rakétákat, páncéltörő és légvédelmi eszközöket, lőszereket, gránátokat, gépkarabélyokat és pisztolyokat kapott Litvániától.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajna győzelme Oroszország ellen nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek

Ukrajna győzelme a jelenleg zajló Oroszország elleni háborúban nem vet véget a két ország közötti ellenségeskedésnek – erről Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka nyilatkozott az amerikai Time magazinnak adott interjújában, adta hírül az RBK-Ukrajina hírportál. „Az oroszokat ismerve, győzelmünk nem jelenti majd a háború végét. Diadalunkkal levegőhöz juthatunk, amely lehetőséget biztosít ahhoz, hogy felkészüljünk a következő háborúra” – fogalmazott Zaluzsnij. A tábornok elmondása szerint az orosz február végi támadása nem érte meglepetésszerűen Ukrajnát, ugyanis hadgyakorlatokon előre készültek egy esetleges offenzívára. A kiképzések során a felszínre kerültek az ukrán hadsereg gyenge pontjai. Ugyanakkor parancsnokaink nem kezelték kellő komolysággal ezeket a hadgyakorlatokat - írta a Kárpáti Igaz Szó. “Előfordult, hogy ordítoztam, hogy elmagyarázzam nekik, ha nem változtatnak, akkor a következmények már nem csupán a mi életünkbe fog kerülni, de hazánk jövőjére is

Novák Katalin kárpátaljai gyerekektől vonta vissza a magyar állampolgárságot

Novák Katalin újabb magyar állampolgárságokat vont vissza. A Magyar Közlönybe n megjelentek szerint az államfő ezúttal is Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján, a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozva döntött, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. Az állampolgárság a határozat közzétételének napján szűnik meg. A köztársasági elnök döntése alapján megszűnt a magyar állampolgársága egy kovácsréti ukrán családnak:  a 42 éves apának - Durda Péter (névmódosítás előtti neve: Durda Petro Petrovics; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1979. november 26.) a 38 éves feleségének - Durda Alla, született: Pacan Alla (névmódosítás előtti neve: Durda Alla Vaszilivna, született: Pacan Alla Vaszilivna; születési hely: Kovácsrét, Szovjetunió; születési idő: 1984. március 24.

Dráma az ukrán-magyar határon

Kedd reggel a tiszabecsi határátkelőnél lett rosszul és esett össze hirtelen az az 50 év körüli ukrán férfi, akinek a határrendészek siettek a segítségére - közölte az Országos Mentőszolgálat.  Mentőt hívtak és a tapasztalt mentésirányító utasításai alapján megvizsgálták a beteget, aki már nem lélegzett.  "Rögtön megkezdték az újraélesztést és egymást váltva küzdöttek a férfi életéért, amit perceken belül helyszínre érkező bajtársaink emelt szinten folytattak. A hős határőrök gyors beavatkozásának köszönhetően a mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők. Mielőbbi felépülést kívánunk, az életmentésben" - olvasható az Országos Mentőszolgálat közleményében. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy 25 éves beregszászi nő próbált átcsempészni a határon egy hadköteles férfit

A hatóságok ellenőrzés céljából megállítottak egy járművet Asztélyban, a határtól 500 méterre. Az autót egy 25 éves beregszászi nő vezette, mellette egy 29 éves harkivi lakos ült - számolt be a Kárpátalja ma. A nyomozás során kiderült, hogy a nő 2 500 dollár ellenében hadköteles férfiakat szállított a „zöldhatárhoz”, így az ellenőrzőpontot megkerülve, hivatalos átvizsgálás nélkül léphették át a határt. A nőt letartóztatták, a járművet és a szolgáltatásért kapott pénzt lefoglalták. Az ügyben nyomozás indult. A nőt öttől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Potápi: Ukrajna úgy várja el a kárpátaljai magyaroktól az ország megvédését, hogy közben folyamatosan a fejükre koppintanak

Szinte valamennyi magyar tanítási nyelvű iskola és óvoda újrakezdte működését Kárpátalján, mint ahogy elindul a tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, amely ma már nemcsak oktatási és kulturális központ, hanem karitatív bázis is – erről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek . Kárpátalján a civil szervezetek és a cégek is igyekeznek talpon maradni, a bajba jutott emberek pedig számíthatnak a történelmi egyházak segítségére is. "Amióta február 24-én kitört az orosz–ukrán háború, sajnos semmi jel nem utal arra, hogy akár Moszkva, akár Kijev törekedne a békére vagy a fegyverszünetre" – jelentette ki a lap megkeresésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János megerősítette: Magyarország és a magyar nemzet számára legfontosabb a béke. Szavai szerint ez már csak azért is így van, mert a magyar nemzet több országban – így Romániában és Szlovákiában – is határos Ukrajnával. Ráadá

Videón, ahogyan orosz katonák civil autókra nyitnak tüzet

Az ukrán hatóságok azonosítottak öt orosz katonát, akik még februárban civil autókra nyitottak tüzet a Kijev megyei Hosztomelben.  A lövöldözésükben meghalt egy orosz állampolgár is, megsebesült egy német állampolgár és a bucsai járási rendőrség alkalmazottai is. Az áldozatok pontos számát nem hozták nyilvánosságra.  Az öt orosz katonát távollétében gyanúsították meg a háborús törvények és szokások megsértésével és előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal. (MTI)  Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában eltörölték az őszi behívást

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a soron következő, őszi sorkatonai behívás eltörléséről szóló rendeletet – közölte az államfő sajtószolgálatának közleményére hivatkozva a Korrespondent hírportál. Az elnöki rendelet értelmében az őszi sorozás mellett elhalasztják a háború előtt sorkatonai szolgálatra behívott katonák leszerelését is. Változásokkal egészültek ki az október-decemberre tervezett leszerelésről szóló passzusok. Ennek végrehajtásáról külön rendelkeznek majd - írta a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a fegyveres erőknél és más fegyveres testületeknél 2022-ben nem lesz őszi behívás sorkatonai szolgálatra. Azonban az általános mozgósítás továbbra is érvényben marad. Megosztás KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: