Ugrás a fő tartalomra

Kárpátalja kormányzója elmondta, mi lesz azokkal a magyar katonakorú férfiakkal, akik elhagyták az országot

Számos olyan kárpátaljai család van, ahol a férfiak Magyarországra, vagy még távolabb mentek a háború kitörése után. Ez azonban az általános hadkötelezettség bevezetése után már nem volt legális - olvasható a hvg.hu cikkében. Arról, hogy mi vár rájuk, mikor (és ha) visszatérnek, már Viktor Mikitát, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetőjét kérdezte a lap. 

Már az ungvári városháza épületébe lépve is egyértelmű, hogy az ország nyugati sarkában is él a háborús készültség. 

„Ukrajnai szlovákok, románok és ukránok is ugyanúgy elmentek, mint a magyarok. Ellenben sok magyar harcol most is az ukrán hadsereg soraiban Donbaszban és az ország más területein. Ők igazi patrióták” – kezd bele, mikor arról kérdezték, mi lesz azokkal, akik elmentek az országból. Aztán kifejtette, hogy egy törvénytervezet szerint viszont büntetőjogi felelősséggel tartoznak azok a katonaköteles férfiak, akik a háború idején elhagyták Ukrajnát és nem tértek vissza. Ezt a törvényt ugyan még nem fogadták el, de büntetés mindenképpen lesz, csak még nem dőlt el, hogy pénzbeli, vagy ennél súlyosabb retorziókkal kell szembenézniük.

A térség problémáira kitérve a kormányzó hangsúlyozta, hogy most legfontosabb újraéleszteni a gazdaságot, fejlesztésekre, a vállalkozók ösztönzésére van szükség. „Sok be nem fejezett kórházunk is van. Rengeteg menekült érkezett, jelentősen megnőtt a létszáma a lakosságnak, ezért az egészségügyi szféra túl van terhelve. Beregszászon is van egy kórház, ami 90 százalékban van kész, 30 millió hrivnya hiányzik az induláshoz” – számolt be a legnagyobb nehézségekről Viktor Mikita.

Állítólag sokan a segélyszállítmányokban érkező áruk egy részét a boltok polcain vélték felismerni. Erre Mikita úgy reagált, ez csak az orosz információs háború része. „Tudják, hogy ez a régió kapta először a legtöbb segítséget az első napokban, Magyarországról, Szlovákiából és Romániából rengeteg segély érkezett. Sok magyar nagy segélyszervezet vesz ebben részt, de magánakciókból is sok segítség érkezik. Még itt sincs azonban elég tartalék ahhoz, hogy mindenkit ellássunk. Ennek a 400 ezer embernek is joga van ahhoz, hogy ingyen kapjon élelmet, akik itt élnek és rászorulnak. Arról nem is beszélve, hogy kevesen vannak azok is, akik ezeket az élelmiszereket meg tudnák vásárolni. A szállítmányokat azonnal átpakolják vasúti vagonokba, a folyamatot videókamerákkal is rögzítik és több ország tagjai is részt vettek benne, tehát volt rálátásuk arra, hogyan zajlik” – cáfolta a híreket a katonai adminisztráció vezetője. Hozzátette viszont, hogy valóban létezik a jelenség azon a szinten, hogy most vám nélkül lehet behozni a termékeket, ezért sokan átmennek a határon bevásárolni, utána ezeket eladják a piacon. „Ez seftelés, de nincs köze a segélyszállítmányokhoz” – állítja.

Fotó: Túry Gergely/HVG

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !