Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: ha Oroszországnak sikerül megsemmisíteni az ukrán Kelet harccsoportot, "Ukrajna negyede, harmada a Kreml kezébe kerülhet"

Az orosz hadsereg Kelet-Ukrajna elfoglalására összpontosít, azonban csak az átcsoportosítások egy része fejeződött be. Az orosz veszteségek pótlása szintén nem teljeskörű, ennek elemzésekor a közölt adatok középértékét kell venni. Ami azt jelenti, hogy 9-10 ezer halott és kb. 17-18 ezer sebesült lehet az orosz veszteség. Fontos tudni, hogy komoly mértékű a dezertálás is az orosz haderőben - olvasható Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő elemzésében

Tarjányi szerint az elkövetkező napokban egyre komolyabb harcok várhatók Harkiv, Dombasz térségében és Moszkva meg akarja semmisíteni illetve ki akarja szorítani az ukrán Kelet harccsoportot. Ha ez sikerül akkor néhány hét alatt Ukrajna negyede, harmada a Kreml kezébe kerülhet - tette hozzá. Ezt az ukrán hadsereg is tudja és ezért kért illetve kapott még több páncéltörő fegyvert - jegyezte meg. A szakértő úgy véli, Moszkva komoly veszteségekre készülhet különösen akkor, ha a legkorszerűbb amerikai tankelhárító drón rendszer a Switchblade is megjelenik a harcmezőkön. Tarjányi szerint nyilván ezzel a Kreml is tisztában van, ezért készül még több harceszközzel az offenzívára. Hagyományos tüzérségi felszereléssel, több katonával, zsoldosokkal, tartalékokból mozgósított páncélos erőkkel, mindennel ami biztosíthatja az ukrán Keleti Front áttörését - írta. 

"Moszkva igyekszik a precíziós támadások számát is növelni, de ez nehezen megy, mert a készleteik fogyóban vannak. Nyilván ezt próbálják pótolni - és fogják is, hiába beszél a nyugati média chiphiányról -, de ez nyilván időveszteség Moszkvának. Marad a régi szovjet taktika: sok katonával végrehajtott folyamatos támadás minden irányból addig, amíg a készletek és az emberek “bírják”." - olvasható az elemzésben. 

"A harcok kegyetlensége abban is megmutatkozik, milyen rémtettekre derül fény az orosz erőktől visszafoglalt ukrán településeken. Moszkva kommunikációja “maszatoló” stratégia mentén igyekszik elterelni erről a figyelmet és egyszerűen álhírnek próbálja beállítani a civileket ért borzalmakat. Azonban ezek a rémségek valóban megtörténtek és ezekért a tettekért Oroszország a felelős." - írta Tarjányi.

A szakértő kitért arra is, hogy az energetikai “háború” is zajlik Európa és Oroszország között. Szerinte ebben az Európai Unió nem áll túl jól. Egyszerűen azért, mert Oroszország továbbra is óriási bevételekhez jut amelyeket a háborúba forgat vissza. A számok beszédesek: míg Ukrajna gazdaságilag az EU-tól 1 milliárd euró támogatást kapott, Oroszország az elmúlt 5 hétben kb. 35-38 millárd eurót kasszírozott a gáz és kőolaj eladásai miatt. "Durva különbség. Nyilván ezen úgy lehetne változtatni ha az EU energiafüggősége megszűnne, de ez vágyálom marad 3-5 évig biztosan." - jegyezte meg. 

Tarjányi emlékeztet: Kijev rosszallását fejezte ki, hogy Magyarország elfogadta az orosz rubel alapú elszámolást, de ezt lépte Szlovákia is és véleménye szerint mások is így fognak cselekedni az elkövetkezőkben. "Azonban Magyarországnak is lépnie kell, hogy ez a gázfüggőség megszűnjön, mert ez a helyzet óriási nemzetbiztonsági kockázat hosszú évek óta itthon, most pedig különösen." - írta a szakértő. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Tragédia Zápszonyban - a vonat alá vetette magát egy fiatal nő

Augusztus 19-én éjszaka végzett magával Pereszta Krisztina. A zápszonyi születésű huszonéves fiatal nő a vonat alá vetette magát. Egyelőre nincs arról információ arról, mi vezetett a tragédiához. Őszinte részvétünk az egész családnak!  KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Gyárat építenek Ukrajnában a Bayraktar típusú török harci drónok gyártására

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus diplomáciai és jogi síkon fog megoldódni - fejtette ki meggyőződését Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. "Őszintén hisszük, hogy a válság békés diplomáciai módszerekkel, a minszki megállapodások keretein belül megoldódik Ukrajna területi integritása és a nemzetközi jog figyelembe vételével" - fogalmazott Erdogan. A török elnök megerősítette: országa készen áll arra, hogy helyszíne legyen olyan csúcstalálkozónak, amelynek a célja a Donyec-medencei konfliktus rendezése a minszki megállapodások keretein belül. Szavai szerint ez lehet akár egy ukrán-orosz csúcstalálkozó vagy egyéb szintű megbeszélés is. Kifejtette: Törökországot az a logika vezérli, hogy "a tűz szítása helyett azon gondolkodik, hogyan lehetne csökkenteni annak hőfokát". Erdogan ismételten leszögezte, hogy Törökország változatlanul támogatja Ukrajna területi integritását és szuverenitásá

Az ukrán vendégmunkásoknak jár-e családi kedvezmény, szja-visszatérítés Magyarországon?

Magyarországon munkát végző külföldi – nem EU-s – (főként ukrán) adóügyi illetőségű vendégmunkások milyen feltételekkel jogosultak családi kedvezményre, illetve jár-e nekik szja-visszatérítés? – kérdezte az Adózóna egyik olvasója.  "Az érintett munkavállalók családi pótlékra jogosultak, de azt nem Magyarországon kapják a gyermekek után. Az első adóévben az összes jövedelmük 75%-át meghaladja a Magyarországon adókötelezettség alá eső összes jövedelmük. Kérhetik-e ők is az szja-visszatérítést? Jogosultak-e a családi kedvezmény igénybevételére?." A Magyarországon működő munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságok több ezres létszámban foglalkoztatnak nem EU-s államból – elsődlegesen Ukrajnából – érkező embereket. A kérdés alapján, jelentős nagyságrendű összegről beszélünk országos szinten. A munkaerő-kölcsönző társaságoknál problémát okoz ezen kérdések megítélése – ecsetelte. Azokat a külföldieket, akik belföldön és külföldön együttesen megszerzett adóévi jövedelmének