Ugrás a fő tartalomra

Sorsdöntő, történelmi pillanathoz érkezett a kárpátaljai magyarság

Sorsdöntő, történelmi pillanathoz érkezett a kárpátaljai magyarság: a gazdasági és politikai nehézségek után a háború még jobban felgyorsította az elvándorlást. De vajon van-e még visszaút, megállítható-e a demográfiai változás?

A hadköteles korú férfiak számára Ukrajna most egyirányú utca. A háború kirobbanását követő első hetekben a rendszer még úgy működött, hogy ha a magyar útlevélben volt pecsét a belépésről, akkor kifelé is szabad volt az út – így a kettős állampolgárok az úti okmányaikat „megforgatva” szabadon közlekedhettek. 

Aztán az ukránok stratégiát váltottak - írta a Magyar Nemzet. Most már a számítógépes rendszerükkel ellenőrzik a dokumentumokat, és azt a hadköteles korú férfit, akinek ukrán állampolgársága is van, nem engedik ki az országból, rosszabb esetben még ott helyben a kezébe nyomják a behívót. 

Rezes József, a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásának igazgatója szerint csak egy későbbi seregszemle után fog kiderülni, hogy milyen mértékben fogyatkozott meg a magyarok lélekszáma. Mert hogy megfogyatkozott, azt ő sem vitatja. Hozzáteszi azonban, hogy valójában a férfiak nagy része már a háború előtt is külföldön dolgozott idénymunkákon. 

"Eddig hazajártak a családhoz. Elképzelhető, hogy ezután ez fordulni fog, inkább a családot viszik magukkal" – mondta a Magyar Nemzetnek.

Kérdés viszont az is, hogy Kárpátalján milyen jövő vár a magyarokra, mikor már eddig is feszült volt a helyzet. Rezes József úgy véli, erre is csak az idő fog választ adni, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a háború után pozitív irányba mozdul el a kisebbségek ügye. "Ukrajna fiatal állam, amely éppen nemzetépítésben van. Az eddigi megosztottságot a háború elsöpörte, a fronton mindenki egy. Amit évek alatt nem tudtak elvégezni, azt Vlagyimir Putyin megtette" – magyarázta. Hozzátette, az ukrán médiában eddig is kétségtelenül rossz volt a magyarok megítélése, de ez egy évek óta tartó folyamat, amely a háborúval csak beért. Provokációtól ugyanakkor nem tart, emlékeztet rá, hogy az eddigi incidensek mögött is az oroszok álltak, nem pedig az ukrán szélsőségesek. 

"Mi is bizonyítottunk. Vannak magyarok, akik a fronton harcolnak. Mások a frontvonalak mögött veszik ki a részüket a munkából" – mondta, reményét fejezve ki, hogy ezt Kijevben is látják.

Arról egyébként nincsenek hivatalos információk, hogy hány kárpátaljai magyart soroztak már be, de arról igen, hogy a háború már hármuk életét követelte.

A frontra kerülni nem is feltétlenül olyan könnyű - jegyezte meg a lap. Az egyik kibúvó, ha egyszerűen nem veszik át a behívót. De ha meg is érkezik a dokumentum, még akkor sem nyomnak fegyvert automatikusan az ember kezébe. Ezután még csak jelentkezni kell a hadkiegészítő parancsnokságon, ahol eldől, hogy az illető egyáltalán alkalmas-e katonának. Elsőbbséget élveznek azok, akik már szolgáltak, hátul állnak a nagycsaládosok. Hallani olyanról, aki önként jelentkezett, mégsem hívták be - írta a Magyar Nemzet.

"Az emberek fele elmenekült. Ki kell találnunk, hogy ezeket az embereket hogyan csábítsuk vissza. Ehhez meg kell kérdeznünk őket is, hogy mit szeretnének. Túl a munkahelyteremtésen és a többi közhelyen. Ez egyébként nemcsak Kárpátaljára, de az egész ukrán államra is igaz" – magyarázta a lapnak Tóth Győző, a beregszászi városi tanács képviselője.

"Azért mindenki ott segít, ahol tud. A gazdaság működtetéséről sem lehet teljesen lemondani. Én munkát adok, adót fizetek, ami ugyancsak hozzájárul a győzelemhez – mondta. Feladatának érzi azt is, hogy elmagyarázza, Magyarország mennyit segít a bajban.

Hogy látják-e erőfeszítéseiket Kijevben, abban már Tóth Győző sem biztos.   Elmondása szerint beregszászi képviselőként, városi szinten remek az együttműködésük az ukránokkal, kölcsönös a tisztelet. De a nagypolitikára, arra már nincsen befolyásuk. Szerinte Kárpátalján a szélsőségesek sem jelentenek problémát, az itteniek megtanultak egymás mellett élni. "Nem vagyunk szeparatisták. Soha nem is létezett ilyen politikai szándék. Még ha ezt a kártyát sokszor fel is használták. Ukrán állampolgárok vagyunk. Elítéljük a háborút. De a magyarságunk mellett is a végsőig kiállunk. Ebben nem tágítunk!" – jegyezte meg.

"Nincs olyan krízis, amit ne lehetne megoldani. Amit ember elrontott, azt ember hozhatja helyre. De csak akkor, ha a krízisben lévők képesek megérteni egymást. Az biztos, hogy ugyanúgy nem mehetünk tovább, mint eddig. Az ember jobbá válásában is azt tanítjuk, hogy ha egy magatartás rosszat eredményezett, akkor másként kell élni a továbbiakban, hogy jó legyen" – fogalmazott Marosi István görögkatolikus pap bizakodóan. Pozitív példaként említette még, hogy az egyházak között viszonylagos béke uralkodik, oda egyelőre nem gyűrűzött be a feszültség.

Hogy mi lesz Ukrajna és benne a kárpátaljai magyarság sorsa, arra szerinte is korai még választ adni. "A Bibliából is tudjuk, hogy nemzetek és népek születtek és el is tűnhetnek a történelem színpadán. Szerintem egy nemzetfejlődést vagy annak szakaszait csak utólag lehet értékelni. Különösen azt, hogy megszületett-e a küzdelem által az egységes nemzet vagy sem. Egyébként is az ukrán nemzet nem most születik, mert eddig is volt, évszázadok óta van. De elhamarkodott azt mondani, hogy a folyamat befejeződött. Ezzel minden nemzet így van. Mi, emberek aktuálisan egy nemzetfejlődés adott szakaszát éljük csak. Ráadásul ebben a szakaszban rengeteg a seb. A nemzettudat sajátos értékek felismerését és helyes önértékelést is jelent. Ha pusztán egy agresszorral szemben fogalmazzuk meg magunkat, az újabb hibákat hordozhat magában" – figyelmeztetett.

Kárpátalja a béke szigete, ahol nem találkozni harckocsikkal, amelyet nem ért el a fegyverropogás. Azért a magyarságra még másfajta harcok is várnak - írta a Magyar Nemzet. A háború árát itt is megfizetik. Csak a következő, sorsdöntő évek döntik majd el, hogy a megmaradásukba kerül-e.

Nyitókép: Kárpátaljai menekültek érkeznek a magyar–ukrán határra az Ukrajnában kitört háború elől menekülve. Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen