Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt feladatnak nevezte az ukrán nacionalista zászlóaljak megsemmisítését Peszkov

Kiemelt feladatnak nevezte az ukrán nacionalista zászlóaljak megsemmisítését pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"A legfontosabb dolog az, hogy felszabadítsuk (Ukrajnát) ezektől a nacionalista zászlóaljaktól. A hadművelet folyamatban van, és a felállított feladatok jól ismertek. Ezeket teljesíteni kell és teljesülni is fognak. Ne legyenek kétségek" - mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov hozzátette, hogy "ahol a nacionalista zászlóaljak nem ejtenek túszul civileket, ahol ezek a nacionalista zászlóaljak nem lőnek szét szociális létesítményeket, házakat, ott helyreáll a békés élet", ahol viszont ilyen különítmények vannak, "ott ádáz harc folyik, és ott meg kell semmisíteni őket".

Kérdésre válaszolva a szóvivő azt mondta, Vlagyimir Putyin elnök nem tervezi, hogy a Moszkva rakétacirkáló elvesztésével kapcsolatban külön tanácskozást hívjon össze, vagy hogy a közeljövőben Szevasztopolba látogasson. A hadsereg hatáskörébe utalta a hadihajó pusztulásához vezető tűz okainak megnevezését.

A TASZSZ pénteken saját értesülésére hivatkozva azt írta, hogy a Moszkva legénységét Szevasztopolba szállították.

Az orosz fővárosban pénteken sajtótájékoztatót tartott a legnagyobb ukrán ellenzéki parlamenti párt, az Ellenzéki Platform - Az Életért társvezetőjének, az Ukrajnában fogva tartott Viktor Medvedcsuk képviselőnek a felesége. Okszana Marcsenko közölte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem reagált a férje szabadon bocsátását sürgető kérésére.

Mint mondta, nem tud a férje hollétéről, ami lehetetlenné teszi az őt megillető jogi védelem és orvosi felügyelet biztosítását. Marcsenko szerint Medvedcsuk egyetlen napra sem hagyta el Ukrajna területét. Elmondta, hogy a semmi miatt el nem ítélt politikus ellenzéki családjának ukrajnai vagyonát minden határozat nélkül elkobozták. Felhívta a figyelmet arra, hogy a belügyminiszter-helyettesi nyilatkozat szerint a férjéből "kiverni" akarják a tőle várt vallomást.

Közölte: bízik benne, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök, akihez szintén segítségért fordult, képes lesz közbenjárni a férje szabadon bocsátása érdekében. Medvedcsuk őrizetbe vételéről kedden tett bejelentést Zelenszkij, aki arra tett javaslatot hogy az ukrán állampolgárságú politikust Mariupolnál elfogott ukrán hadifoglyokra cseréljék ki.

Marcsenko azt mondta, hogy már több hete nem tudott kapcsolatba lépni a férjével, amiből moszkvai sajtókommentátorok azt a következtetést vonták le, hogy az Ukrajnában hazaárulással vádolt és oroszbarátként megbélyegzett politikust már huzamosabb ideje fogva tarthatják. Vlagyimir Putyin orosz elnök Medvedcsuk egyik lányának keresztapja.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak vizsgálatot azzal az információval kapcsolatban, hogy ukrán "nacionalisták" a donyecki "népköztársaságban" újabb "provokációra" készülnek. Az SZK sajtószolgálata szerint Kosztyantyinivkában egy felüljáró felrobbantását tervezik, amiért a nyugati médiában az orosz hadsereget szándékoznak okolni.

Basztrikin parancsára vizsgálat indult azzal kapcsolatban is, hogy ukrán "nacionalisták" Szvetlodarszkban, az Uhlehorszkaja hőerőmű tározójánál aláaknázták a Luhany folyó gátját, amelynek felrobbantása több mint 15 ezer embert veszélyeztethet. A luhanszki "népköztársaság" belbiztonsági minisztériuma arra figyelmeztetett, hogy az ukrán titkosszolgálatok szombatra nagygyűlést szerveznek Luhanszkban, amelyen terrorcselekményt szándékoznak elkövetni.

Orosz hírügynökségek helyszíni jelentései szerint az ukrán hadsereg pénteken ismét tűz alá vette a Donyec-medence több települését. A News.ru hírportál szerint csütörtökön vált ismertté, hogy Mariupolban megölték az Azov nacionalista alakulat parancsnokhelyettesét, a Gogol fedőnéven ismertté vált Vitalij Gricaenko főhadnagyot.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének