Ugrás a fő tartalomra

Megközelítőleg 65-70 ezer orosz katona áll készen a kelet-ukrajnai műveletek végrehajtására

 

Az orosz hadsereg előkészítő támadásokat hajt végre az ukrán keleti fronton hétfő éjjel 22.00 óra óta. Ezt megelőzően Ukrajna teljes területen - nemcsak Lvivben - Moszkva légi támadásokat hajtott végre vasúti csomópontok és logisztikai központok ellen azért, hogy az Ukrajnának átadott nyugati fegyverszállítmányok készleteit elpusztítsa. Az orosz haditengerészet 200 km-el hátrébb vonta hadihajóit az ukrán partoktól azért, hogy Kijev szárazföldről indítható rakétái ne érhessék el őket. Ennek ellenére az orosz Fekete-tengeri flotta képes saját eszközeivel elérni az ukrán partokat - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésében

Az éjjel elindult előkészítő támadások után elsősorban Izjumnál várható újabb erős orosz támadás. Itt hetek óta komoly harcok folynak, mivel az ukrán erők tartották az állásaikat amit az oroszoknak nem sikerült áttörniük. Azonban itt látszódik legjobban mit jelent az átkarolás katonai manővere, mivel az északi részen látható egy kiszögelés, amelyből kitörve az orosz hadseregnek esélye nyílna bekeríteni a kelet-ukrajnai szakadár területeken frontvonalat tartó ukrán főerőt. Ha ez sikerülne akkor Moszkva az ukrán hadsereg legnagyobb létszámú erejét vágná el az ország többi részétől.

A harkivi fronton is megkezdte Oroszország a tüzérségi előkészítést illetve S-300-as és a korszerű S-400-as légelhárító rendszerek telepítésével megerősítették az orosz erők légvédelmét, ezzel megpróbálnak légvédelmi biztosítást kialakítani az ukrán légierő repülőgépei, de leginkább drónjai ellen, így biztosítva az orosz páncélos erőket.

Megközelítőleg 65-70 ezer orosz katona áll készen a kelet-ukrajnai műveletek végrehajtására. Ezeket önálló zászlóalj csoportokba szervezték ami azt jelenti, hogy mindegyik egység saját tüzérséggel, harckocsi erővel, logisztikai és műszaki támogatással rendelkezik 700-900 fős létszámmal. Megközelítőleg 70-75 ilyen csoport készült fel a támadásra.

A szakértő szerint valójában Mariupol már elesett, annak ellenére, hogy a város déli területein még harcolnak ukrán erők, de a hadműveletekre komoly hatásuk nincs. Tarjányi Péter túlzónak tartja azokat az ukrán becsléseket, amelyek szerint a még harcoló kb 400-500 ukrán katona 6-7 ezer fős orosz erőt köt le. Moszkva biztosította a szárazföldi útvonalat a Krím félsziget felé és most Donbaszra, Harkivre illetve Herszon térségére fókuszál, Mariupol teljes bevétele most már “csak” kommunikációs szempontból fontos és ha csúszik napokat vagy akár másfél hetet az új orosz katonai parancsnokot különösebben nem zavarja - tette hozzá.

Ami az új támadó műveletek kapcsán kiemelten nagy probléma, hogy napok óta nincsenek humanitárius folyosók a civil lakosság számára azokon a területeken ahol a harcok folynak. Nem lehet megbecsülni mennyi ember rekedt a harcoló felek “közé”, de sok 10 ezer ember biztosan akik sem sem vízzel, sem élelemmel nem rendelkeznek.

"Elkezdődött a háború második szakasza, de a döntő, nagy átfogó támadás még nem. Ha az eddigi stratégia szerint jár el Oroszország nagy veszteségekre számíthat és nem biztos, hogy sikerrel jár. Ezért aggódik az összes elemző - én is - mi az amivel változási szempontból előrukkol Oroszország, mert a háború első műveleti kudarcaiból biztosan tanultak…" - írta Tarjányi Péter.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !