Ugrás a fő tartalomra

Orosz tábornok: amint megjelenik a fehér zászló, tűzszünet lép életbe a mariupoli acélműnél

Azonnal humanitárius tűzszünet lép életbe, ha a mariupoli Azovsztal acélműben lévő ukrán alakulatok felmutatják a fehér zászlót - jelentette ki pénteken Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.  

Mizincev szerint az orosz és a donyecki erők haladéktalanul felfüggesztik a harci tevékenységet, ha az Azovsztal területén bárhol fehér zászlót észlelnek, és biztosítják a biztonságos eljutást a humanitárius konvojok gyülekezési pontjához. Mint mondta, az orosz fél kész bármikor fegyvernyugvást bevezetni a civilek evakuálásához, amennyiben vannak civilek az üzemben.

Elutasította az ukrán és a nyugati vádakat, amelyek szerint az orosz és a donyecki fegyveres erők akadályozzák a civilek távozását Mariupolból. Azt mondta, hogy az orosz  fegyveres erők több mint 144 ezer lakost, 341 külföldi állampolgárt, valamint 1844 olyan ukrán katonát evakuáltak a kikötővárosból, aki letette a fegyvert.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, hogy "részigazságot sem" tartalmaz Ned Price amerikai külügyi szóvivőnek az a kijelentése, miszerint Mariupol egy része továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön tett bejelentést Mariupol "felszabadításáról", azzal, hogy a körülzárt Azovsztal elfoglalásához még további három négy nap kell. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy "nem célszerű" megostromolni a létesítményt és erre katonákat áldozni, ehelyett elrendelte, hogy vonják blokád alá.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken közölte, hogy büntetőjogi értékelést fog adni Andrij Bileckij, az ukrán nacionalista Azov alakulat alapítója nyilatkozatának, aki azzal fenyegetőzött, hogy Tocska-U rakétával fognak csapást mérni mindazokra, akik a náci Németország feletti győzelem évfordulóján Mariupolban rész vesznek majd a veteránokról megemlékező, úgynevezett Halhatatlan Ezred felvonuláson.

Ahogy korábban, Peszkov ezúttal sem kívánta kommentálni a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háborúval kapcsolatos kérdéseket. Ezúttal az elől tért ki, hogy Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese szavaira reagáljon, aki azt mondta, hogy az invázió nemrégiben elkezdődött második szakaszának célja ellenőrzés alá vonni a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát, egészen Moldováig.

Értékelte viszont a japán külügyminisztérium éves jelentését amely "ősi területként" és "törvénytelenül megszálltként" tett említést a Kuril-szigetvonulat négy tagjáról, amelyet Tokió a sajátjának tekint. Peszkov leszögezte, hogy a négy sziget Oroszország területének "elidegeníthetetlen része", és hozzáfűzte, hogy "nagyon-nagyon nehéz lenne a tárgyalási folyamat folytatásáról beszélni" most, hogy Japán is csatlakozott az Oroszország elleni fellépéshez és "barátságtalan" országgá vált.

Az állami finanszírozású orosz Közvélemény Alapítvány (FOM) pénteken közölt adatai szerint egyébként Vlagyimir Putyin elnök bizalmi indexe az előző héthez képest három százalékponttal 79 százalékra, a támogatottsága pedig négy ponttal, 81 százalékra növekedett. A felmérést április 15-17-én az ország 53 régiójában 1500 válaszadó körében végezték el.

Moszkvában az SZK-ban történt kihallgatása után pénteken őrizetbe vették ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki publicistát és közéleti szereplőt, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erők tevékenységéről. A 40 éves Kara-Murza a Borisz Nyemcov a Szabadságért Alapítvány tanácsának elnöke volt és önálló műsort vezetett a március elején betiltott Eho Moszkvi rádióban. Korábban azt állította, hogy 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérlet célpontja volt, miután Oroszország elleni szankciókért kampányolt az Egyesült Államokban.

Lev Ponomarjov, az Oroszországban betiltott Emberi Jogokért elnevezésű szervezet volt vezetője és a Memorial társaság egyik alapítója pénteken közölte, hogy folyamatos fenyegetések miatt "ideiglenesen" elhagyta a hazáját. A 80 éves ellenzéki, aki még a szovjet időkben vált aktivistává, csak annyit közölt, hogy az egészségére kíván összpontosítani, a tartózkodási helyét nem hozta nyilvánosságra.  

A luhanszki "népköztársaság" állambiztonsági minisztériuma arról adott ki tájékoztatást, hogy bevallotta bűnösségét egy Mihail Petrov nevű férfi, akit hazaárulás vádjával április 11-én vett őrizetbe. Petrov elismerte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója alkalmazottjaként katonai információkat szolgáltatott ki külföldi titkosszolgálatoknak.

A luhanszki állambiztonság emellett megállapította, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) követte el 2017-ben azt a merényletet, amelynek célpontja az EBESZ egyik, orosz állampolgárságú alkalmazottja volt. 2017. április 23-án Prisib mellett a nemzetközi szervezet gépkocsija harckocsiaknára futott, amelynek következtében egy amerikai állampolgár életét vesztette, egy cseh és egy német pedig megsebesült.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen