Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: napokon belül pusztítás és harc lesz Kelet-Ukrajnában

Az orosz hadsereg lassan befejezi Mariupol ostromát és az ukrán védők kénytelenek megadni magukat hiszen teljesen kifogytak a lőszerből és mindenfajta ellátmányból - írta elemzésében Tarjányi Péter író és biztonságpolitikai szakértő. Szerinte ez azt jelenti, hogy további orosz erők szabadulnak fel és csoportosíthatók át Moszkva új Kelet-Ukrajnai inváziójához. A várható terv az, hogy az orosz erőket Belgorodnál, Voronyezsnél, illetve Matvejen Kurgan környékén vonják össze - jegyezte meg. Belgorod Harkivval határos, Voronyezs közvetlenül Belgorod mellett van - magyarázta Tarjányi, hozzátéve, innen északkeleti irányból próbálhatják körbe keríteni az orosz támadó erők a Luhanszk megyét védő ukrán katonákat. 

A Matvejen Kurgan körül, az Azovi partvidéken összevont csapatok a Mariupol ostroma után felszabaduló erőkkel kiegészülve északi irányba támadhatnak és a donyecki frontot tartó ukrán erőket akár teljesen is körbe zárhatják. Ezzel az ukrán főerő több tízezer katonája szorulhatna egy katlanba - véli a szakértő. 

A béketárgyalások nem haladnak, maga Vlagyimir Putyin orosz elnök ismerte be, hogy az egyeztetések kudarcba fulladtak, így a fegyveres harc egyre magasabb intenzitással folytatódni fog. Napok óta kommunikálja a Kreml, hogy a háborút Oroszország néhány nap alatt be fogja fejezni - emelte ki Tarjányi. "Az eddig felderített orosz katonai forrásokkal ez lehetetlen. Különösen úgy, hogy az USA újabb 750 millió dolláros fegyversegélyt ad Kijevnek, elsősorban páncéltörő eszközök és tarack-ágyúk tekintetében. Komoly fejtörésre ad okot az orosz bejelentés különösen azért, mert az ukrán és amerikai hírszerzési szerveztek vegyi fegyver támadással számolnak az elkövetkező napokban. Ezt az információt azonban még nem lehet megerősített tényként kezelni. Egy biztos ha ténylegesen május kilencedikére Moszkva be akarja fejezni a háborút győztesen, új eszközökre és új stratégiára van szüksége." - írta a szakértő.

"Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy felgyorsítja az amerikai fegyvergyártás rendszerét, mert több eszközből lassan hiány lesz, olyan magas a kereslet és nemcsak Ukrajna irányából. Nos, igen van aki nyert és nyerni fog ezen a háborún. Az indoklás is beszédes hiszen a Pentagon szerint erre azért van erre szükség, mert az “Oroszországgal folytatott háború évekig elhúzódhat”. A gond az, ha az amerikai fegyveripar így számol igyekezni is fog, hogy ez így történjen." - osztotta meg gondolatait Tarjányi Péter.  

Mindkét fél totálisan és már nyíltan is a fegyveres harc mellett döntött - foglalta össze Tarjányi. "Tényként kezelhető, hogy csak akkor lesz következő forduló a béketárgyalásokban ha kiderül, ki győzött a kelet-ukrajnai frontvonalon. Pusztítás és harc lesz minden elképzelhető formában napokon belül." - zárta gondolatait a szakértő.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zaluzsnij: ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege

Az ukrán hadsereg nehéz fejlődési utat járt be az elmúlt három évtizedben, amíg a világ egyik vezető hadserege lett – mondta hétfőn Valerij Zaluzsnij altábornagy, a fegyveres erők főparancsnoka az ukrán hadsereg napja alkalmából mondott köszöntőjében. A Kárpát.in.ua beszámolója szerint a Védelmi Minisztérium honlapján közzétett videoüzenetében a főparancsnok emlékeztetett arra, hogy a harminc év alatt az ukrán fegyveres erők hosszú utat tettek meg. "Visszavertük az ellenség támadását, és megbízhatóan védjük országunkat" - hangoztatta Zaluzsnij. Szerinte ma az ukrán fegyveres erők a világ egyik vezető hadserege. Úgy véli: Ukrajna jövője a NATO-ban van. A tábornok a videóüzenet végén köszönetet mondott mindenkinek, aki úgy döntött, hogy az ukrán fegyveres erők soraiban szolgálja a népét. A hadsereg napja alkalmából a katonáknak kitartást, magabiztosságot és hitet, a fegyveres erőknek és Ukrajnának pedig dicsőséget kívánt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Megölték Ukrajna nemzeti hősét

Március harmadikán megölték Ukrajna nemzeti hősét, Valerij Csibinyejevet, akit „Karakut” becenéven is ismertek. 34 éves volt, a születésnapján esett el az orosz erők elleni harcban - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. "Valerij Viktorovics Csibinyejev kapitány, Ukrajna hőse Gosztomel közelében meghalt. Valerij árva volt, Berdjanszk szülötte, a város tiszteletbeli lakosa" - írta búcsúüzenetében .Vjacseszlav Zajcev veterán katona Csibinyejev a zaporizsjai katonai líceum növendéke. Néhány éve egyetlen testvére a Donyec-medencében életét vesztette. Valerij Csibinyejev az ukrán fegyveres erők légideszant csapatainak 79. különálló légideszant támadó dandárja mesterlövész századának parancsnoka volt. Az Ukrajninszka Pravda emlékeztet: Csibinyejev 2015 decemberében a donyecki repülőtér közelében védte a repülőteret, 2016 augusztusában megkapta az Ukrajna Hőse címet. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Egy izraeli történészprofesszor szerint Putyin miatt kihalhat az emberiség

A Vlagyimir Putyin által elindított háború még az emberi faj túlélését is veszélyeztetheti – írta esszéjében Juval Noah Harari izraeli történészprofesszor, számos bestseller szerzője. A The Atlantic oldalán publikált írásban Harari felidézte: egyik korábbi munkájában még arról írt, hogy az utóbbi évtizedek viszonylag békés időszaka után a háborús kockázatok kisebbek lehetnek a jövőben. Azzal is érvelt, hogy gazdaságilag és geopolitikai értelemben sem éri már meg háborút indítani - írta az Index . Ezek a tényezők végül azért nem garantálták a békét, mert az „emberi hülyeség” még mindig a világ egyik legfontosabb mozgatórugója, és a világ vezető politikusai is gyakran csinálhatnak „hülyeségeket” – írta most Harari, aki azt is elismerte, hogy teljesen váratlanul érte és megdöbbentette az ukrajnai invázió. Hozzáfűzte: a háború elindítása „előrelátható, Oroszországra és az egész emberiség számára is pusztító következményekkel járt”, és emiatt még egy „szívtelen, megalomániás” Putyintól sem

Hogyan lehet lemondani az ukrán állampolgárságról?

Az ukrán állampolgárság megszüntetése általában hosszadalmas és nem a legegyszerűbb procedúra, éppen ezért sokan nem is vállalkoznak rá, hacsak nem feltétlenül szükséges. A ukrán állampolgárságáról való lemondás semmiképpen nem tanácsos azok számára, akiknek Ukrajnában (is) van a lakhelyük, illetve valamilyen oknál fogva szükségszerű számukra a gyakori vagy/és tartós ukrajnai tartózkodás. Tudniillik, az állampolgárság elvesztésével ukrajnai tartózkodásuk csak az aktuális szabályok szerinti időtartam keretében lesz lehetséges, és bármilyen szabály és/vagy törvénysértés esetén (illetve, mint ezt számos gyakorlati példa mutatja, akár enélkül is) az ukrán szervek megtagadhatják tőlük az ország területére való belépést - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Alkotmány 25. cikke szerint Ukrajna állampolgárát nem lehet megfosztani ukrán állampolgárságától és állampolgársága megváltoztatásának jogától. A jogviszonyok e területét szabályzó állampolgársági törvény 18. cikke ez utóbbi jog gyakorlását, a f

Sorra buknak le a háború elől menekülő ukrán férfiak

Kárpátalján alig telik el úgy nap, hogy ne próbálkoznának illegális határátlépéssel a katonaköteles férfiak, akik a hadiállapot és az általános mozgósítás miatt legálisan nem tudják elhagyni az országot. Az elmúlt napokban újabb eseteket jegyzőkönyveztek a határőrség munkatársai. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint vannak aki azt állították, külföldön folytatják egyetemi tanulmányaikat.  Akadtak olyanok is, akik hamisított születési bizonyítványokat mutattak fel, azt próbálták elhitetni a határőrökkel, hogy három kiskorú gyermekük van - írták. Voltak olyan próbálkozók is, akik Odesszában 5000 dollárért beszerzett, a katonai mozgósítás alóli felmentést igazoló orvosi papírokkal igyekeztek túljárni a hatóság munkatársainak eszén, de szintén sikertelenül. A hamisított igazolásokat a határőrök lefoglalták, az elkövetők ellen egyrészt okirat-hamisítás, másrészt a mozgósítás alóli kibúvás bűntette miatt indult hatósági eljárás. Korábban az Ukrán Állami Határőrség szóvivője, Andrij Demcsen

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !