Ugrás a fő tartalomra

Orosz tábornok: amint megjelenik a fehér zászló, tűzszünet lép életbe a mariupoli acélműnél

Azonnal humanitárius tűzszünet lép életbe, ha a mariupoli Azovsztal acélműben lévő ukrán alakulatok felmutatják a fehér zászlót - jelentette ki pénteken Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője.  

Mizincev szerint az orosz és a donyecki erők haladéktalanul felfüggesztik a harci tevékenységet, ha az Azovsztal területén bárhol fehér zászlót észlelnek, és biztosítják a biztonságos eljutást a humanitárius konvojok gyülekezési pontjához. Mint mondta, az orosz fél kész bármikor fegyvernyugvást bevezetni a civilek evakuálásához, amennyiben vannak civilek az üzemben.

Elutasította az ukrán és a nyugati vádakat, amelyek szerint az orosz és a donyecki fegyveres erők akadályozzák a civilek távozását Mariupolból. Azt mondta, hogy az orosz  fegyveres erők több mint 144 ezer lakost, 341 külföldi állampolgárt, valamint 1844 olyan ukrán katonát evakuáltak a kikötővárosból, aki letette a fegyvert.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken azt mondta, hogy "részigazságot sem" tartalmaz Ned Price amerikai külügyi szóvivőnek az a kijelentése, miszerint Mariupol egy része továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtökön tett bejelentést Mariupol "felszabadításáról", azzal, hogy a körülzárt Azovsztal elfoglalásához még további három négy nap kell. Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy "nem célszerű" megostromolni a létesítményt és erre katonákat áldozni, ehelyett elrendelte, hogy vonják blokád alá.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) pénteken közölte, hogy büntetőjogi értékelést fog adni Andrij Bileckij, az ukrán nacionalista Azov alakulat alapítója nyilatkozatának, aki azzal fenyegetőzött, hogy Tocska-U rakétával fognak csapást mérni mindazokra, akik a náci Németország feletti győzelem évfordulóján Mariupolban rész vesznek majd a veteránokról megemlékező, úgynevezett Halhatatlan Ezred felvonuláson.

Ahogy korábban, Peszkov ezúttal sem kívánta kommentálni a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háborúval kapcsolatos kérdéseket. Ezúttal az elől tért ki, hogy Rusztam Minnyekajev vezérőrnagy, az orosz központi katonai körzet megbízott parancsnokhelyettese szavaira reagáljon, aki azt mondta, hogy az invázió nemrégiben elkezdődött második szakaszának célja ellenőrzés alá vonni a Donyec-medencét és Dél-Ukrajnát, egészen Moldováig.

Értékelte viszont a japán külügyminisztérium éves jelentését amely "ősi területként" és "törvénytelenül megszálltként" tett említést a Kuril-szigetvonulat négy tagjáról, amelyet Tokió a sajátjának tekint. Peszkov leszögezte, hogy a négy sziget Oroszország területének "elidegeníthetetlen része", és hozzáfűzte, hogy "nagyon-nagyon nehéz lenne a tárgyalási folyamat folytatásáról beszélni" most, hogy Japán is csatlakozott az Oroszország elleni fellépéshez és "barátságtalan" országgá vált.

Az állami finanszírozású orosz Közvélemény Alapítvány (FOM) pénteken közölt adatai szerint egyébként Vlagyimir Putyin elnök bizalmi indexe az előző héthez képest három százalékponttal 79 százalékra, a támogatottsága pedig négy ponttal, 81 százalékra növekedett. A felmérést április 15-17-én az ország 53 régiójában 1500 válaszadó körében végezték el.

Moszkvában az SZK-ban történt kihallgatása után pénteken őrizetbe vették ifjabb Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki publicistát és közéleti szereplőt, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erők tevékenységéről. A 40 éves Kara-Murza a Borisz Nyemcov a Szabadságért Alapítvány tanácsának elnöke volt és önálló műsort vezetett a március elején betiltott Eho Moszkvi rádióban. Korábban azt állította, hogy 2015-ben és 2017-ben mérgezési kísérlet célpontja volt, miután Oroszország elleni szankciókért kampányolt az Egyesült Államokban.

Lev Ponomarjov, az Oroszországban betiltott Emberi Jogokért elnevezésű szervezet volt vezetője és a Memorial társaság egyik alapítója pénteken közölte, hogy folyamatos fenyegetések miatt "ideiglenesen" elhagyta a hazáját. A 80 éves ellenzéki, aki még a szovjet időkben vált aktivistává, csak annyit közölt, hogy az egészségére kíván összpontosítani, a tartózkodási helyét nem hozta nyilvánosságra.  

A luhanszki "népköztársaság" állambiztonsági minisztériuma arról adott ki tájékoztatást, hogy bevallotta bűnösségét egy Mihail Petrov nevű férfi, akit hazaárulás vádjával április 11-én vett őrizetbe. Petrov elismerte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziója alkalmazottjaként katonai információkat szolgáltatott ki külföldi titkosszolgálatoknak.

A luhanszki állambiztonság emellett megállapította, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) követte el 2017-ben azt a merényletet, amelynek célpontja az EBESZ egyik, orosz állampolgárságú alkalmazottja volt. 2017. április 23-án Prisib mellett a nemzetközi szervezet gépkocsija harckocsiaknára futott, amelynek következtében egy amerikai állampolgár életét vesztette, egy cseh és egy német pedig megsebesült.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"A harcképes embereknek kell harcolniuk, az elnök engedélyezze a 18-60 év közötti férfiak kiutazását"

Több mint 25 ezer aláírás gyűlt össze az ukrán elnök honlapján a hadköteles férfiak országból történő kiutazására vonatkozó korlátozások megszüntetését szorgalmazó harmadik elektronikus petíció alatt, tehát Volodimir Zelenszkijnek válaszolnia kell a beadványra – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A cikk szerint a petíció szerzője, Julija Bulavina úgy vélte, hogy „a harcképes embereknek kell harcolniuk”. Ezért arra kéri az elnököt, hogy engedélyezze a 18-60 év közötti, katonai tapasztalattal nem rendelkező, valamint a korlátozott katonai szolgálati alkalmassággal rendelkező férfiak kiutazását az országból. A petíció május 19-én jelent meg az elnök honlapján, és több mint 27 000 aláírást gyűjtött össze, és most Zelenszkijnek válaszolnia kell rá. Mint Bulavina közölte, február 24-e után több mint 110 000 ember tért vissza Ukrajnába, és több mint 100 000 önkéntes jelentkezett a területvédelmi egységekbe, és 20 000 harcos a Nemzetközi Légióba. Ezenkívül

Kuleba elmondta, Ukrajna mikor fog problémaként tekinteni Magyarországra

Ukrajna Magyarországra csak akkor fog problémaként tekinteni, ha a magyar kormány Kijev ellenes kijelentései egybeesnek a döntéseivel" - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az RBK-Ukrajina hírportál szerint. "Úgy gondolom, hogy Magyarország önmagának "ötödik oszlopa". Ez az ő belpolitikájuk, a magyar embereknek kell eldönteniük, hogy ez mennyiben felel meg az ő érdekeiknek" - mondta a diplomata. Szerinte Magyarország kijelentései nem mindig jelentenek problémát Ukrajnának, hiszen nem mindig esnek egybe az ország döntéseivel és tetteivel. Budapest például csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz, támogatta Ukrajna EU-tagjelölt státuszának megadását. Ugyanakkor előfordultak olyan esetek, amikor Magyarország blokkolt néhány lehetséges új szankciót a Kreml ellen. "Vagyis amíg Magyarország nyilatkozatai nem esnek egybe Ukrajnával kapcsolatos döntéseivel, addig lehet élni és dolgozni. Ha az, amit mondanak, kezd egybeesni azzal, amit csinál

Ezek a férfiak elhagyhatják Ukrajnát, de a végső döntést a határőrök hozzák meg

A katonai nyilvántartásból törölt férfiak elhagyhatják Ukrajnát  - közölte az Állami Határőrszolgálat a hivatalos honlapján. Ugyanakkor hozzátették: a végső döntést a határőrök hozzák majd meg, miután átellenőriztek minden szükséges okmányt. A hatályban lévő törvények értelmében a következő kategóriákba eső férfiaknak engedélyezték, hogy elhagyják az országot: rokkanttá nyilvánított személyek, illetve azok a férfiak, akiket a hadkiegészítő parancsnokság egészségügyi bizottsága szolgálatra alkalmatlannak nyilvánított és törölték a katonai nyilvántartásból. Azon férfiak, akik rendelkeznek a területi toborzóközpont által kiállított, „katonai nyilvántartásból eltávolítva” jelzéssel ellátott okmánnyal, ez a jelzés nem igazolja sem a rokkantságot, sem a katonai szolgálatra alkalmatlanságot, ezért nekik fel kell venniük a kapcsolatot a toborzóközponttal. ( Kárpátalja ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Novák Katalin visszavonta két kárpátaljai magyar állampolgárságát

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter előterjesztésére arról döntött, hogy mostantól ketten már nem magyar állampolgárok - írta a 24.hu. A határozatok most is a törvénynek arra a paragrafusára hivatkoznak, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. A határozatokban feltüntetett adatok alapján Novák Katalin egy Csománfalván (Ukrajna, Kárpátalja, Técsői járás) született 35 éves nő, illetve egy Kovácsréten (Ukrajna, Kárpátalja, Huszti járás) született 41 éves férfi magyar állampolgárságát vonta vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Az ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek elhagyhatják Ukrajnát

Az érvényben lévő szabályok értelmében azok a férfiak, akiket a katonaorvosi bizottság ideiglenesen szolgálatra alkalmatlannak ítél, átléphetik a határt - olvasható az állami határőrség közleményben . Ehhez fel kell mutatniuk a határátkelőn az ezt igazoló okmányt. Ukrajna „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvénye értelmében a mozgósítás során a meghatározott eljárás szerint fogyatékosnak minősített, illetve a katonaorvosi bizottság következtetése szerint ideiglenesen katonai szolgálatra alkalmatlannak minősített hadköteles személyek, nem sorozhatók be. Az átmeneti alkalmatlanság hat hónapig érvényes, utána ismét részt kell venni egy orvosi vizsgálaton - írta a Kárpáti Igaz Szó . Nem hagyhatja el viszont az országot az, akinek a katonakönyvében „békeidőben katonai szolgálatra alkalmatlan, háborúban korlátozottan alkalmas” minősítés szerepel, mivel „A mozgósítás előkészítéséről és a mozgósításról” szóló törvény 23. cikkelye 1. részében nem szerepel ilyen kategória,

Danilov üzent a külföldre menekült ukrán férfiaknak: ne bújjanak a nők szoknyája mögé

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára biztos abban, van más alternatíva, ha egy férfi nem tud fegyvert fogni a háború alatt, ezért semmi esetre sem meneküljön senki külföldre - írta az RBK-Ukrajina hírportál. "Nem kell a nők szoknyája mögé bújni, és elmenekülni az országból. Segítenünk kell. Ha nem tud harcolni és fegyvert fogni, segítsen más módon. Keressen meg minden más lehetőséget" - fogalmazott a tisztségviselő. Danilov megjegyezte: igazságtalan az, hogy míg egyes férfiak védelmezik Ukrajnát, addig mások menekülőre fogják. Az más kérdés, ha valakit bizonyos okok miatt valóban nem lehet mozgósítani - tette hozzá. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ekkor függeszthetik fel a nyugdíj utalását Ukrajnában

Abban az esetben, ha a nyugdíjra jogosult személy számláján hat hónapon keresztül nem látnak a kiutaláson kívül más mozgást, a Nyugdíjalap felfüggeszti a folyósítást - mondta el az Interfax ukrán hírügynökségnek adott interjújában Okszana Zholnovics szociálpolitikai miniszter. A tárcavezető szavai szerint erre azért van szükség, mert nem tudhatják, hogy az adott személy valami oknál fogva nem tud a pénzéhez jutni, vagy történt vele valami. Megnyugtatásul elmondta, az összeg nem tűnik el: amint a nyugdíjas jelentkezik, és igazolja a személyazonosságát, folytatják a folyósítást. A miniszter hangsúlyozta: a korábban zárolt összegek is kiutalásra kerülnek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: